Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split

Objavljeno 29.06.2011. u 19:27

koja recesija?

ZNANJE PO ZLATO Skupe privatne srednje škole upisuju sve veći broj osnovaca

Sedam privatnih  srednjih škola trenutno djeluje u gradu, a godina školovanja plaća se od 2600 do 3600 eura. U većini je moguća otplata školarine na rate
Usprkos recesiji, Splićani očito ne žale novca za obrazovanje svoje djece. Naime, broj privatnih srednjih škola, te njihovih programa, konstantno raste, kao i broj odobrenih mjesta za upis kandidata koje tim školama s pravom javnosti daje resorno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

U Splitu djeluje već sedam privatnih srednjih škola, koje su počele s pretprijavama za upis i bilježe veliko zanimanje bivših osmaša, usprkos tome što im školarina na godinu iznosi do tri i pol tisuće eura, odnosno više od 25 tisuća kuna.

Jedna od najpopularnijih privatnih škola svakako je Gimnazijski kolegij kraljice Jelene, koji u program opće gimnazije upisuje dva razreda s ukupno 40 đaka. Predupisi su im počeli, a zanimljivo je i da imaju i razred sportskog programa opće gimnazije za darovite mlade sportaše.

Upisnina za prvi razred iznosi 1800 kuna mjesečno, plativo u 12 jednakih obroka (21.600 kuna na godinu). Imaju i popust od pet posto ako se plaća u jednoj ili dvije rate godišnje. Inače, ove godine gotovo sve privatne škole imaju i gimnazijski program, čak i Škola “Wallner”, koja je bila najprepoznatljivija po školovanju ugostiteljskih zanimanja.

MZOŠ je ovoj školi odobrio upis šest razreda s ukupno 75 učenika. Imaju programe jezične gimnazije, tehničara nutricionista, turističko-hotelijerskog komercijalista, kuhara, konobara, te slastičara.

Uvjeti plaćanja

 - Uvjete plaćanja dogovaramo s roditeljima učenika. Odobravamo do deset rata, ali i stipendije, o čemu odlučujemo pojedinačno, doznajemo od Ane Bulovan.

Inače, u Školi “Wallner” najjeftinije dođe obrazovanje za konobara (2500 eura godišnje), dok je najskuplji program jezične gimnazije i tehničara nutricionista (3500 eura). Jedna od najstarijih privatnih škola u Hrvatskoj jest Srednja zubotehnička škola “Dental centar Marušić”.

Tamo upisuju po jedan razred od 15 učenika za zanimanje dentalnog tehničara, te isto toliko fizioterapeutskih tehničara. Cijena - 3500 eura po godini obrazovanja, plativo u 12 jednakih rata.

 - Upravo upisujemo 18. generaciju učenika i jedina smo privatna škola koja obrazuje učenike za zdravstvena zanimanja. S obzirom da je Split sportski grad, škola nudi popust od 10 posto svim kategoriziranim sportašima, kaže ravnatelj “Dental centra Marušić” Ivica Zelić. Posebnih uvjeta za upis nemaju.

Provjere znanja

Privatna srednja škola “Dominis” upisuje 11. generaciju učenika, i to po jedan razred za zanimanja ekonomist (18 učenika), hotelijersko-turistički tehničar (18 učenika) i opće gimnazije (14 učenika).

Cijena školarine iznosi 3200 eura i plaća se u 10 mjesečnih rata. Ako se plaća odjednom pri upisu, školarina iznosi 3000 eura ili u dvije rate 3100 eura.

 - Bodovni prag za gimnaziju iznosi 46 bodova, a za ostala zanimanja 40 bodova. Ako učenik ima manje bodova od gore navedenih, mora s roditeljima doći na razgovor i na provjeru znanja iz hrvatskog, engleskog i matematike, doznajemo od ravnateljice Jelice Pražen.

Privatna jezično-informatička gimnazija “Leonardo da Vinci” u prvi srednje upisuje 16 učenika, a prema riječima ravnateljice Marine Galasso, cijena im je 21.600 kuna (odnosno 12 puta 1800 kuna na godinu).

