Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 05.11.2012. u 21:58

zaKASNJELI POTEZ

Poznati Splićani o Anđelki Visković: Kerum ju je stvorio i to joj je najveći uteg

Željko Kerum i Anđelka Visković prije tri godine: pobjednički šampanjac novog gradonačelnika i najbližih suradnika /Joško Ponoš/Cropix

Hoće li joj hipoteka prvog suradnika gradonačelnika Željka Keruma biti pretežak teret ako se odluči na gradonačelničku kandidaturu – pitanje je koje visi nad dogradonačelnicom Anđelkom Visković nakon što se počela javno distancirati od Keruma i njegove politike.

Prvi korak Viskovićeve u formiranju političke platforme za moguću kandidaturu javni je uzmak od Keruma i njegova Hrvatskog građanskog saveza (HGS); poručila je javnosti kako će „do kraja mandata biti nezavisna, baš kao što je bila i prvog dana“. Konačnu odluku o kandidaturi Anđelka Visković najavila je u danima nakon Nove godine. Kako će, te hoće li birači uopće honorirati objektivno zakasnjeli izlazak Viskovićeve ispod Kerumova šinjela, priupitali smo nekoliko splitskih uglednika.

‘Ponijela je politika’

– Usuđujem se reći, malo ljigavo ponašanje – prvi je komentar ugledne profesorice i psihologinje Mirjane Nazor.

– Ako je već cijelo vrijeme znala, a u to nema sumnje, kako se Kerum odnosi prema gradu i gardonačelničkim obvezama, zbog čega se davno prije nije od njega distancirala, nego sada, nekoliko mjeseci pred lokalne izbore? Bilo bi bolje da je šutjela da kraja mandata. Njezina kandidatura može biti dvosjekli mač, ovisno o tome kako je birači osobno doživljavaju.

S jedne strane, pokazala je radišnost i sposobnost u vođenju gradskih poslova. No, s druge strane, ne može pobjeći od činjenice da je bila Kerumova suradnica i da ju je on, zapravo, lansirao u politiku. Ona je Kerumov kadar i Kerumov izbor – smatra psihologinja Nazor.

Prof. Ivo Lozić, splitski stručnjak za urbanizam i predsjednik društva „Marjan“, drži kako je „gospođu Visković politika možda malo ponijela u visine“.

– Vjerojatno sada smatra kako oslobođena Kerumovih okova može bolje i više. Međutim, ona se sama mora zapitati je li uopće za politiku. Da nije bilo Keruma, nikada ne bi ušla gradsku vlast. Isto tako, da nije bilo Kerumova nagovora, uvjeren sam, nikada se ne bi bavila politikom. Ipak je ona prije ulaska u politiku bila profesorica matematike, te je vodila jedan sasvim drugačiji, mirniji život - kaže Lozić.

‘Osoba bez karizme’

Sociolog Dražen Lalić smatra kako je Anđelka Visković „osoba zadatka, ali bez karizme i političke težine“.

– Količina vremena koju netko provede u politici odgovara količini gubljenja vjerodostojnog pogleda na sebe i na svijet. Kerum, zapravo, nije izabrao loše dogradonačelnike. Jure Šundov i Viskovićeva vadili su mnoge vruće krumpire za Keruma i spržili ruke.

Ne znam što joj treba veći stupanj „političkih opekotina“. Ona je jako vrijedna i uhvati se u koštac s problemima. Međutim, Kerumova negativna karma i negativna bilanca trajno će obilježiti Visković i presuditi svakoj njezinoj političkoj ambiciji. Ona je jedna pristojna i uglađena profesorica, no nema političko značenje – zaključuje Lalić.

Sociolog i svećenik don Ivan Grubišić, jedan od anketnih favorita za lokalne izbore u Splitu, također smatra kako se Anđelka Visković prije trebala distancirati od Željka Keruma.

– Kandidatura za gradonačelnika stvar je njezine osobne procjene, kao i dogovora s obitelji. Ona je ozbiljna žena i znat će donijeti odluku. Međutim, davno prije morala se distancirati od Keruma. Ne samo da se nije na vrijeme distancirala, nego će svoj dogradonačelnički mandat odraditi do kraja. Tu se postavlja pitanje njezine iskrenosti. Možda bi birači znali cijeniti kad bi dala ostavku i tako se radikalno maknula od Keruma. Njezine realne izborne šanse teško je u ovom trenutku procijeniti, drži Grubišić.

