Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 22.04.2013. u 10:07

Društva prijatelja kulturne baštine uputilo otvoreno pismo

"Kandidati za gradonačelnika Splita – hoćete li urediti cijelu Rivu?"

FOTO: CROPIX
Društva prijatelja kulturne baštine Split uputilo je pismo svim kandidatima za obnašanje dužnosti gradonačelnice/gradonačelnika grada Splita od kojih traže očitovanje da li će preuzeti obvezu pokretanja postupka za cjelovito uređenje prostora splitske Rive, stoji u piropćenju Društva.

Nakon dva provedena natječaja (1997. i 2004.godine) za uređenje Rive, njen istočni i zapadni dio su i dalje ostali neriješeni, a nakon otvorenja središnjeg dijela 7. svibnja 2007. ostalo je nekoliko otvorenih pitanja koja su i prije i nakon toga, bila i ostala sporna i sve do danas izazivaju polemike.

Kako je prostor Rive posebno važno i osjetljivo područje čije cjelovito rješenje će imati upliva i na gotovo cjelokupni život povijesne jezgre i šire, držimo da promišljanju o cjelovitom uređenju Rive treba dati prioritet u odnosu na sve ostale zahvate u javnim prostorima grada Splita.

Neprihvatljivo je da se realiziraju projekti zapadne i istočne obale, a da se centralni prostor splitske luke, Riva, ne sagleda u svojoj cjelini, napominje u priopćenju čelnik Društva Ante Sapunar.

PSD

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Davor_Juricic-DakiST | Komentirano: 22. travanj 2013. 15:25
Ako je Zapadna obala popločana kamenom zašto to nebi bila i Riva?
Ako su tehnobetonske ploče prikladne na Rivi, zašto nebi bile i na Zapadnoj obali?
Mićite to smeće od betona i željeznih višala sa Rive i šta prije na Goli otok onoga ko je na tome jamio lovu u svakom pogledu!
Komentar od: | Komentirano: 22. travanj 2013. 14:32
huh, šta je bitna riva - riva je simbol naličja, nikako suštine. suština je proizvodnja i stvaranje ljudima prilike za zapošljavanje, i dobro plaćene poslove - yebeš rive i sidenja, pogotovo na putu . jeste primjetili kako hrvatima glave lamataju livo-desno ne bi li opazili svakoga ko prolazi ... aj ne baš svakoga(u), ali one "progresivne" naprid, a i ozada? --

posaditi stabla, grmlje, šta više zelenila, yebeš stine.
Komentar od: | Komentirano: 22. travanj 2013. 13:47
Podupirem sve prijedloge Društva, uz jedan osobni prijedlog:

(...)
Skromni doprinos moje malenkosti je promisao proistekla iz nužnosti poštivanja šetačkog mira na Rivi.

Nakon zamašnijih priredbi splitska je šetnica zgažena i dugo nije za ugodu. Ne stradavaju samo travnjak i ukrasna flora, nego i urbana oprema.

I koliko god je razumno (pre)velike manifestacije zapriječiti, toliko je štetno i ne dopustiti ih; slikovni zapisi s Rive na "Youtubeu" i "Facebooku" oblijeću globus uz unosan marketinški učinak.

Stoga predlažem da se priredbeno okupljalište na Rivi omeđi južnim pročeljem Palače od jugoistočne kule i crtom pod pravim kutom od kule do obale, crtom pod pravim kutom od Palače prema istočnom uglu „Lučke kapetanije, te obalom.

Na ovom sjever-jug gledalištu ne bi bilo hortikulture ni urbane opreme. Na mjestu „Turističke palače“ sagradio bi se reminiscencijski objekt na spomen nekadašnjem Lazaretu.

Priredbe bi se odvijale bez štete, pače i svakodnevno, a sadašnja bi se šetnica po istom izglednom obrascu protegla do istočnog ugla „Kapetanije“.

Prebučne se priredbe ne bi dopuštale.

Ivan Bajamonti Tadinac
Komentar od: MAOZEDUNG | Komentirano: 22. travanj 2013. 11:38
recite mi posteno
kakva je opcija građanima
splita ponudjena na slijedećim
izborima za gradonačelnika...
imaju birat izmedju lika koji
živi u konkubinatu i pogoduje samom sebi
i zastupnika manještre za region