StoryEditorOCM
Dalmacija‘marikultura kaštela’

Berket zapošljava: uzgoj i plasman ribe i školjki donosi 80 novih radnih mjesta

Piše PSD.
2. prosinca 2014. - 21:17
Joško Berket, bivši gradonačelnik, kaštelanski poduzetnik i vlasnik Marine Kaštela, svoje poslovno carstvo uskoro širi i na uzgoj školjaka i ribe, proizvode tražene diljem Europe, koji će se na stolove restorana i police u trgovinama otpremati ravno iz purifikacijskog centra u Kaštelima, a koji će se izgraditi na prostoru dijela nekadašnjeg “Adriachema”.

U skladu s planovima, Berket je u lipnju ove godine, zajedno s Kaštelaninom Ivicom Katićem, registrirao tvrtku pod nazivom “Marikultura Kaštela”, kojoj će osnovna djelatnost biti proizvodnja školjaka te bijele ribe, a kako nam je kazao direktor Miran Tomasović, riječ je o kamenicama i pedočama te lubinima, komarčama i sličnoj ribi koja će se uzgajati na području općine Marina.

Uzgoj u Poljicima

– Uzgajalište školjki i ribogojilište trebalo bi biti na području Poljica u općini Marina, gdje se nalazi zona za ova uzgajališta, određena županijskim prostornim planovima. Od Županije smo dobili suglasnost za podnošenje koncesije, što je bio preduvjet za lokacijsku dozvolu. Županijskom Odjelu za prostorno planiranje prije petnaestak dana predali smo idejni projekt i sad čekamo – kazao je Tomasović, predviđajući da bi za nekoliko mjeseci trebao biti raspisan natječaj za koncesiju, a da bi se s realizacijom planiranog projekta, vrijednog više od milijun eura, moglo početi početkom idućeg ljeta.

Plasman nije upitan


– Cijeli projekt u prvoj fazi, s uređenjem purifikacijskog centra na području bivšeg “Adriachema”, u kojem će se školjke čistiti, spremati i opremati i gdje će se nalaziti bazeni sa živim školjkama, “težak” je oko milijun eura. Dio sredstava pokušat ćemo dobiti iz fondova EU-a. Na žalost, u tijeku je natječaj na koji smo zakasnili, ali bit će ih još – optimističan je Tomasović.

Naveo je kako se u ovoj prvoj fazi planira proizvesti do 400 tona školjaka godišnje, a ribe do 100 tona, odnosno graničnih količina za čiju proizvodnju ne treba ekološka studija. No, u sljedećim fazama povećat će se količine pa će izraditi ekološku studiju za područje ribogojilišta i uzgajališta školjaka.

O projektu se razgovaralo s nadležnima u općini Marina, kojoj će ići trećina sredstava koje će “Marikultura Kaštela” plaćati, ako koncesiju dobije. Prema Tomasovićevim riječima, problema s plasmanom ne bi trebalo biti jer postoje zainteresirana tržišta, u Hrvatskoj i u Europi.

– U prvoj fazi zaposlit ćemo tridesetak djelatnika, dok će završetkom purifikacijskog centra u Kaštelima i razvojem proizvodnje biti zaposleno do 80 djelatnika. Ono što je sigurno, zaposlit će se ljudi i s područja općine Marina i iz Kaštela – zaključio je Tomasović.

JAKOV ŽARKO

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:21