StoryEditorOCM
Dalmacijagradski vijećnici protiv prijedloga da se unutar gradske sportske dvorane toči alkohol i dopusti pušenje

Alkohol i duhan ne smiju prići blizu škole

Piše PSD.
12. siječnja 2012. - 19:48

Nesporazumi su, srećom, u sjeni sporta
/ Joško Ponoš / Cropix
Već više od godinu dana traju prijepori između Upravnog vijeća Sportskih objekata Kaštela i Gradskog vijeća o tome treba li u sklopu Gradske dvorane u Kaštel Starom, koja je povezana s Osnovnom školom “Prof. Filip Lukas”, dopustiti otvaranje ugostiteljskog objekta u kojemu bi se, među ostalim, konzumirali alkohol i duhanski proizvodi.

Jedni zagovaraju i alkohol i duhan, jer bez toga nema uspješnog poslovanja, dok drugi za takav prijedlog ne žele ni čuti. Stoga su, unatoč prijedlogu Upravnog vijeća Sportskih objekata da se prostor dodijeli u koncesiju ugostitelju koji bi prodavao sve vrste pića i dopuštao konzumaciju duhanskih proizvoda, gradski vijećnici ostali ustrajni u zabrani “poroka” i još jednom odgodili konačnu odluku.

Primarna zaštita djece

Blizina osnovne škole i zaštita djece najjači su argumenti protiv izmjene ranijeg zaključka o zabrani konzumacije alkohola u prostoriji u neposrednoj blizini škole. - Mi vjerojatno imamo jedinu dvoranu u Hrvatskoj u sklopu koje nema ugostiteljskog objekta. Iako Gradsko vijeće može donositi sve odluke, mišljenja sam kako bi ovu odluku, o tome hoće li se u njoj prodavati alkohol i dopustiti pušenje, trebalo prepustiti nadležnom tijelu Ureda državne uprave.

Mi ćemo opet tražiti preispitivanje ove odluke o zabrani, jer niti jednog ugostitelja ne zanima najam bez prodaje svih pića i dozvole konzumacije duhana. Dvorana bez ugostiteljskog sadržaja nema smisla, svi sportski objekti imaju takav sadržaj. Na kraju krajeva, kada pogledate, u neposrednoj blizini svih drugih osnovnih škola u Kaštelima nalaze se kafići, trgovine i slične radnje koje prodaju i alkohol i duhan.

Djeci treba zabraniti kupovinu tih proizvoda, što je na posljetku regulirano i zakonom - ističe ravnatelj Sportskih objekata Kaštela Tonći Šiškov, navodeći kako je sporni prostor, koji već četiri godine nije u funkciji, česta meta vandala koji u njemu razbijaju.

Sendviči umjesto alkohola

- Porazbijali su sva stakla, dosta toga je i unutra bilo devastirano, postavili smo drvene ploče umjesto stakala pa su i njih razbili, i sada smo stavili ogradnu žicu - ističe Šiškov. S druge strane, ravnatelj osnovne škole u Kaštel Starom Petar Mustapić napominje kako je on, kao ravnatelj i gradski vijećnik, protiv toga da se u tom prostoru konzumiraju i alkohol i duhan.

KASTEL_STARI2-090112.2
Devastirani ugostiteljski objekt u Gradskoj sportskoj dvorani sakriven je od pogleda djece /Ante Čizmić / CROPIX
- To je u suprotnosti s onim što učimo djecu, a to je upravo činjenica koliko su zapravo ti poroci štetni za zdravlje djeteta. To bi bio loš primjer, jer bi djeca odmah po izlasku iz škole imala priliku susresti se s nečim što je loše, s nečim što ni u jednom pogledu nije za njih - poručuje Mustapić. Predsjednik Savjeta za sport i mlade Stjepan Maglica navodi kako nam je dužnost zaštititi djecu i mlade od negativnog utjecaja okoline.

- Upravo iskustva iz prijašnjih godina govore da je u tom prostoru bilo svega. I razbijanja i opijanja, ukratko, čestih neprimjerenih ponašanja. Prostor se može iskoristiti za prodaju pekarskih proizvoda i sokova, od čega će djeca imati koristi, jer će upravo tu kupovati marende na odmoru. Za takvu djelatnost postoje zainteresirani obrtnici - kaže Maglica.

jakov žarko

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:59