StoryEditorOCM
DalmacijaOBLJETNICA

Otkriveno spomen-obilježje prvog stroja "Hrvatskih anđela"

Piše PSD.
3. lipnja 2014. - 20:13
Pripadnici slavne 2. bojne 4. brigade ZNG-a, popularni “Sinjski anđeli”, prigodno su obilježili 23. obljetnicu osnivanja postrojbe. Na prostoru nekadašnjeg Centra za obuku teritorijalne obrane u Trilju, kod današnjeg nogometnog igrališta, otkriveno je spomen-obilježje u znak sjećanja na početak lipnja 1991. kad se u prvi svečani stroj svrstalo 105 dragovoljaca iz Cetinske krajine, Dalmacije te Bosne i Hercegovine.

Spomenik su otkrile Ana i Jelena Erceg, supruga i kći poginulog pripadnika postrojbe Luke Ercega. Uz spomen-obilježje zasađeno je 27 ukrasnih biljaka za 27 poginulih pripadnika.

Svečanosti u Trilju uz pripadnike “Hrvatskih anđela” nazočili su članovi obitelji poginulih boraca, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, general Rahim Ademi, brigadir Čedomir Sovulj Kenedi, prvi zapovjednik Neven Bazina, ratni zapovjednici Zlatko Rogulj i Zdravko Škarpa, čelnici Županije, gradova Trilja i Sinja, općine Otok i drugi.

Na dane osnivanja 2. bojne 4. brigade ZNG-a i njezina prvog postrojavanja podsjetio je Neven Bazina. Spomen-obilježje je blagoslovio don Stipe Ljubas, župnik Trilja i dekan Cetinskog dekanata. Slavljenicima su, uz pripadajuće čestitke i zahvalnost, prigodno govorili Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, triljski gradonačelnik Ivan Šipić i dožupan Luka Brčić.

Prije svečanosti u Trilju Pripadnici “Hrvatskih anđela” položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata Sinja i Cetinske krajine pokraj zgrade Općine u Sinju i kod biste dr. Franje Tuđmana u Otoku.

Pripadnici “Hrvatskih anđela” ispisali su najslavnije stranice u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije. U njezinu je sastavu, prije preustroja u 2. bojnu 4. gardijske brigade, bilo 460 vitezova, od kojih je 27 poginulo, 16 ih je umrlo od posljedica rata, a više od njih 280 imaju trajne posljedice i invalidi su Domovinskog rata.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:55