Denis KRNIĆ


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: corcoran | Komentirano: 6. studeni 2012. 19:01
Ako iko da glas ovim postojećim u gradskom vijeću a napose Kerimu i sestri,malom Baji,morao bi se poć pregledat u likara za glavu pa ma koji je,a ovu samo živu nebi volia vidit ni blizu vikendice ma koliko Bajrović zagovara njen izbor,žena je za vratit u školu to je njen domen ka i oni bagerista ,imali su priliku uzletit u politiku pa su sve u g*** uvaljali što god su takli a vi biste opet njih birali,maladeti!
Komentar od: Kandidat Ivan Bajamonti Tadinac - POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA | Komentirano: 6. studeni 2012. 17:26
Poštovani sugrađanine TORCH,

oprobajte Vi strukturirati DJELATNU SVEOPĆU GRADSKU KOALICIJU, manje biste rogobarili nakon pokušaja.

Pri ovakvom poslu čovjek mora i******esti i pokoju žabu, ali je to cijena najučinkovitije gradske vlade i najambiciozmijeg skupa gradskih ciljeva.
Komentar od: Kandidat Ivan Bajamonti Tadinac - POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA | Komentirano: 6. studeni 2012. 16:54
"Ma "krasna" ti je tvoja lista spasa, dakle dva lika, dva dogradonačelnika, dva glavna operativca, iz dvije stranke koje su u zadnjih 10-tak godina sustavno OPELJEŠILI i UNIŠTILI..."
............................................

Poštovani sugrađanine TORCH,

ta dva lika, ta dva dogradonačelnika, bit će valjanom gradonačelniku valjani suradnici.

Sastav Gradskog vijeća kako ga pretpostavlja POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA neće toj dvojici dopustiti da dignu glavu - od poslova, obveza i revnosti, a još manje da "stranački" ometaju referendumske programe grada.

Naslućujete li u kojim sve detaljima i OTPORIMA naša politička ponuda doista jest POVIJESNA.
Komentar od: Kandidat Ivan Bajamonti Tadinac - POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA | Komentirano: 6. studeni 2012. 16:48
Poštovani sugrađanine cajaaa,
čemu ste zavidni; u hrvatsko, i ne samo u njemu, značajne stvari koje će se (možda) dogoditi nazivaju se "povijesnima" ("Bit će to povijesna utakmica.", "To je povijesna prigoda.")

Dajte, uozbiljite se i sagledajte što POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA NUDI, na što poziva i za što apelira, ostavite se jala i zloće, gradu je potrebna dobrota i zalaganje za bolje.
Komentar od: cajaaa | Komentirano: 6. studeni 2012. 15:55
POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA?!

Hm?
Pa kako pobogu mozete biti povijesna kad niste jos ni sadasnja?
Komentar od: TORCH | Komentirano: 6. studeni 2012. 15:22
Bajamonti..@ dragi kolega

Ma "krasna" ti je tvoja lista spasa, dakle dva lika, dva dogradonačelnika, dva glavna operativca, iz dvije stranke koje su u zadnjih 10-tak godina sustavno OPELJEŠILI i UNIŠTILI ovu sada zaostalu klerikalnu kasabu u svakom pogledu, i sada bi te iste stranke trebale "spasiti" grad,pardon kasabu...!!!??
Pametnom dosta.
Nikavke političke opcije koje su dosada bile u GV NE MOGU izvuči kasabu iz bankrota i moralnog dna, nego samo 10-15 "luđaka" i RADNIKA uz težak i naporan rad.
I još nešto ako novoizbrani gardonačelnik, ne pošalje KAZNENU PRIJAVU DORHU-u protiv: ratnog profitera, oboje dogradonačelnika i cijelog sastava GV, načelnika tipa:Zaninavić,vučetić i ostalih štetočina iz gradske uprave, nema nam spasa.
Ovo mafijaško ponašanje imenovanih treba svakako kazniti a ne im opet davati šansu.
Komentar od: Kandidat Ivan Bajamonti Tadinac - POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA | Komentirano: 6. studeni 2012. 12:50
Mi smo POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA,

grad nam diše na škrge, lokalni su izbori sutra. Građani su shvatili: Split će se staviti na noge na samo jedan način - združivanjem njegovih vodećih političkih subjekata.

