StoryEditorOCM
Dalmacijadok bageri miruju

Ivan Karačić: Zbog radova na Planom izgubio sam milijun eura

Piše PSD.
21. rujna 2014. - 01:27
Zbog nedovršenog čvora Plano, u sklopu izgradnje brze ceste Omiš – Trogir, Ivan Karačić, vlasnik i zastupnik objekata koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini, kaže kako je ove godine izgubio oko milijun eura!

Razlog tome je problem ulaza te izlaza na parcelu, zbog čega zakupci tamošnjih poslovnih prostora odustaju od najma jer im ne ide posao.

Tegljači blokirani

– Tegljači se tu ne mogu okretati – dovoziti i odvoziti građevinski materijal i raznu robu, te je pravo umijeće čak doći ovdje i u jednom od kafića popiti piće – ogorčen je Karačić.

Pojasnio je kako se za ulaz iz pravca Splita potrebno voziti još dva kilometra prema Trogiru ili Šibeniku da bi se okrenuli i napokon tamo došli, dok oni koji izlaze i trebaju se vratiti u Trogir moraju voziti gotovo isto toliko do granice s Kaštelima i ponovno natrag za Trogir. Tako je već četrnaest mjeseci, otkako je izgrađen i nije dovršen dio brze ceste D8.

– Svi moji apeli mjerodavnima iz Hrvatskih cesta (HC), koje su nositelj te investicije, da se problem riješi su bezuspješni. Tražio sam da mi se privremeno, dok se ne riješi čvor Plano, omogući ulaz iz pravca Splita na istome mjestu gdje je bio i prije te ukloni dio čunjeva koji su sada tamo postavljeni i to priječe. Taj sam ulaz, u suglasnosti s HC-a, izgradio vlastitim novcem 2001. godine utrošivši milijun kuna. No, nemaju sluha i mojim mukama ne vidim kraja, zbog čega sam javno odlučio progovoriti kako bi me bar na ovakav način mjerodavni čuli. Ako se to ne dogodi za otprilike mjesec dana, tužit ću rvatsek ceste i tražiti odštetu – odlučan je naš sugovornik.

Naglašava kako je izgubio strpljenje u iščekivanju rješenja za koje mu nitko ne zna kazati kada će i hoće li ga biti, a on će, kaže, do tada skroz bankrotirati.

Ljut i na gradsku vlast

Karačić je ljut i na Grad Trogir koji bi mu, kako kaže, mogao pomoći “pritiskom” na Hrvatske ceste da ubrzaju započeti posao. I oni su obećali graditi put s južne strane parcele, što bi privremeno također pomoglo, ali ni od toga neće ništa biti. Tko će im dati novca, pita se Karačić.

– Došao sam u situaciju da nemam najma te da ne mogu Gradu plaćati komunalnu naknadu za poslovne prostore jer oni ne rade. “Otišao” mi je fast food, još dvije tvrtke, diskoklub F1 mislim da je na “putu”, a ugrožena je i “Prima”. Vjerujte mi, teško mi je da teže ne može biti – kaže Karačić. Zaključio je kako je na parceli od 15.000 metara četvornih izgrađeno 30.000 kubika poslovnog prostora te da je u pripremi izgradnja još 10.000 kubika.

gordana dragan

Grad Trogir s tim nema veze

‘Grad Trogir sa spomenutim problemom nema nikakve veze jer je HC investitor, osim što se zauzimamo za to da se što prije završi sporna dionica – čvor Plano. I cesta s južne strane parcele je u nadležnosti HC-a’, rekao je Zdravko Lučić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za komunalu pri Gradu Trogiru.


HC: Ne možemo odobriti privremeno rješenje

‘Zahtjevu gospodina Karačića, da mu se odobri privremeno rješenje, ne može se udovoljiti jer ono nije predviđeno projektom privremene regulacije tamošnjeg prometa. Ni u konačnici, kada se rekonstruira raskrižje Plano, skretanje ulijevo iz pravca Splita, kako to traži gospodin Karačić, neće biti moguće jer će se cesta odvojiti razdjelnim pojasom. Mjesto na kojemu on traži skretanje ulijevo u ovoj fazi radova nije moguće jer bi to bilo iznimno opasno mjesto’, rekao je Joško Burica iz Hrvatskih cesta.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 18:13