StoryEditorOCM
Dalmacijagradska vlast apelira

Solin: 'Pomozite, djeci trebaju pomoćnici u nastavi!'

Piše PSD.
10. studenog 2014. - 16:46

Ponukani činjenicom kako je ponovno određeni broj djece koja imaju potrebu za asistentom u nastavi ostao bez tog prava, želimo ovim putem apelirati na Ministarstvo da se ovaj problem zakonski jasno regulira kako roditelji i djeca više nikad ne bi dolazili u ovakve situacije – kazao je to na tiskovnoj konferenciji u Solinu dogradonačelnik Dalibor Ninčević. 

- Zbog ovakve situacije najodgovornijim smatramo resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta što krajnje osjetljivo pitanje konačno ne riješi zakonskim odnosno podzakonskim aktom, jer evidentno je da treba jasno i precizno odrediti tko treba osigurati sredstva za financiranje osobnih pomoćnika u nastavi.

Pri tome je zaista nebitno hoće li to biti ministarstvo ili jedinice lokalne samouprave – smatra Ninčević, dok je gradonačelnik Blaženko Boban kazao kako je Grad Solin jedan od prvih u županiji koji je još prije pet, šest godina za potrebe jednog djeteta osigurao sredstva za pomoćnika u nastavi.

- Sada je sa Županijom potpisan Ugovor o sufinanciranju pomoćnika u nastavi po kojemu 50 posto sredstava osigurava Županija, a 50 posto Grad Solin – upoznao je Boban nazočne.

U tri solinske osnovne škole danas je angažirano ukupno deset pomoćnika u nastavi, šest sufinanciraju Grad i Županija, a četiri Udruga “Moje dijete”, rečeno je.

- Grad je u svom proračunu osigurao 110.000 kuna za ovu namjenu i to ćemo raditi i ubuduće – naglasio je Boban.
Ljubica Milković iz Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju “Moje dijete” Solin iznijela je i kako su oni iz udruge stava kako definitvno ministarstvo treba donijeti zakonsku regulativu i jasne kriterije za dobivanje pomoćnika u nastavi, odnosno da sva djeca koja imaju potrebu za pomoćnikom budu jednako vrednovana.

Mia Sesartić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:29