Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 15.03.2013. u 17:04

pravosudni apsurdi

Splićanin pao s bicikla i slomio ključnu kost, a sad mora platiti 2500 kuna jer je - izazvao prometnu nesreću!

Zdravko Aničić / Foto: Vojko Bašić / CROPIX
Zdravko Aničić, 61-godišnji nezaposleni pomorac iz Splita, mislio je da je lom ključne kosti najgore što mu se dogodilo kada je šestog siječnja ove godine, nešto nakon ponoći, pao s bicikla na Šetalištu kalafata na Zenti, na nizbrdici kod restorana Velo misto.

Cijelih 17 dana nakon toga nosio je zavoj za imobilizaciju, poslije toga je pohodio terapije, ali – pravo iznenađenje tek je slijedilo.

Nakon sve te muke, ovog tjedna stigla mu je posebna čestitka: zato što je "brzinom neprilagođenoj uvjetima na cesti" izazvao prometnu nesreću s teško ozlijeđenom osobom, policija je protiv Zdravka Aničića podnijela Prekršajnom sudu optužni prijedlog, te traže da ga se kazni s 2500 kuna.

Tako će, proizlazi iz svega, početkom travnja, kada je zakazano ročište, na Prekršajnom sudu biti ispitan u dvostrukoj ulozi: kao krivac za prometnu nesreću, i kao "teško ozlijeđena osoba" koja je u toj nesreći stradala.

- Šta ću, bio sam taman na nizbrdici kad mi je pukla guma. U panici sam stisnuo ručnu kočnicu i prevrnuo se. Nisam odmah ni išao kod doktora, tek me je sutra popodne zabolilo. Na Hitnoj su me doktori pitali šta se dogodilo i ja sam im sve ispriča. E, tu su bila i dva policajca šta tamo stalno dežuraju. zapisali su moju izjavu, ponovio sam im  sve kako je bilo, niti su me išta dodatno pitali niti mi se činilo da je išta sporno. Kad se to dogodilo, bila je prošla ponoć, nikoga nije bilo u blizini, nikoga nisam ugrozio, nisam ni ogrebao ničiji auto, a dobijem poziv na sud kao da sam nekoga ubio – priča u nevjerici Zdravko Aničić.

Okrivljen je da je skrivio nesreći jer brzinu nije prilagodio uvjetima na cesti. No, ti su uvjeti, u istom optužnom prijedlogu opisani kao idealni – kolnik suh, primjerene hrapavosti i čist, a vidljivost dobra jer je cesta osvijetljena.

Policija je o tome načinila i "situacijski plan s fotodokumentacijom očevida" za što bi troškove u iznosu od 360 kuna, bude li proglašen krivim, također trebao snostiti okrivljeni Aničić.

Koji, pak, tvrdi da svoj stari, rasklimani bicikl marke "reflex winners" – kako su pedantno zabilježili policajci - nikad ne vozi brzo jer  niti bicikl može pojurit k'o vihor, niti ga takva vožnja zanima.

M. Kavain

Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: corcoran | Komentirano: 17. ožujak 2013. 18:05
J*****e prodaću bičikletu i grem Prometom ,je da nije 2 eura karta.
Komentar od: fubar | Komentirano: 16. ožujak 2013. 11:39
Kakve veze ima osiguranje sa kaznom za izazivanje prometne nesreće? Čak i da je osiguran dobio bi samo odštetu (ali bi i u tom slučaju opet morao dokazat osiguravajućem društvu da nije sam kriv za nesreću).
Nikakvo osiguranje ga ne bi oslobodilo plaćanja kazne za izazivanje prometne nesreće. Nije trebao reći da je pao sa bicikla. Trebao je reći da pao niz stepenice u svojoj zgradi.
Komentar od: ZOKZOK | Komentirano: 16. ožujak 2013. 9:09
Neka vam je ovo svima škola!!!!
Odeš kući i presvučeš se:
Pješačio sam u prirodi i pao sa suhozida!!