 - Uvjet je i 46 bodova, koliko je Ministarstvo propisalo za gimnazije, a interes je veliki i zbog toga što je našim učenicima na raspolaganju edukacijski softver, kaže Galasso.

diana barbarić


Rekordna upisnina

Umjetnička gimnazija “Ars animae” u dva razredna odjeljenja programa opće gimnazije upisuje samo 15 učenika ukupno, a prednost rada u malim razredima i individualizirani pristup, roditelje će stajati 3600 eura (točnije 26.000 kuna, plativih u 12 rata), čime je ova škola rekorder po školarinama u Splitu.


Krediti za školovanje

Privatna jezična gimnazija “Pitagora” upisuje dva razreda (32 učenika), a godišnja školarina iznosi 2900 eura. Daju popust od deset posto na gotovinu.

 - Već smo upisali jedan razred. Zanimanje je veliko, a učenici su uglavnom djeca privatnih poduzetnika, liječnika, odvjetnika... Međutim, ima i roditelja sa srednjim primanjima koji dižu učeničke kredite kako bi djeci pružili najbolje školovanje, kaže nam tajnica “Pitagore”Tomislava Lončarević.Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: Industrijskaskola | Komentirano: 14. lipanj 2013. 0:21
Upiši se u Industrijsku školu Split !


Upisi 2013./2014. su počeli...


Edukativni video za programe u zanimanja Industrijske škole Split:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ivCfzmL33zg