Prvi neposredni cilj POVIJESNE SPLITSKE KOALICIJE je opća gradska koalicija predvođena stranački neovisnim gradonačelnikom; samo udružen grad može ostvariti preporodne ciljeve.

Jedan će dogradonačelnik biti HDZ-ov, drugi SDP-ov; Gradskim vijećem presijedat će predstavnik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića.

Gradonačelnik mora biti stranački neovisan; samo takav može i sazvati, i voditi POVIJESNU SPLITSKU KOALICIJU.

Jednu trećinu Gradskoga vijeća sačinjavat će predstavnici političkih stranaka grada uvrštenih na izbornu listu KOALICIJE slijedom stranačkih uspjeha na zadnjim državnim izborima, te predstavnici inih stranaka i građanskih udruga, druge dvije trećine bit će stranački neovisni građani.

Prvi strateški cilj POVIJESNE SPLITSKE KOALICIJE je ishoditi Splitu, jednakopravno sa Zagrebom, Osijekom i Rijekom, STATUS METROPOLITANSKOG GRADA, što mu prirodno, povijesno i kulturološki pripada.

Zahtijevamo i skupno referendumsko glasovanje o svim gorućim pitanjima grada. U ime poticanja proračunske štednje i izborne izlaznosti, i referendumsko i******ašnjavanje, i lokalni izbori, trebaju se održati na isti dan.

Zahtijevamo da se izborne medijske i javne poruke objavljuju na zajedničkim plakatima i oglasima, zastupljene od sviju jednakomjerno, što se nedavno zbilo u Nizozemskoj.

Rezultati referenduma gradsku upravu obvezuju zakonom, POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA vas neće iznevjeriti.

POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA će zastupati i sprovoditi najneposredniju moguću demokraciju - referendumsku.

POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA će poticati nužnu SUBJEKTIVACIJU i grada i građana, s krilaticom - „Građanin je car!“.
Hrvatskije rečeno: POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA će poticati svjesnost o vlastitoj važnosti i i Splita i Splićana.

POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA iznova će iznijeti splitsku demokratsku dušu na sunce. Sjetimo se: „Savez građana za ujedinjenu Europu“, „Hrvatski mirotvorni pokret“ i „Zelena akcija“, prve tri hrvatske javne političke udruge ponikle su u jesen i zimu '88.-89. u Splitu, daleko prije sviju inih domovinskih stranaka.
Komentar od: Kandidat Ivan Bajamonti Tadinac - POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA | Komentirano: 6. studeni 2012. 11:58
Poštovani sugrađani
i sugovornici na ovom mjestu,

slijedeći potrebe predizbornog vremena promijenili smo naziv naše LISTE SPASA u

POVIJESNA SPLITSKA KOALICIJA.

Vjerujemo da smo nazivom, zasadama i ciljevima političkog projekta pogodili srž i vaših nadanja i promišljaja o našem Splitu.

Za POVIJESNU SPLITSKU KOALICIJU
Ivan Bajamonti Tadinac -

kandidat KOALICIJE za gradonačelnika
i zastupnika u Europskom parlamentu

Komentar od: cajaaa | Komentirano: 6. studeni 2012. 11:50
Kako je moguce da se na splitski politicki karusel zele ponovo ukrcati kompromitirani politicari i politicarke, koji su u skoro minulom mandatu Splitu nanjeli toliko stete.

Pitam se jeli itko u Splitu jos spreman njima dati svoj glas? Ja nisam, ali me nebi cudilo da ima i takvih, koji zasljepljeni osobnim interesima i vezom mogu to uciniti.

Kerum i njegovi pomagaci su vodili politiku kakvu se i ocekivalo - interesnu - vodu na svoj mlin.

Jeli to opet zelimo ili zelimo Splitu kakav takav prosperitet umjesto stagnacije ili jos gore devastacije? Ja se nadam prosperitetu.
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 10:37
Ni troglodit, ni tešta kvadrata, poštovana sugrađanko pisswoman, nego predan građanin na čelu SPLITSKE POVIJESNE OPĆE KOALICIJE.
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 10:27
"Meni je alternativa uglađeni, fini, kulturni, iznimno pristojni Esdepeovac Baldasar."
...........................................

