StoryEditorOCM
Dalmacijaplus bi mogao biti i veći

Cvate "rođački" turizam u Kaštelima: prenoćilo 6139 srodnika

Piše PSD.
14. kolovoza 2013. - 00:51
Turizam u Kaštelima u zadnje je vrijeme u brojčanom plusu kada su u pitanju i dolasci i broj ostvarenih noćenja, pa samim tim i kaštelanski turistički djelatnici mogu biti zadovoljni postignutim rezultatima u prvom dijelu turističke sezone. Nakon što je od siječnja do kraja lipnja zabilježen pad dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu, srpanj je donio znatno povećanje te pozitivan rast za svih sedam mjeseci.

- U srpnju je u Kaštelima ostvareno 11.168 dolazaka, što je 22 posto više nego 2012. godine kada je ostvareno 9.167 dolazaka, te 67.387 noćenja, odnosno za 15 posto više nego u srpnju prošle godine kad je ostvareno 58.548 noćenja - kazala nam je je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.

Najviše gostiju u srpnju došlo je iz Poljske. Otamo je stiglo 17 posto od ukupnog broja pristiglih turista, iz Češke 16 posto, Njemačke oko 12 posto, Slovačke i Slovenije oko 7 posto, te iz Rusije i Švedske sa po 3 posto udjela u ukupnom broju gostiju.

Domaćih gostiju bilo je oko 4,7 posto, a stranih 95,3 posto. U razdoblju od siječnja do srpnja ostvarena su 21.372 dolazaska, odnosno za 14 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je ostvareno 18.689 dolazaka, te 105.791 noćenje, što je za 5 posto više nego u razdoblju od siječnja do srpnja prošle godine, kada je zabilježeno 101.050 noćenja.

Ne žele tranzit

U ovom razdoblju domaćih gostiju bilo je deset posto, a stranih 90 posto, od čega 14 posto otpada na goste iz Češke, 13 posto na Poljake i isto toliko na Nijemce. Slovaci i Slovenci bili su zastupljeni sa po 6 posto, dok se na goste iz Rusije i Švedske odnosilo oko tri posto - izjavila je direktorica TZ Kaštela Nada Maršić.

Zanimljivo je da se ovi podaci odnose na komercijalni smještaj, dok se kategorija “uži rod“ vodi posebno, a u njoj je za prvih sedam mjeseci evidentirano još 6139 noćenja – podaci su iz statistike Turističke zajednice Kaštela.

- Naša predviđanja povećanja za srpanj i kolovoz se ostvaruju, te su i ukupni rezultati za prvih sedam mjeseci pozitivni. Ovaj statistički rast u broju dolazaka i noćenja u srpnju definira Kaštela kao izrazito sezonalnu destinaciju sa sve kraćom sezonom. Iako smo zadovoljni, željeli bi da Kaštela postanu i odredište u koje će turisti dolaziti i u predsezoni i u podsezoni, te da se odnos noćenja i dolazaka poveća, kako ne bi postali odredište samo tranzitnog turizma – kazala je direktorica.

Nada Maršić navodi da Kaštela nemaju neke posebne veće mogućnosti rasta broja turista, jer iako se od početka godine broj iznajmljivača povećao za 30, i dalje nedostaje većeg hotelskog smještaja i dodatnih kapaciteta.

Prema podacima dostavljenim od charter tvrtki s područja Kaštela, za koje Turistička zajednica nema obvezu vođenje statistike te ne ulaze u ukupan broj dolazaka i noćenja, u razdoblju od prvih sedam mjeseci evidentirano je 20.718 dolazaka i 143.149 noćenja.

JAKOV ŽARKO
FOTO: ARHIV CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:53