http://youtu.be/ivCfzmL33zg

Zanimanja: 1.) Elektromehaničar; 2.) Instalater-monter vode, klime i plina; 3.) CNC operater / operaterka; 4.) Brodomehaničar.
Komentar od: Kristen | Komentirano: 30. lipanj 2011. 21:01
U privatne škole vrlo često pređu učenici koji su u nekoj od državnih škole (uglavnom gimnazija) pali godinu sa po 7-8 jedinica. Takvi učenici u privatnim školama prolaze vrlodobrim uspjehom. To sve govori.
Komentar od: neverane | Komentirano: 30. lipanj 2011. 17:42
Te privatne srednje škole su ka i privatne visoke škole.Plati i imaš papir,a znanje u p.r.d.a.c.
Komentar od: lolobrigita | Komentirano: 30. lipanj 2011. 16:14
Više vrijede vaši komentari nego cijela današnja Slobodna.
Komentar od: go.st | Komentirano: 30. lipanj 2011. 10:37
Volio bih vidjeti koliko bi jedan bolji učenik ovih privatnih škola izdržao u npr. splitskoj 3. gimanziji. Problem privatnih srednjih (a i visokh) škola je što se učenici koji su upišu na njih ne upisuju gonjeni željom za znanjem, nego željom da dobiju 'vrijednost' za svoj novac, pri čemu ta 'vrijednost' podrazumijave maksimalne ocjene uz minimalan trud i rad. Učenje i znanje za koje bi trebali grijati stolicu njih ne zanima.
Naravno, kada završe svoje školovanje ti se 'genijalci' lako zaposle jer im roditelji (koji financiraju njihovo 'obrazovanje') riješe posao i onda privatne škole mašu podacima o visokom postotku zaposlenih bivšhi učenika/studenata kako bi impresionirali neupućene.
Dobra je stvar da postoji državna matura koja - kakva god bila, ipak pokazuje da se i dalje najbolje radi u državnim školama.
Komentar od: glup gluplji | Komentirano: 30. lipanj 2011. 10:29
I sam sam bio profesor u jednoj od splitskih, sada je fala bogu vise nema, srednjih skola. Moram priznati, lijep sam honorar tu dobivao i uvijek je na vrijeme stizao. Al. sto se ucenika tice, to je ono s samog dna ljestvice. i nije sam ucenik kriv kad nema potencijala, ne moze vise nego moze. al roditelji su katastrofa. na sve su bili spremni da njihov ljubimac, za njihove novce !!!, dobije ono sto ONI zele.
I zato savjet roditeljima, ne upisujte djecu u privatne skole. pogotovo ako imate vrijednu djecu. najbolje (u odgojnom smislu) ce dobiti u drzavnoj skoli. sve drugo NIJE paznje vrijedno. Mi, nasa drzava, jos nemamo zrelu demokraciju, u kojoj ce parola "koliko para-toliko muzike" imati svoje mjesto.
Komentar od: Cicibelo | Komentirano: 30. lipanj 2011. 9:11
@ Rikard Baric
Najbolji komentar u Slobodnoj ove godine. Svaka čast, gospodine.
Komentar od: Cicibelo | Komentirano: 30. lipanj 2011. 9:08
Većina privatnih škola u Hrvatskoj (svaka čast JEDINO zagrebačkoj Šešeljevoj Privatnoj klasičnoj gimnaziji, pošteni, kreativni i zahtjevni, organiziraju besplatne pripreme za sve, na samom vrhu po rezultatima, radne subote, dodatna, dopunska, terenska nastava, rigorozan upis) radi po načelu: mušterija je mušterija, možeš se 'dogovoriti' ako imaš manje od 46 bodova (a u većinu pravih gimnazija se ne upada ispod 56-60 bodova), naravno da neće odbiti roditelja i genijalca koji mole pred vratima s nekoliko tisuća eura... pa poslije isto i na privatnim kvazifakultetima pa odmah dobiju posao jer tatina tvrtka... Paralelni sustav, potpuno. Takvi mali neradnici dođu na pripreme za maturu i na inicijalnom testu imaju nula (0) do 5 bodova, a ocjenu odličan iz tog predmeta. Ta petica košta, ali i donosi prosjek. Sramota za nas, njima je to normalno, na ponos. Navikli da se provlače i kradu drugima mjesta, smiješe nam se s naslovnica, tatini 'poduzetnici'.
Komentar od: prof123 | Komentirano: 30. lipanj 2011. 9:02
Već sam dugo godina u našem školskom sustavu i dobro ga poznajem. Nakon svih akrobacija novohrvatskih vlasti moramo se bojati za budućnost naše djece! Bodovni prag koji je nekada u našoj školi bio 60, sada je na 48! Dokaz je to pada kvalitete obrazovanja i potemkinovog sela tzv. HNOS-a. Djeca dolaze u srednje škole sa sve manje znanja. I sada šlag na tortu. Ministartvo donosi nove planove za strukovne škole. U tim planovima nestaje INFORMATIKA! Nekada je bila kroz sva četiri razreda, sada samo 2. Time se zlonamjerno drastično smanjuje buduća kokurentnost naše djece na tržištu rada (globalnom i lokalnom). To ukazuje na nemar i nekompetenost vodećih ljudi sustava, da ne kažem zlonamjernost. A ove privatne škole - samo vi njih pitajte na kojim natjecanjima sudjeluju ti đaci i koje rezultate postižu. Sve će vam biti jasno. NEMA IH NIGDJE!!! Ali nemjte se zavaravati - ovi cjevari kako ih netko prozva biti će naši budući vlastelini, a naša pametna djeca potucat će se po bijelom svijetu. Pitam se do kada ćemo to mirno promatrati? Naša su djeca u pitanju!!!
Komentar od: MAOZEDUNG | Komentirano: 30. lipanj 2011. 8:27
...vrijedan komentar rikard...
...mada sumnjam da će ovdašnji puk...
...steći pouku...
Komentar od: roza | Komentirano: 29. lipanj 2011. 23:35
lovaši, lopovi i ratni profiteri šalju svoju neodgojenu dicu i telce u škole da bar završe nešto, j*****e 40 bodova za gimnaziju, a inače 60, ovi ne bi ni za cjevare prije išli
Komentar od: | Komentirano: 29. lipanj 2011. 22:27
(Ako vrijedna novinarka bude imala interesa za ovaj dugi komentar...)

