StoryEditorOCM
Dalmacijahvala, dobri ljudi

Roditelji ne skrivaju suze radosnice: Sa 170 šavova naša Zara je radila kolut naprijed...

Piše PSD.
22. listopada 2014. - 01:54
Mi smo sve ove dane bili u teškoj neizvjesnosti i pod laganim šokom. Toliko puta smo promislili hoće li operacija biti uspješna. Vjerovali smo kako će sve na kraju završiti dobro, a želje su nam se i ispunile. Zara se osjeća odlično, gotovo osamdeset posto madeža je uklonjeno s leđa i glave, dok je i na licu napravljena pripremna operacija za dvije koje slijede. Vjerovali ili ne, Zara s oko 170 šavova, koliko ih ima po glavi, licu i leđima, već trči, a drugi dan nakon što se digla s operacijskog stola radila je kolut naprijed – kazuju nam Maja i Boško Livaja, roditelji male Zare Livaje, koji su se prije nekoliko dana vratili u Kaštel Kambelovac s operacije u Austriji.

Akcija za odlazak u Beč

Podsjetimo, dvogodišnja Zara imala je golemi madež koji joj je, osim lica, zahvatio glavu te se proširio i na leđa. Kako bi izbjegli onaj najgori scenarij, koji se i predviđao, a to je pratvaranje madeža u maligni tumor, Zarini roditelji nisu imali drugog izbora. Sakupili su hrabrosti, odbacili sve predrasude i izišli u medije – na stranice našeg lista. I, kako kažu, nisu požalili.

– Ovo je za zaplakat od sreće – kazali su nam tijekom našeg posjeta roditelji malene Zare, za čiju je operaciju u Beču u samo četiri dana, u svibnju ove godine, prikupljeno gotovo 225.000 kuna.

‘Hvala svima’

Anonimni donator s kaštelanskog područja sam je donirao 150 tisuća kuna, dok je na račun Udruge “Sv. Jeronim” iz Kaštel Gomilice, koja je akciju pokrenula zajedno sa Slobodnom Dalmacijom, uplaćeno 75.000 kuna. Akcija je istoga dana kad je priča o maloj Zari objavljena na stranicama našega lista odjeknula poput bombe. Građani velika srca odmah su počeli s uplatama, telefoni udruge, ali i same obitelji Livaja, danima su neprekidno zvonili.

– U rujnu smo otišli na prvu dogovorenu operaciju, međutim s nje smo se odmah vratili jer Zari nije bila u redu krv. Imala je povišene leukocite. Evo mjesec dana nakon toga, otišli smo na drugu dogovorenu operaciju, koja je bila i više nego uspješna. Trajala je tri sata, a nakon nje ostali smo nemalo iznenađeni, prezadovoljni i sretni. Liječnici su odradili svoj posao, madež je odstranjen, a Zara na sebi ima 170 šavova. No, ni to je ne sprječava da trči, igra se... već drugi dan nakon operacije. Liječnici su bili u čudu. Sve vrijeme bili smo uz nju, a sada nam, početkom iduće godine, slijede još dvije operacije, ugradnja implantata i postavljanje nove kože. Kada se to završi, Zara će biti zdrava djevojčica. Madeža neće biti... I zbog toga smo sretni – govore nam sretni roditelji.

Posebno zahvaljuju obitelji Krešo, Janji i Kamilu, Hrvatima iz Austrije, čije dijete boluje od iste bolesti kao i njihova Zara.

– Ljudi su nas primili u svoj dom kao da se znamo cijeli život. Svih dvanaest dana, koliko smo bili u Austriji, bili smo smješteni kod njih. Kao u hotelu s pet zvjezdica. Vozili su nas u bolnicu, kuhali nam, hranili nas. Puno im od srca hvala, kao i dr. Olgi Kosor iz Splita koja nas je povezala s njima, ali i svim ljudima velikog srca koji su nas podržali u humanitarnoj akciji koju je pokrenula Slobodna Dalmacija – kazali su Maja i Boško Livaja.

Piše JAKOV ŽARKO
SNIMIO NIKOLA VILIĆ/CROPIX

Izbjegnut crni scenarij

Zara je bolovala od divovskog nevusa – madeža koji joj je zahvatio gotovo cijelu stranu lica, a vrlo brzo se proširio i na vlasište, uho, vrat i leđa. Prema izjavama liječnika, bolest koju je imala, za godinu, dvije ili tri, dakle u razdoblju od treće do pete godine, mogla se razviti u zloćudni tumor. Ipak, roditeljske molitve su se ispunile, pa se njihova Zara iz Austrije u Kaštela vratila zdrava.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:52