Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Split

Objavljeno 04.01.2013. u 08:55

a di su ti papiri?!

Gradski ured zatrpan zahtjevima za legalizaciju: Ako treba, radit ćemo i subotom

Svi oni s rješenjem o rušenju morali su podnijeti zahtjev do kraja 2012. / FOTO: Nikola Vilić / Cropix

Prema službenim podacima, u gradsku upravu do konca godine pristiglo je nešto više od 2300 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata koji imaju rješenje o rušenju građevinske inspekcije. Ukupan broj bi trebao krajem tjedna i porasti, kada se obrade zahtjevi pristigli doslovno u zadnji čas, zadnjeg dana roka - 31. prosinca minule godine. Također, na adresu Banovine uskoro bi trebali stići i zahtjevi poslani poštom.

Stara godina

- Naši zaposlenici su radili i zadnju subotu i nedjelju u staroj godini kako bi protokolirali sve zahtjeve. Još uvijek ih obrađujemo, a prema mojoj procjeni, na kraju ćemo imati više od dvije i pol tisuće zahtjeva za legalizaciju - otkriva nam Ružica Batinić-Santro, pročelnica Odjela za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Podsjetimo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo je kako su njihovi inspektori na području Splitsko-dalmatinske županije podijelili oko 6500 rješenja o rušenju, s tim da se većina - oko četiri tisuće - tih nelegalnih objekata nalazi po splitskim prigradskim naseljima.

Prema riječima pročelnice Batinić-Santro, Grad će omogućiti svima koji su poslali nepotpune zahtjeve da u idućih mjesec dana prikupe ostatak dokumentacije i konačno ozakone svoje divlje građevine.

Niti jedan

- Niti jedan nepotpuni zahtjev nećemo odbiti, svi će, ponavljam, dobiti priliku za legalizaciju. Na nama je u gradskoj upravi sada da se organiziramo i ekipiramo za velik posao koji slijedi. Kako nas sada očekuje zatišje sve tamo do svibnja, kada bi opet mogla početi ludnica sa zahtjevima jer je u lipnju krajnji rok za legalizaciju bespravne gradnje, iskoristit ćemo vrijeme i odraditi terenski posao.

Naime, moramo obići sve objekte za koje postoji zahtjev za legalizaciju i na licu mjesta se uvjeriti odgovara li stvarno stanje onom u papirima. Odlučili smo da ćemo raditi prekovremeno, pa i vikendom, kako bismo stigli obraditi sve predmete.

Ako bude potrebno, zaposlit ćemo još djelatnika na određeno vrijeme, a do tada ćemo se pokušati snaći s ljudima koje imamo na raspolaganju, zamolit ćemo i kolege iz drugih odjela da nam pomognu barem s izlascima na teren... Predmete ćemo rješavati onim redoslijedom kako su nam i stizali. Mislim da je to najpoštenije.

Dakle, oni zahtjevi koji su stigli zadnjeg dana protekle godine bit će zadnji i obrađeni - objašnjava pročelnica Batinić-Santro. Inače, do sada je Banovina pozitivno riješila točno 111 zahtjeva za legalizaciju, a odbila ih je oko 80. Većina je odbijena zbog nepotpune dokumentacije i vraćena na “doradu” ili činjenice što se nalaze u zonama u kojima nije moguće ozakonjenje bespravne gradnje.

Leo Kovačić

Svibanj i lipanj bit će udarni

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju objekata koji imaju rješenje o rušenju je istekao, no do konca lipnja to mogu još učiniti svi koji imaju bespravne građevine. Prema procjenama građevinske inspekcije, na području Splita trenutno je 10 tisuća nelegalnih objekata.

- U svibnju i lipnju, kako se bude približavao kraj roka za legalizaciju, očekujemo još veći priliv zahtjeva nego sada u prosincu. Prema našim informacijama, što je i logično, puno je više nelegalnih objekata koji nemaju rješenje o rušenju - zaključuje splitska pročelnica za urbanizam.Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: nepiswoman | Komentirano: 4. siječanj 2013. 18:24
a jbte, koliko ste ladovali, da radite sve subote do mirovine, ne bi se iskupili...
Komentar od: stankovci | Komentirano: 4. siječanj 2013. 13:18
DISKRIMINACIJA LOKALNIH KAUBOJA!
Da bi legalizirali objekat trebate platiti komunalni doprinos. Lokalni kauboji o cijeni komunalnog doprinosa donose odluke. Evo kako to onda izgleda:
Komunalni doprinos Geget 0 kuna/ m3
Komunalni doprinos Trogir 138 kuna/m3
Komunalni doprinos Brela 138 kuna/m3
Komunalni doprinos Korcula 5 kuna/m3