Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 11.01.2013. u 20:12

prosvjed zbog visokih lučkih cijena:

"Blue Line": Dosta je, u Anconu nećemo do prolića!

Henry Jorgensen: Već sam umoran, svega mi je preko glave... / FOTO: Paun Paunović / Cropix

Zbog visokih cijena peljarenja, priveza i odveza, brodovi “Blue Linea“ prvi put u dva desetljeća postojanja neće zimi ploviti na relaciji Split − Ancona. Čelni ljudi brodarske kompanije mjesecima traže sniženje cijena peljarskih usluga koje su, primjerice, dva puta više nego u Italiji, kako kažu. Odlazili su i kod ministra mora, ali uzalud...

− Već sam umoran, svega mi je već preko glave.... − kaže Danac Henry Jorgensen, suvlasnik i direktor “Blue Linea“, koji je 1971. došao u Hrvatsku, odnosno u pulsko brodogradilište “Uljanik”, kao skandinavski konzultant. Poslije se povezao s Hrvatskom i obiteljski, oženivši se Hrvaticom.

‘Na našu štetu’

− Razmišljao sam o tome da se povučem, ali kako ostaviti brodove i kompaniju koja 20 godina povezuje dvije strane Jadrana... Ratne 1993. godine jedino su naš brodovi pomorski povezivali Italiju i Hrvatsku. Dvadeset smo godina u Splitu, dovozimo turiste, hrvatske tvrtke opskrbljuju naše brodove hrvatskom robom, hrvatski državni proračun ostvaruje prihode od lučkih pristojbi, itd...

No, više ne mogu šutjeti. Nije mi logično da godišnje u Anconi za peljarenje platimo oko 100 tisuća eura, a u Splitu 200 tisuća eura. Naše kapetane s višegodišnjim iskustvom uplovljavanja u splitsku luku tretiraju kao da im je prvi put.

Bez obzira na to što naši brodovi drže 60 posto godišnjeg prometa na liniji Split − Ancona, odlučili smo ne ploviti do proljeća, pa makar i na našu štetu. Nadam se da će ministar mora progledati − kaže Jorgensen.

Razočaran je odnosom prema stranom brodaru koji 20 godina posluje u Hrvatskoj. Idućih dana poslat će dopis Bou Ericu Weberu, danskom veleposlaniku u Zagrebu, i obavijestiti ga o “diskriminaciji”. Pismo će biti upućeno i Vesni Pusić, šefici hrvatske diplomacije, te Siniši Hajdašu Dončiću, ministru mora.

“Blue Line” traži da cijene peljarenja budu razumne i da se uvaži višegodišnje iskustvo njihovih kapetana u luci, sukladno europskoj praksi.

− Što je još gore, u Ministarstvu su nam rekli da tvrtka “Trajektna luka“ godinama ne plaća koncesiju državi za privez i odvez brodova, te je ljetos samoinicijativno i nezakonito podigla cijene svojih usluga. Kako je moguće da država to tolerira i je li puno ovo što tražim? − pita Jorgensen. Brodove će uputiti na remont u Bijelu u Crnoj Gori i do proljeća ih neće vraćati u Split.

Denis Krnić

Cijene propisalo Ministarstvo

 − Cijene peljarenja i uvjete poslovanja zakonski je propisalo Ministarstvo pomorstva, a ne naša tvrtka. Drugo, čisto sumnjam da će “Blue Line“ propasti zbog cijena peljarenja jer, koliko vidim, od male “Kraljice mira“ narasli su na veće brodove. Veći brodovi podižu i cijenu poslovanja. Ne znam zašto se bune, dnevni je trošak njihova broda 15 tisuća eura, a dnevni trošak peljara 2000 kuna. Plus, od 1. prosinca do 1. ožujka dajemo popust od 25 posto na usluge za ro-ro putničke brodove, ali ne reagiraju na to... − kazao nam je kapetan Tonči Regjo iz tvrtke “Pomorski peljar” koja u Gradskoj luci pruža usluge peljarenja.

