StoryEditorOCM

Valjalo: Gubitak nije uvijek manjak novca

Piše PSD.
26. studenog 2012. - 00:59

Vodeći turistički radnici sa širega omiškog područja okupili su se kako bi, u nazočnosti Olega Valjala, zamjenika ministra turizma, na okrugli stol istresli sve što ih tišti, no nemalo su se iznenadili kada su shvatili da ih lokalna vlast ne želi saslušati. Na skupu se, naime, premda uredno pozvani, nisu pojavili ni gradonačelnik Ivan Škaričić, ni njegov zamjenik Mijo Mimica, a opravdanje za izostanak pronašao je i Joško Stella, direktor ureda Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Razlog bojkota, naravno, nije teško otkriti. Okrugli stol o temi “Uloga i značaj Ministarstva turizma u razvoju turizma grada Omiša” organizirala je lokalna podružnica SDP-a, dok su gradski, pa tako i turistički, vlastodršci sve redom HDZ-ovci. A njih, očito, ne zanima što im o turističkom razvoju ima savjetovati čovjek koji dolazi iz protivničkog tabora. Pa makar taj čovjek bio na vlasti. I nije mu, da se razumijemo, bilo lako braniti se pred naletima ogorčenih turističkih neimara, od hotelijera preko ugostitelja do brodara.

Minus od sto milijuna

Andro Tomasović, vlasnik Hotela ‘Plaža’, iskoristio je tako priliku, pa je Valjala, žaleći se na nemogućnost poslovanja u plusu, bocnuo primjedbom kako je on, prije nego je postao važan državni službenik, hotel u kojemu je bio financijski direktor ostavio u minusu od sto milijuna kuna.

- Gubitak nije uvijek manjak novca, nego nerijetko i računovodstvena kategorija - uzvratio je Valjalo s poučkom što bi ga, možda, i za širu upotrebu valjalo preporučiti.

Valjalo je najavio i skoro donošenje novoga zakona o turističkim zajednicama, te prodaju 14 preostalih turističkih društava u državnomu vlasništvu, a Omišane je, posebno brodare koji bi rado kupovali gorivo po povlaštenoj cijeni, ali i izbjegli nelogično plaćanje spomeničke rente, naknade za autoceste i za slivne vode, pozvao da s primjedbama i prijedlozima dođu u Zagreb.

- Samo dođite, ova vlast je poznata po tome što svakoga prima - kazao je zamjenik ministra.

- Ne bojte se, doći ćemo i prije nego se nadate - reternirao je Ivan Tomaš, predstavnik Hrvatske udruge privatnih brodara.

Darko Kovačić, direktor ureda Turističke zajednice grada Omiša, izvijestio je kako omiška rivijera godišnje ostvari oko 600.000 noćenja, a raspolaže s 900 hotelskih kreveta (popunjenost 120 dana godišnje), 2200 ležajeva u kampovima (popunjenost 55 dana godišnje) i 8600 postelja u privatnom smještaju (popunjenost 42 dana godišnje).

vinko vuković

Bez dočeka Nove u ‘Plaži’

 Andro Tomasović iskoristio je priliku da obavijesti građane kako u Hotelu ‘Plaža’ neće biti organiziranog dočeka Nove godine jer je to, ističe, jednostavno neisplativ posao.

- Od ZAMP-a mi je stiglo objašnjenje da deset posto prihoda od prodanih ulaznica ide njima, a to je točno onih deset posto koji bi trebali biti moja zarada. Prema tome, ništa od dočeka, neka ga ZAMP radi - gnjevan je bio Tomasović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:25