A što biste ako Vas moja malenkost uvjeri da ni don Ivan Grubišić, ni g. Ivo Baldasar, kao izborni pobjednici ponaosob, niti matematički nisu kadri iznijeti boljitak grada usporediv s onim kojega jedino može iznijeti OPĆA POVIJESNA KOALICIJA koju predlaže gradska LISTA SPASA?

Je li Splitu potrebnija osoba, pobjednik, ili stranka, ili pak OSTVARIVANJE PREPORODNIH CILJEVA grada dostižnih isključivo OPĆIM KOALIRANJEM?
Komentar od: pisswoman | Komentirano: 6. studeni 2012. 10:20
splitski trogloditi,ne da nisu izumrli
nego ih se nakotilo i više u ove 3-4 godine
prema tome, budući splitski gradonačelnik
bit će njihova slika i prilika
gradonačelnik - troglodit
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 10:20
A i Vi ste pribavili računalo, poštovani sugrađanine dagi8.

E, pa naučite se čemu ono sve služi, osim uvježbavanja tipkanja - u Vašem slučaju.

Izborna kampanja ne pripada zgubidanima, nego ljudima sposobnim pooticati svoje sugrađane na mudru odluku, na svakom mogućem mjestu. Što imate protiv?
Komentar od: Marjory | Komentirano: 6. studeni 2012. 9:43
..tocno tako..keri je stvorija,i onda je normalno da u paketu lipo pođu ca.

ona je jedna prof.matematik.i triba radit ono za sta se skolov..drito-streber.i pilaj..
vodit jedan grad triba imat puno,puno vise znanja i vjestine,koje ova gospoja nema ni blizu.
potpuno izvjetacena,kruta,samodopadna,a o karakteru niti ne zelin...uglavnom,zena se triba vratit u prosvjetu.i to je to..tocka
Komentar od: stklo | Komentirano: 6. studeni 2012. 8:10
Jedini izlaz iz krize je "rat" u kojem se tribaju potamanit svi mrzitelji Hrvatske bez obzira na godine.
Komentar od: manemoj | Komentirano: 6. studeni 2012. 8:00
rvatino
"Prepali se jedne dame, Anđelke Visković koja ih izgledom, pojavnošću, inteligencijom, a i karizmom sve može staviti u džep."

Dama? Možda u tvon selu. Grad ima malo drukčije kriterije, nastranu to šta ste ih vi unakazili.

Komentar od: dagi8 | Komentirano: 6. studeni 2012. 7:22
Bajamonti zas ereš svake komentare ispod članaka. Aj na facebook. tamo imaš puno zgubidana sa viškom slobodnog vrmena ka i ti
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 0:35
Neznahrvatsku, suzbijte svoj vjernički temperament i oko oslovljavanja don Ivana prvo se posavjetujte s Nadbiskupijom splitsko-makarskom. Inače činite grijeh neposluha, isti onaj koji pripisujete don Ivanu.

Nego, tko je Vaš izborni favorit, poštovani sugovorniče?
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 0:32
Don Ivan Grubišič ima i moje simpatije, ali ni on nije svemoguć.

Split je u rasapu i patologiji, ovo nisu okolnosti kakve je grad bilježio za dosadašnjih izbora, ovo je kataklizmična situacija koju ne može izmajstorisati nitko sam.

Don Ivanovo poslanje je drukčije, on se gleda upinjati drugim i dostojanstvenijim prostorima od onih izvršne vlasti, stoga se neće kandidirati za splitskog gradonačelnika.

Uvjerim li te da je doista tako, što bi bila tvoja alternativa, poštovani sugrađanine scooter?
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 0:18
Visković i Šundov ne bi sačinjavali POVIJESNU SPLITSKU KOALICIJU; to je ona jednostavnost koju ne razumije uboga d(e)gradonačelnica: onaj koji je grad survao u Kerumov ambis, više nema što tražiti na javnoodgovornoj sceni. Splićanima bi bilo bolje da se pokopaju, nego da rečeni dvojac opet igra kakvu vodeću ulogu.
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 0:15
Poštovani sugrađanine neznahrvatsku,

ljubazno se upristojite i ne odričit don Ivanu naslov s kojim mu se sveudilj obraća splitsko-dalmatinski nadbiskup; to je neljudski od Vas.
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 0:12
40.000 radnih mjesta može pružiti samo povijesna splitska opća koalicija, poštovani sugovorniče scooter.

