StoryEditorOCM
Dalmacijatraže novoga koncesionara

Skandal zbog Ville "Ana": RTV Slovenija tužit će Grad Vis i traži naknadu štete

Piše PSD.
11. studenog 2013. - 23:13

Grad Vis je početkom ovogodišnje turističke sezone zbog nepodmirenih obveza raskinuo ugovor s tvrtkom “Medini” d.o.o., koja je 2009. godine na temelju provedenog natječaja dobila u zakup, na rok od 12 godina, Villu “Ana“ u uvali Milna na jugoistočnoj strani otoka Visa, u kojoj je bilo odmaralište RTV Slovenije.

Jakša Medvidović, nekadašnji direktor hotelske kuće “Vis“ i dubrovačkog “Importanne Resorta“, a danas vlasnik tvrtke “Medini” d.o.o., obvezao se da će nakon donošenja urbanističkog plana uređenja tog dijela Visa povećati broj postelja na 120, te da će turističko naselje krasiti četiri zvjezdice, a ukupna vrijednost investicije trebala je biti oko milijun eura.

Početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća ondašnja viška općinska vlast dala je tadašnjoj RTV Ljubljani koncesiju na 99 godina za korištenje Ville “Ana”, uz obvezu financiranja izrade prostornog plana, dovođenja kanalizacije, ceste... Ugovor je sporazumno raskinut 2002. godine, a Slovencima su priznata ulaganja od 920.000 eura, za što su dobili pravo korištenja 18 soba na 18 godina i cijenu polupansiona nižu od tržišne 10 eura. Pod navedenim uvjetima Slovenci su prema novom ugovoru imali pravo ljetovati u tom objektu zaključno s ljetom 2019. godine.

Ulaz u naselje zaključan

 Jakša Medvidović
Ovih se dana u slovenskom tisku (“Slovenske novice”) moglo pročitati kako je RTV Slovenija zbog ovogodišnjeg izgubljenog ljetovanja svojih djelatnika u Milni uputila viškim lokalnim vlastima zahtjev za novčanom naknadom, a sada je navodno u zraku i tužba. U tekstu se tvrdi: “Gosti iz Slovenije spašavali su Medvidovića proteklih sezona jer je u naselju uvijek bilo više od pola gostiju iz kvote RTV Slovenije, a kako se on prema njima ponašao maćehinski, pod njegovom je upravom šepalo i održavanje objekata, koje su izgradili Slovenci.

Budući da nije imao novca, slabo su radili i kuhari i konobari jer za svoj rad nisu dobili plaću“, piše slovenska novinarka Antonija Koren za “Slovenske novice”. Ovih se dana ne može ući u turističko naselje u Milni, ulaz je zaključan, a u naselju navodno nema ni struje ni vode. Unutrašnjost objekata, kako govori domicilno stanovništvo, opljačkana je, a i ono što je ostalo propada. Nadalje, Koren tvrdi da su joj na RTV Sloveniji kazali da ih je Grad Vis još prošle godine obavijestio o namjeri raskidanja koncesijskog ugovora s Medvidovićevom tvrtkom “Medini” d.o.o.

Nažalost, postupak sudskog raskidanja koncesijskog ugovora potrajao je do srpnja ove godine i time je sezona 2013. za slovenske turiste bila izgubljena. Navodno su iz Visa dobili samo obavijest da će još ove godine raspisati natječaj za novoga koncesionara. Na naš upit za komentar, Jakša Medvidović, direktor tvrtke “Medini” d.o.o., oglasio se priopćenjem u kojemu stoji: “Medini d.o.o. je podigao tužbu na nadležnom sudu zbog toga što je Grad Vis jednostrano raskinuo ugovor.

Naime, u trenutku kad je Grad Vis odlučio jednostrano raskinuti ugovor, “Medini” d.o.o. bio je u pretplati, a ne dužan Gradu po osnovi najma. Grad je, suprotno Zakonu o komunalnom gospodarstvu, utvrdio komunalnu naknadu u trostruko većem iznosu na štetu tvrtke ‘Medini’ d.o.o. i zbog toga će biti podnesene i kaznene prijave Državnom odvjetništvu protiv odgovornih osoba, a o svemu je obaviještena i Državna revizija”, naglašava Medvidović.

‘Medini’ d.o.o. uložio u naselje milijun kuna

Nadalje u njegovu priopćenju stoji: “Napominjemo da je Grad Vis, zahvaljujući besprijekornom radu i pružanju usluga naše tvrtke ‘Medini’ d.o.o., smanjio svoje obveze prema RTV Sloveniji za više od dva milijuna kuna, a da je ‘Medini’ d.o.o. uložio u naselje Milna milijun kuna kako bi odmaralište funkcioniralo. Sud će kazati svoje, a Grad Vis (gradonačelnik i članovi Gradskoga vijeća) i budući najmoprimac o ovim će činjenicama morati voditi računa ako ne žele oštetiti gradski proračun, jer je iznos tužbe tvrtke ‘Medini’ d.o.o. veći od 50 posto izvornog proračuna Grada Visa.”

napisao i snimio bogoljub mitraković

Radica: Mislim da sa Slovencima neće biti nikakvih problema

•• − S bivšim koncesionarom odmarališta Milna, tvrtkom “Medini” d.o.o., raskinut je ugovor zbog nepodmirivanja preuzetih obveza. Još tijekom ovoga mjeseca raspisat ćemo natječaj za novoga koncesionara, u kontaktu smo sa slovenskom stranom i planiramo redefinirati naš ugovor s RTV Slovenijom i mislim da tu neće biti nikakvih problema. Zbog ove turističke sezone koja nije “odrađena“, naš postojeći ugovor produljit ćemo za još godinu dana − kaže Ivo Radica, viški gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:38