StoryEditorOCM
DalmacijaUTIHNULI STROJEVI

Nakon 25 godina radova: Evo nama brze ceste Solin-Klis do Božića!

Piše PSD.
27. studenog 2014. - 15:11

Do Božića ove godine vozit ćemo se brzom cestom, i to u punom profilu. Potvrđeno nam je to iz “Hrvatskih cesta”: - Zadovoljni smo dinamikom radova koje je obavila tvrtka “Poduzeće za ceste”. Sada su nakon građevinske operative na dionici od kilometar i po završni radovi, nakon čega će cestu pregledati stručnjaci kako bi se mogla pustiti u promet do Božića - poručili su iz “Hrvatskih cesta”.

U zadnjem mjesecu gradnje radnika “Poduzeća za ceste” više nema, oni su svoje obavili, a na terenu miris friškog asfalta miješa se s mirisom boje za ogradu, teški građevinski strojevi su utihnuli i zauvijek otišli s ceste, nema više ni zidara, sada su na cesti radnici zaduženi za završne radove...

Među njima Miro i Ivan, par metara pred vijaduktom Belinovača uljepšavaju ogradu.
- Mi smo vam među zadnjima na ovoj brzoj cesti, najprije bojimo temeljnom, a zatim pravom bojom, dobro je jer nije jako hladno, ima i sunca, samo da kiše ne bude. Koliko čujemo, cesta će se otvoriti do Božića - kažu Ivan i Miro.

Do njih korak po korak sporo ide drugi radnik gurajući instrument kojom mjeri ravninu asfalta.
- Ovo je uobičajeni postupak prije otvaranja svake ceste, treba biti precizan, računalo odmah signalizira koji dio nije ravan, a koliko sam do sada prošao, ovaj je asfalt jako dobar - kaže nam radnik gurajući instrument prema obližnjem vijaduktu Belinovača.

Na tom vijadukt upravo se mjeri nosivost, a kako bi se točno utvrdilo koliki teret vijadukt može podnijeti, tu su teški kamioni.

- Svaki kamion ima oko 30 do 40 tona. Sad ćemo isprobati. Idemo, jedan po jedan, dobro je... vijadukt je u redu - iz prve ruke će nakon obavljenog testa nosivosti Domagoj Damjanović s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.
Brza cesta uljepšava se obojenom ogradom, a uskoro će se između kolničkih traka posaditi i zelenilo. Kako kaže iskusni građevinar, nakon ovoga slijedi tehnički pregled, još malo ušminkavanja i brza cesta konačno će biti otvorena u punom profilu.

ojdana koharević

Građevinari svoje odradili

Do nedjelje 30. studenoga bit će gotovi svi građevinski radovi na brzoj cesti Solin-Klis. Nakon odlaska građevinara, slijede tehnički pregledi kompletne dionice, i to u punom profilu, a zatim, najvjerojatnije uoči Božića, i otvorenje ove ceste “u očekivanju” punih 25 godina.

- Cesta će biti puštena u promet do Božića, nakon što se uredi kompletno, sa svim detaljima i tehničkom “papirologijom” i ova zadnja dionica u dužini od 4,5 kilometara. Radi se o trasi Majdan - Jamani, pa Jamani – Klis Grlo, vrijednoj 250 milijuna kuna – doznajemo iz ‘Hrvatskih cesta’.
Samo se i nadamo kako će tjedan prije isteka ove 2014. godine, napokon i biti otvorena u punom profilu ova “brza” cesta koju smo čekali četvrt stoljeća. S. BARČOT


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:15