StoryEditorOCM
Dalmacijastiglo još jedno pismo namjere za kupnju tvrtke u stečaju

Nijemci Pripuzu kvare posao oko ‘Željezare’

Piše PSD.
27. svibnja 2011. - 11:11

Nakon što nije održano ispitno ročište zakazano za 20. svibnja, iz istog razloga - nedostatka odgovarajuće sudnice, odgođeno je i izvještajno ročište što se trebalo održati 26. svibnja, u stečajnom postupku koji se na Trgovačkom sudu u Splitu vodi nad “Željezarom Split”.

Stečajni sudac Ivan Basić odredio je nove datume: 3. lipnja za ispitno i 10. lipnja za izvještajno ročište, a oba će se održati u velikoj sudnici Općinskog suda u vojarni Sv. Križa na Dračevcu, koja može primiti očekivani veliki broj vjerovnika.

Na ispitnom ročištu ispitivat će se tražbine, a na izvještajnom će vjerovnici odlučivati o uvjetima i načinu unovčenja imovine, pojednostavljeno rečeno, o prodaji ili najmu pogona “Željezare” na Brižinama u Sućurcu te u Splitu na Mostinama (Dujmovača), kojima je knjigovodstvena vrijednost 586 milijuna kuna.

Na izvještajnom ročištu bit će otvoreno i u međuvremenu pristiglo pismo namjere, kazao nam je sudac Basić, od za sada nepoznate tvrtke. Sudac, naime, nije otvorio kuvertu i učinit će to tek u nazočnosti vjerovnika.

Ništa ne znači to što je pismo namjere stiglo izvan roka

Predstavnik sindikata “Željezare” Jozo Ivančević kaže da nije upoznat s pismom, ali se prisjetio da su prije godinu dana u pogon na Brižinama dolazili predstavnici jednoga njemačkog poduzeća i obavljali “dubinska snimanja” nakon kojih su otišli.

Na ročištu će se razgovarati i o ponudama za kupnju i najam što su ih na raspisani oglas poslale tvrtke Petra Pripuza CIOM i “CE-ZA-R”. Pripuz bi “Željezaru” kupio za 105 milijuna kuna plus PDV ili iznajmio za mjesečni najam od 100.000 kuna.

Činjenica da je pismo namjere stiglo izvan roka raspisanog oglasa ne eliminira tvrtku koja ga je poslala, pojasnio je sudac Basić.

Prodaja je oglašena kako bi se vidjelo ima li zainteresiranih, a vjerovnici mogu ili odabrati kupca ili raspisati novi natječaj, kao što mogu obaviti prodaju neposrednom pogodbom.

 jadranka matić
 duje klarić / cropix

Radnici u strahu hoće li moći naplatiti svoja potraživanja

- Sve što je došlo naknadno držimo neozbiljnim i nečim što nije u skladu s našim ciljem – pokretanjem proizvodnje, komentirala je pismo namjere članica Stožera za obranu “Željezare” Katica Nejašmić.

Oko 400 bivših radnika “Željezare” sa zanimanjem, naime, prati događanja u stečajnom postupku, ponajprije zbog vlastitih potraživanja od ukupno 120 milijuna kuna, a onda i zbog želje da se proizvodnja nastavi i barem dio radnika vrati na posao. U strahu da se neće moći naplatiti, pojedinci su se udružili i angažirali odvjetnike, dok se dio odlučio za potpisivanje pisma potpore nastavku proizvodnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:33