StoryEditorOCM
DalmacijaMacama po vacama

Proširujući terasu, uništili staru kolonu

Piše PSD.
21. svibnja 2012. - 21:48
Po nalogu triju rođaka Brničević, macama i pikamerom uništena je stara kamena kolona, bitva za privez brodova u lučici Orašac u Oriju kod Dugog Rata, a kamena riva napravljena od klesanih vaca obložena u beton i mozaik radi proširenja terase ispred apartmana koji su u vlasništvu spomenutih – tvrdi Ante Lozić, mještanin Orija koji je, veli, ovo uništavanje pomorskog dobra prijavio i Građevinskoj inspekciji, Lučkoj upravi, Ministarstvu zaštite okoliša, kao i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, budući da, napominje on, lokalna uprava vješto izbjegava zaprimiti prijavu i izaći na teren.

- Moramo spriječiti daljnju devastaciju ovog kulturnog dobra jer bitve na rivi datiraju još od 1800. godine, a sve kako bi i naša djeca bili svjedoci povijesti našeg mjesta i pomorske tradicije. Kolona je, inače, služila za privez brodovima za velikih nevremena – govori Lozić.

njim se slaže i predsjednik Pomorsko- -športsko ribolovnog društva “Orij”, ing. Damir Ercegović. - Ovo neprofitno društvo, koje predstavlja udruga građana, bilo je dugogodišnji koncesionar u lučici, a sada nitko nema koncesiju budući da nije donesen novi GUP – drži Ercegović. Bitva se nije morala uništiti, možda se mogla samo premjestiti - vele naši sugovornici, a da nije u redu ovakvo svojatanje rive slaže se i nekolicina mještana koje smo zatekli u lučici. - Treba nešto poduzeti, pa ne može raditi tko što hoće – vele nam okupljeni.

Zatekli smo potom i radnike kako popločavaju taj sporni dio obale i jednog od spomenutih Brničevića koji nije želio reći svoje ime. - Ništa vam ja ne znam, ni o kakvoj koloni. Nemam vam što reći – kratko nam je komentirao optužbe sumještana. U Općini Dugi Rat su nam kazali kako o ovome problemu nisu zaprimili nikakvu prijavu, a odgovorio nam je i načelnik Jerko Roglić.

- Kada je riječ o situaciji na rivi, tj. pomorskom dobru u naselju Orij, obaviješten sam od komunalnog redara da je jedan mještanin izrazio želju da dio šetnice ispred svoje kuće poploča kamenim pločama umjesto betona i u tom nismo vidjeli nikakve loše radnje, naprotiv šetnica bi time bila još ljepša. Nikakvo dopuštanje za uništavanje bitve nije imao. O svemu je obaviješten lučki kapetan u Omišu koji će zajedno s komunalnim redarom izići na teren i utvrdit će se što se učinilo s bitvom, te poduzeti određene mjere.

Nemamo informacija da bitva o kojoj je riječ spada u kulturno dobro. Lučica Orij nije pod koncesijom, koncesiju može dati Županijski ured za pomorstvo, što nije učinio, a koncesijsko odobrenje Povjerenstvo za koncesijska odobrenja Općine Dugi Rat, što također nije učinjeno - naglasio je u svome odgovoru načelnik općine Dugi Rat Jerko Roglić, dodajući kako će nas nakon izlaska lučkog kapetana na teren izvijestiti o daljnoj situaciji na šetnici u Oriju.

mia sesartić

Poduzimanje mjera

- Nakon što smo dobili dopis gospodina Lozića, odmah smo zatražili od Lučke kapetanije u Splitu i Područnog ureda za inspekcijske poslove, da prema bespravnim graditeljima u sklopu svoje nadležnosti poduzmu odgovarajuće mjere prema važećim propisima te da nas o učinjenom obavijeste.Prema navodima iz dopisa, očito je da se radovi izvode na obalnom platou koji neprijeporno predstavlja pomorsko dobro – odgovorio nam je mr. sc. Željko Mišić, pomoćnik pročelnika županijskog Upravnog odjela za pomorstvo i turizam.

Inspekcijski nadzor

Građevinska inspekcija uvrstila je navedenu lokaciju u svoj program i plan rada, te će obaviti nadzor u što skorije vrijeme – izvijestili su nas nakon našeg upita o slučaju na rivi u Oriju iz Odjela za odnose s javnošću Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:03