Kad bih Vas uvjerio u to, biste li zagovarali opću koaliciju LISTE SPASA?
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 0:10
Poštovani sugovorniče scooter,

moja malenkost nije opsjednuta izbornom pobjedom, nego dokazivim općim boljitkom. Svi drugi kandidati su DJELOMIČNJACI i nehotični trovači bunara.

Grad je na idisaju, moramo ga spašavati - nijedan kandidat, i nijedna politička opcija to ne može sama na svoju ruku. Snaga LISTE SPASA je u epohalnoj logičnoj i učinkovitoj ponudi POVIJESNE KOALICIJE, tko god je odbija, malo razumije i puno škodi Splitu.
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 6. studeni 2012. 0:02
Poštovani sugrađanine scooteru,

ne nasjedaj površnostima; nije u pitanju tko je "brand": osvijesti činjenicu da nijedan djelomičan kandidat ne može ostvariti ciljeve i planove općeg boljitka, ostvarive isključivo POVIJESNOM OPĆOM KOALICIJOM.

Split je u užasu, nedopustivo je igrati se sudbinom grada; spasiti se možemo samo udruženi u POVIJESNU OPĆU SPLITSKU KOALICIJU, na diku i poticaj Hrvatskoj.

I to u svega JEDNOM MANDATU.
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 5. studeni 2012. 23:53
Poštovani sugrađanine scooter,

znači, odbijaš opću dobrobit Splita moguću samo s POVIJESNOM KOALICIJOM HDZ-a, SDP-a i Saveza za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića?!
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 5. studeni 2012. 23:43
Pošptovani sugovorniče howgh,

LISTA SPASA ustupit će "Hajduka" navijačima na uživanje i neovisno upravljanje, ne i u vlasnost. "Torcida" će poduprijeti LISTU SPASA iz puno sjajnih razloga.
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 5. studeni 2012. 23:41
Poštovani sugrađanine scooter,

"ništa ostali" - upravo ste definirali izbornu pobjedu bilo kojega kandidata; Split od njega neće imati NIŠTA.

Jedina mogućnost da i svi "ostali" osjete draž pobjede, je POVIJESNA OPĆA SPLITSKA KOALICIJA. Pođe li Splitu za rukom ta EPOHALNOST, pomoći ćemo i Hrvatskoj, mnogi će nas gradovi slijediti.

LISTA SPASA jedina nudi za win-win koncept - zdravu pobjedu sviju Splićanki i Splićana.
Komentar od: Howgh | Komentirano: 5. studeni 2012. 23:38
Čini mi se da će večini kandidata, navijači Hajduka pomrsit račune.
Možete se vi bunit, ali to van je tako.
Komentar od: ivemaIi | Komentirano: 5. studeni 2012. 23:13
Mislim da je gospođa Anđelka jedna predivna žena, političarka i matematičarka i da zaslužuje dobiti šansu. Nažalost, jugoudbaško-židovski lobij će je razapeti po svojim medijima ako bude postojala i najmanja šansa da joj Hrvati u Splitu daju svoje povjerenje i omogući joj da dovede do kraja projekte koje je započeo naš sadašnji gradonačelnik gosp. Željko Kerum.
Veleuvaženi gradonačelniče Kerum i cijenjena gospođo Visković!
Oni kojima srce, duša ili mozak nisu isprani jugokomunističkim vjeronaukom vjeruju u vaše poštenje i dobre namjere. Isus vas je poslao, dragi Željko, kako reče jednom vaša draga Nevenka, da dolijete sveto ulje na vatru koja je tinjala u nama. Građani Splita vam vjeruju ali ako nemate više energije boriti se protiv ove nemani koja je udarila na vas od prvoga dana, podržite vašu zamjenicu gospođu Visković! Ne vjerujte u lažne i namještene ankete!
Dragi Željko,
Ako doista prisno poznajete Gospodina, znate i osjećate dodir Isusove ruke. U ovo teško vrijeme progona i napada, vrijeme osamljenosti, vrijeme obeshrabrenja, vrijeme gubitaka dućana, bankrota, zbunjenosti, vrijeme boli i neizvjesnosti zavapite iz dubine svoje duše: "Gospodine Isuse, potreban mi je tvoj dodir. Moram osjetiti tvoju nazočnost. Dođi, Isuse, i dotakni moju žednu dušu!"
Svima nam je potreban Isusov dodir. Sotona nas muči i opterećuje um paklenim mislima – mislima nevjere, mislima koje nisu slične Kristu, mislima straha, mislima nedostojnosti, mislima o Božjem nezadovoljstvu. Iskreni će vam vjernici reći da su iskusili te napade na svoj um. Sotona je čvrsto odlučio uništiti našu vjeru i oslanjanje na Gospodina!
Dragi Željko,
Neka ti dragi Bog dadne mir, blagoslov i snagu za nove poslovne uspjehe. Tebi, Anđelki, Juri Šundovu i svima vašima. Anđeli se klanjaju i zagovaraju mir i ljubav, a tamna strana ubija ljubav da mržnja vlada. Klanjajmo se dušom za mir i ljubav. Priključimo se vojni Kristovoj!
Komentar od: Ivan Bajamonti Tadinac - vaš skori referendumski gradonačelnik | Komentirano: 5. studeni 2012. 23:05
Ispodprosječan E.Q (emocionalna inteligencija) i bijedno poimanje javnodužnosničke etike, dotičnu gospođu osposobljavaju isključivo za suradnicu gospodina Željka Keruma.

