Tvrdi slatkiši najčešći su uzrok gušenja bez smrtnih posljedica djece, objavili su američki znanstvenici u časopisu "Pediatrics".
Znanstvenici su uzeli podatke od hitnih službi američkih bolnica u razdoblju od 2001. do 2009. i ustanovili da je zabilježeno nešto manje od 112 tisuća slučajeva gušenja djece do 14 godina starosti nekom hranom. Radi se o slučajevima bez smrtnih posljedica koji su zahtijevali intervenciju liječnika.
U najvećem postotku (15,5) uzrok gušenja bili su Tvrdi slatkiši. Dalje su na listi ostale vrste slatkiša s 12,8 posto, meso s 12,2 posto i kosti s 12 posto slučajeva. Samo 10 posto slučajeva gušenja liječnici nisu mogli riješiti odmah nego je bila potrebna hospitalizacija.
Znanstvenici su, komentirajući rezultate, napisali da su slučajevi guš...
Znanstvenici su uzeli podatke od hitnih službi američkih bolnica u razdoblju od 2001. do 2009. i ustanovili da je zabilježeno nešto manje od 112 tisuća slučajeva gušenja djece do 14 godina starosti nekom hranom. Radi se o slučajevima bez smrtnih posljedica koji su zahtijevali intervenciju liječnika.
U najvećem postotku (15,5) uzrok gušenja bili su Tvrdi slatkiši. Dalje su na listi ostale vrste slatkiša s 12,8 posto, meso s 12,2 posto i kosti s 12 posto slučajeva. Samo 10 posto slučajeva gušenja liječnici nisu mogli riješiti odmah nego je bila potrebna hospitalizacija.
Znanstvenici su, komentirajući rezultate, napisali da su slučajevi guš...