‘Kraljica mira’

Tvrtka “Blue Line“ godišnje preveze 200 tisuća putnika i 30 tisuća automobila. U jadranskoj su floti dva feribota:

− “Regina della Pace“, kapaciteta 1550 putnika i 450 vozila − “Dalmatia“, kapaciteta 900 putnika i 237 vozila.

Ministar

Poslali smo pismeni upit i resornome ministru Hajdašu Dončiću namjerava li snižavati cijene peljarenja koje vrijede za inozemne brodare u splitskoj Gradskoj luci. Čim dobijemo ministrov odgovor, objavit ćemo ga.


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: neron1950 | Komentirano: 12. siječanj 2013. 13:31
PANAMSKA ZASTAVA NA KRMI..

FILIPINCI PO PALUBI..

UKRAINCI U UTROBI..
Komentar od: uprknuce | Komentirano: 12. siječanj 2013. 11:39
Buljo, kad već kupuješ stare brode moga si kupit mlađeg vlasnika, a ovoga poslat u tvoju Banku Splitsko dalmatinsku, umisto Pezzija
Komentar od: debotoijusto | Komentirano: 12. siječanj 2013. 11:09
Alo jorgensen , ako imaš muda i obraza objavi koliku plaću ima treći oficir ili npr. timunjer kod tebe za misec dana rada, a koliko ima isti taj čin na jadroliniji za 15 dana rada.

- jadrolinija je firma koja se financira dijelom novcem iz proracuna a njegova je na slobodnom trzistu...
tako da nije bitno kolika je placa , kad se ukine monopol jadrolinije vidjeti ce se prave place...

podrska vlasniku i sve poslati na burzu
Komentar od: neverane | Komentirano: 12. siječanj 2013. 11:03
Čija je zastava i posada na brodu,te kakvi su međuljudski odnosi,kolika je plaća i da li gazda svako jutro pozdravlja noštroma, e za to me zaboli neka stvar, ali zato je to najbitnije našim komentatorima koji bi radije ukinuli liniju nego da je gazda stranac.Dakle,ukinimo jedinu liniju za Anconu i svi sritni i zadovoljni.Nevjerojatno.
Komentar od: ronzalo | Komentirano: 12. siječanj 2013. 9:14
Alo jorgensen , ako imaš muda i obraza objavi koliku plaću ima treći oficir ili npr. timunjer kod tebe za misec dana rada, a koliko ima isti taj čin na jadroliniji za 15 dana rada.


Komentar od: bozgi | Komentirano: 11. siječanj 2013. 22:50
PANAMSKA ZASTAVA NA KRMI..

FILIPINCI PO PALUBI..

UKRAINCI U UTROBI..


NEZNAN KO JE G L U P LJ I OVI STRANAC STA S E RE PO NOVINAMA SVAKO MALO ILI NOVINARI STA GA UOPCE STAVLJAJU U NOVINE BEZ DA MU POSTAVE PITANJE CIME JE ON TO ZASLUZIA JEFTINIJU TAXU

PO MENI BRODAR KOJI VIJE STRANU ZASTAVU POGODNOSTI I ZAPOSLJAVA KADROVE SUMNJIVIH KVALITETA (JER JE SAMO BITNO KOLIKO KO KOŠTA) MORA SVATIT DA JE NEMOGUCE UPRAZNJAVAT S E X A DA TI NE UĐE

TREBA OVAKVIM D E B I L I M A JOS PODIC CIJENE JER RADI NJIH HRVATSKI POMORAC NEMA MJESTA NA JADRANU

A AKO IM NE PASE NEKA ODU ODAKLE SU I DOSLI
Komentar od: neverane | Komentirano: 11. siječanj 2013. 20:58
Ma zatražite brodsku koncesiju na relaciji Veliko Trgovišće-Klanjec,možda onome ministru sa ženskim prezimenom bude nešto jasnija pomorska problematika.Pa taj neuki kontinentalac vedri i oblači tematikom u koju se razumije ko Marica u kriv k.....