...................................................

Otvoreno obraćanje splitskoj d(e)gradonačelnici
/kolovoz 2012./

Gospođo Visković,

mučnije zadaće od ove ne pamtim. Ne stoga jer biste Vi možda bili misaono nedohvatni i građanski preuzoriti, nipošto stoga. Zadaća mi je jeziva, jer niste ni jedno, ni drugo.

Nedavno sam, na međunarodnoj konferenciji „Global Round Table-a“ o Nikoli Tesli, održanoj u našem gradu, imao sam čast razgovarati s njezinom ekselencijom, gospođom Katalin Bogyay, predsjednicom skupštine UNESCO-a. Dan ranije, damu ste protokolarno pozdravili i Vi. Velim "protokolarno", jer je urednom ljudskom umu kakva druga komunikacija između visoke svjetske službenice i Vas - nezamisliva.

„Gdje je Vaš gradonačelnik“, njezina me ekselencija nokautirala na licu mjesta. Nije li to pitala i Vas, gospođo zamjenice gradonačelnika? Niste li nam dužni obznaniti što ste, i kako ste odgovorili? Moja malenkost je uzvratila kronološkim kazivanjem o izgredima i karakteru gospodina Željka Keruma. Dami sam naglasio i da ste Vi prosvjetarka koja krčmi etiku za matematiku, te da se trsite kandidiratiti za gradonačelnicu.

Kavalir sam, pa ću reakcije moje uvažene sugovornice prešutjeti. Posebice onu o upitu kojega sam Vama postavio na Pravnom fakultetu prošloga mjeseca, a koje glasi: „Gospođo Visković, na osnovi kojega legitimiteta se sutra kanite natjecati za prvakinju grada, glede činjenice da slijedite izgrednika, psovača, kockara, preljubnika i alkoholičara?“ Niste mi odgovorili tada, niti ćete ikada moći, jer ste građansko-politički neprosvijećeni. Nimalo ne dvojim da ćete svojega Željka ostaviti kao drek na kiši, dočim pojmite koliko Vam je to sirovo korisno.

Vi ste pedagoška sramota Splita i Dalmacije. Posljedci Vašega profesoričkoga komoditeta za djecu i mladež su pogubne. U ime nedužnosti naraštaja koje podučavate i odgajate, Vaša je profesionalna obveza bila ustati i ograditi se od prostaštva žalosnoga Vam nadređenoga, i po cijenu gubitka dužnosničkih ugoda i položaja. Vi ste, pak, stali i ostali uz prostaštvo i nećudoređe stranačkoga šefa, pa s ovim obraćanjem apeliram za provjeru Vaše strukovne radne sposobnosti.

Ovaj gorak ispis zaokružujem s obećanjem i Vama i splitskoj javnosti, da ću Vaše nakazno shvaćanje etičkoga i građanskoga, dosljedno prokazivati kako našim sugrađanima, tako i Strasbourgu i Brusselu; možda nam se skinete s vrata pravodobno.

Ivan Bajamonti Tadinac
Kandidat LISTE SPASA za gradonačelnika