StoryEditorOCM
DalmacijaISPLATI SE

Branitelji na tržišnu utakmicu idu ekološkom verdurom

Piše PSD.
29. kolovoza 2014. - 21:19

Na poljoprivrednim površinama u zakupu Braniteljske poljoprivredne zadruge “Imoćanka” počela je berba kvalitetne dinje (miluna) i lubenica na površini od dva hektara. Usporedo se bere i crvena kapula zasađena na jednom hektaru. Već prije obran je bijeli luk, zatim 50 tona krumpira, svakodnevno traje berba patlidžana, a završna berba kupusa za kiseljenje planirana je sredinom listopada.

Već se mogu zbrajati i rezultati, točnije podbačaji – na pet hektara ubrat će se oko 150 tona povrća i voća, što je otprilike za trećinu manje od planiranoga, a sve zbog iznimno loših vremenskih prilika.

Zasadit će i smilje

– Upravo tako – veli nam direktor “Imoćanke” Teo Klapirić, kojega smo, zajedno s radnicima, zatekli u branju dinja. – Naš primjer obrađivanja zakupljenih pet hektara plodne zemlje svakako je vrlo poučan. Zasadili smo nekoliko kultura i sada beremo plodove. Nije to neka velika proizvodnja, no svakako smo pokazali da se može i da će zemlja dati plodove. Kojom srećom da je cijelo Imotsko polje iskorišteno. Protiv vremenskih neprilika ne možemo, ali neće biti uvijek ovako loša godina – kaže Klapirić.

Čelnik imotske Braniteljske poljoprivredne zadruge nastavlja u nešto optimističnijemu tonu.
– Izvadili smo 10 tona prvoklasne crvene kapule, nešto slabiji urod bio je bijelog luka. Ali, sve što smo iz zemlje izvadili jako je kvalitetno. Izvadili smo ranije 50 tona kvalitetnog krumpira, a dinja i lubenica planiramo ubrati oko 40 tona. Patlidžane beremo svakodnevno, a glavati kupus za sada vrlo dobro napreduje. Kada se sve zbroji i oduzme, bez obzira na loše vremenske uvjete, poslovat ćemo pozitivno. U vezi s tim nema dvojbi – veli nam Teo Klapirić.

U “Imoćanki” idu dalje. Krajem godine na jednom hektaru zasadit će aromatično smilje, a ono što je najzanimljivije jest da će u novu poljoprivrednu sezonu krenuti i sa sadnjom ekološkog krumpira i kapule.
– Idemo i u taj izazov i želimo da iz Imotskog na tržište već sljedeće godine idu certificirani ekološki proizvodi. Uvjete imamo, samo treba raditi – zaključuje Klapirić.

Piše i snimio BRACO ĆOSIĆ

Voća i povrća otkupili za 25 milijuna kuna

Prva Braniteljska poljoprivredna zadruga “Imoćanka” devet godina radi s uspjehom.

– U tom razdoblju, od oko 400 imotskih poljoprivrednika otkupili smo voća i povrća u iznosu od 25 milijuna kuna. Dakako, podmirili smo sve obveze prema državi. Nekomu puno, nekomu malo, ali smatram to uspjehom, jer tih 25 milijuna kuna ostalo je u Imotskoj krajini. Od sljedeće godine, osim otkupa voća i povrća, te samostalne proizvodnje, na zemljištu koje je godinama bila samo pusta ledina, kanimo kooperantskom politikom ugovoriti i uzgoj mladih janjaca. Uvjete sigurno imamo, zdrave hrane napretek, a imamo i velik broj zainteresiranih ljudi koji bi krenuli u takvu proizvodnju – kaže direktor Teo Klapirić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:28