Komentar od: ostol | Komentirano: 16. ožujak 2013. 8:13
Šjor Zdravko?
Kako znaš da na cesti nisi naletio na brokvu zbog koje je pukla guma i zbog koje si skoro glavu izgubio. To je težak propust one ekipe koja se brine o cestama?
RAZMISLI!!!
Komentar od: fubar | Komentirano: 16. ožujak 2013. 7:51
E moj Barba Jure, očigledno nisi baš dobro informiran. Nismo mi baš toliko posebni koliko mislimo o samima sebi, ni u negativnom a ni u pozitivnom smislu. Ovakvi zakoni vrijede u većini država Evrope pa i svijeta. Uostalom, nismo mi ni u čemu izmislili toplu vodu, većinu zakona smo prepisali od drugih. Problem je što se kod nas zakoni provode selektivno, obično nastradaju samo sitne ribe.
Komentar od: Barba Jure | Komentirano: 16. ožujak 2013. 5:52
ovo nema nigdi na svitu samo kod nas
Komentar od: fubar | Komentirano: 15. ožujak 2013. 22:59
Ne, marisol, ako se porežeš nožem, nećeš odgovarat za napad na osobu. Ovdje se radi o zakonu o prometu. Čim si sudionik u prometu (bilo kao vozač, biciklist ili pješak) automatski spadaš pod zakon o prometu a po tom zakonu si odgovoran za sigurnost svakog života pa tako i svog. Ne smiješ svojim postupcima na cesti ili nogostupu ugrozit nikoga pa ni samog sebe. I ne, dragi moji, da ne živite u zabludi, nije ovaj zakon specifikum lijepe naše. Ovog gospodina na biciklu (isto kao i mene prije desetak godina) bi isto snašlo da mu se ovo dogodilo u bilo kojoj državi u Europi, možda bi samo u nekima od njih platio malo veću kaznu. Tako je to, sviđalo se nama ili ne.
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 15. ožujak 2013. 22:58

Nista tu nije apsurdno, tako je to svuda vani.
Problem je kako sudionici u prometu kod nas nisu upoznati sa zakonima.
Ovo nije kritika vec dobronamjerni savjet.