Moj prijatelj Grk Nikolas je bio Ch/Off (prvi od kuverte) s kojim sam odnavigao par najljepših godina. Objasnio mi je neke stvari o Grcima koji su upravo mediteranski aktualna, ali i potpuno nepoznata tema.

Prva priča: Neko vrijeme je bio na ogromnoj jahti arapske kraljevske provenijencije. Iako prvi senior časnik po rangu, samo kapetanu je bilo dozvoljeno da licem bude okrenut prema gostima koji dolaze na brod. Nikolasu kao Grku to nije išlo, lova je bila odlična, ali – otkazao je kraljevini.

Druga priča: Ako kao grčki Ch/Off ne znaš pospremiti teret tako da se malo ogrebeš za naknadne privatne svrhe, ne pomaže ti što si Grk na grčkom brodu, dobivaš nogu. Ali nisi po tome Grk, nego moraš sa cargom raditi tako da su sretni i prodavač u ukrcajnoj luci i kupac kod njegovog iskrcaja, kojem uvijek isporučiš više nego je uplatio. Kako - pitaj Grka.

Treća priča (u užem smislu Dianinog članka): Kažem mu «Vaše obrazovanje je privatno i vjerujem da je zato bolje od državnog». Odgovara Nikolas – «Ma kakvi, upravo suprotno, to ti je kod Engleza tako. Kod nas ti je sve korumpirano, ako nigdje ne možeš proći, a imaš novca, otvorene su ti sve privatne škole».

U NYT prije par dana piše Cohen o Grčkoj. Više je rekao u jednom jedinom članku, nego ćete saznati kroz višednevno čitanje svih novina i TV dnevnika kod nas zajedno. Navodi: svi mi padamo na iluziju o grčkoj demokraciji i njenoj slavnoj povijesti. Ali, kaže, za Grčku je važnija njena recentna povijest. Samo 1923. je 400.000 muslimana iz Grčke moralo u Tursku, a 1,200.000 grčkih pravoslavnih kršćana iz Turske u Grčku. Kao posljedica razmjene populacija krvne veze su daleko važnije nego lojalnost državi ili poslovnom partneru. K tome EU funkcionira bez jedinstvene porezne (fiskalne) politike i eto Grčke tu gdje je sada, a RH tek dolazi.

I da zaključim na temu obrazovanja, koje kod nas nema šansu da bude privatno, a drukčije od Grčke. Samo originalne demokratske zemlje svijeta kojeg znamo kao Zapad imaju superiorno privatno obrazovanje i samo iz jednog jedinog razloga. Prihvatile su židovski intelektualni kosher princip temeljitosti i iskrenosti kao kognitivnu strast, koja je ultimativna vrijednost po sebi. Cohen je samo jedan u briljantnom nizu kojeg treba čitati kad je riječ o održivosti vizije obrazovanja i na ovim našim balkanskim prostorima koji inače izazivaju subliminalnu jezu u demokratskom svijetu kojem navodno težimo.
Komentar od: scarpeta | Komentirano: 29. lipanj 2011. 21:22
to su mahom redikuli od djece kojima roditelji kupuju diplome za 10.000€ hitnu ukinute takve ustanove ili posebni nadzor inspekcijskih sluzbi. nazalost kupe im diplome a zatim posao i kuda ide nasa hrvatska
Komentar od: stklo | Komentirano: 29. lipanj 2011. 20:05
To nije privatna škola već večernja škola u koju idu oni koji napuštajku redovitu školu da bi mogli više bančit i pravit nered po Splitu.
Komentar od: nepiswoman | Komentirano: 29. lipanj 2011. 19:53
pa nije da se krediti uzimaju da bi se školovali izvrsni učenici, već se uzimaju da tupamarosi ne bi padali godine i da ih se ne bi izbacivalo iz škola. ko oće učit, uvik nađe načina da se znanja dočepa, pogledajte onih petero najboljih maturanata, rasturili državnu maturu, a kažu ne bacaju pare na repeticije....a ove naše snobove davno je opisao jedan srpski pisac, ime mu neću reć, a kladim se da ga oni koji pohađaju privatne škole ne znaju :)