Svitu raspitajte se malo, mozda ce van dobro doci.
Komentar od: vedran50 | Komentirano: 15. ožujak 2013. 22:52
Malo je i dobija ,uostalon ko je vidija padat mukte!
Komentar od: marisol5 | Komentirano: 15. ožujak 2013. 22:36
Gluplju situaciju nisam davno vidila. Kakvo možeš izazvat nesriću sam sebi i onda državi davat novce. Apsurd nad apsudima. Znači kada se ne daj Bože porežeš nožen dok si sika kapulu i odeš na hitnu isto možeš očekivat kaznu za napad na osobu?!
Komentar od: diksi13 | Komentirano: 15. ožujak 2013. 22:36
Plaća. Ja sam prije dosta godina s autom sletio s ceste i jedva ostao živ, pnikoga nije bilo blizu, a kažnjen sam za prometnu nesreću.
Komentar od: jationmivioni | Komentirano: 15. ožujak 2013. 22:01
pa dobro ako se auto zabije u zid i vozac se ozlijedi je li isto placa to do sad nisam cuo, ovo je jedan od vecih apsurda
Komentar od: mimo | Komentirano: 15. ožujak 2013. 21:37
debli panduri a sud jos gluplji
Komentar od: Grdelin | Komentirano: 15. ožujak 2013. 19:22
a koliko san ti moj mrva puti reka ,nikad ne vozi priko stoje...
Komentar od: fubar | Komentirano: 15. ožujak 2013. 19:16
Nema ovo nikave veze sa ovom niti bilo kojom drugom vladom, zakon je jednostavno takav. Potpuno ista stvar se dogodila i meni, i to prije deset godina. Ja pao s bicikla, ja se sam slomio slomio (isto ključna kost i ručni zglob desne ruke). Nikog drugog nisam ni ozlijedi oni materijalno oštetio. Prolaznici su zvali hitnu pomoć, policija je uredno napravila očevid i ja sam za dva mjeseca dobio poziv kos suca za prekršajne. Tada je bilo 500 kuna globe za izazivanje prometne nezgode i nanošenje teških tjelesnih ozljeda i koliko se sjećam 350 kuna sudskih troškova i obrade mjesta nesreće. Takav je zakon. Ako se slučajno netko od vas pokuša ubit, bolje mu je da u tome i uspije, jer ako slučajno preživi, slijedi mu zatvor zbog ugrožavanja života. I to je isto zakon.
Komentar od: smrtfašizmu | Komentirano: 15. ožujak 2013. 18:50
Ova vlast funkcionira samo u području harača i presije nad "podanicima".Ako za Debeljaka u brodogradilištu ne važe zakoni ove države, Ustav, Zakon o radu I AKO ON MOŽE IZBACITI RADNIKE S POSLA POD ORUŽANOM PRATNJOM TAKO DA PONESU OSOBNE STVARI I OSTAVE OTKLJUČANE SVOJE KANCELARIJE bez ikakvog pisanog rješenja ili objašnjenja, a sindikalnom čelniku zabraniti dolazak na posao u prostorije Sindikata koje mu je po zakonu dužan osigurati, onda ni za nas radnike ne važe zakoni ove države jer oni nisu pisani samo za radnike i ne odnose se samo na radnike nego i na kapitaliste! Dakle ako država NE REAGIRA (ŠTO ČEKA?) na očito kršenje Ustava odnosno ne priznaje Ustav, onda takvu državu ne trebaju priznati ni radnici pa ni pripadnici policije koji ne reagiraju možda i zato jer su svojim niskim primanjima nepravedno dovedeni na rub egzistencije. Naivno misleći da će naknadno objašnjenje DIVa da su radnici poslani na čekanje, popraviti kršenje zakona, država samo pogoršava stvar. JER TAKO SE PO USTAVU NE ŠALJE NA ČEKANJE ČAK BEZ PISANOG RJEŠENJA I TAKO SE SINDIKALNOM ČELNIKU NE OMOGUĆUJE U OBRANI TIH RADNIKA SINDIKALNI ZAKONITI RAD (on mora raditi,a Debeljak ne mora dokazati da je oštećen njegovim radom niti mu eventualno sud mora dati za pravo).Što će nama bezbrojne floskule Milanovića i fraziranje, ako država ne funkcionira? Što će nama takva država?
Komentar od: neverane | Komentirano: 15. ožujak 2013. 18:36
I Milanović je pao sa tenkića,hoće li i on u suca za prekršaje?
Komentar od: majstor Bob | Komentirano: 15. ožujak 2013. 17:42
A neka ga i kazne. Šta glumi peeedera s ovim crvenim gaćama? A i šta vozi bicikl kad ne zna moga je past na mravinjak pa bi ga tužile Udruge za zaštitu životinja?
Komentar od: deana80 | Komentirano: 15. ožujak 2013. 17:29
pada mi na pamet nesto, s obzirom da ste izazvali nesrecu s teško ozlijeđenom osobom, a sve je to nasa policija lipo zapisala, sad trazite odstetu za nanesene teske ozlijede, kad se igramo , idemo do kraja po proceduri, bas se cudim kako vas vec nisu kontaktirali oni lesinari od odvjetnika s hitne koji se u roku odmah okome na unesrecene kako bi ih bas oni zastupali...dakle idite sad trazit odstetu zbog nanesenih ozljeda
Komentar od: faganel | Komentirano: 15. ožujak 2013. 17:19
a bidnega mrve,reka san ti da se ostaviš biciklete i odaš na noge.vidiš da više nemoš ni past ka čovik,a da te ne prijave.