StoryEditorOCM

GUP Kaštela: nema dozvole bez kanalizacije

Piše PSD.
4. srpnja 2008. - 22:57

Uz novi GUP i Kaštela dobivaju novu vizuru

Predstavnici Udruge za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana i predlagatelj (gradska vlast) na sastanku su u petak u cijelosti usuglasili trenutačno aktualni tekst odluke o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana i prostornog plana uređenja Kaštela.

Na sastanku, kojemu je prethodila burna javna rasprava, kojoj su nazočili brojni građani, među ostalim je dogovoreno da se ni za jednu višestambenu zgradu ne može izdati lokacijska i građevinska dozvola bez izgrađenog sekundarnog – kanalizacijskog priključka koji mora biti spojen na centralni sustav EKO-Kaštelanski zaljev kada bude u funkciji.

Isto tako svi zahvati u širem prostoru stare kaštelanske ceste na većim površinama neće se moći planirati samo na osnovi idejnog rješenja, nego će se za svaki takav prostor morati izraditi detaljni plan uređenja o kojemu će se raspravljati na obvezno organiziranoj javnoj raspravi.

Razjašnjen je i prijedlog izmjena kojima se predviđa legalizacija objekata izgrađenih do 2005. godine, koji se odnosi isključivo na objekte izgrađene u do sada utvrđenim zonama građenja.

Prema mišljenju Udruge sam tekst nije sporan jer se ovdje radi o izdavanju dokumenata samo za objekte za koje nije sporno zadržavanje u prostoru jer nisu suprotni namjeni samog prostora.

Slijedi nam borba za prihvaćanje političkog stava da se pristupi stvaranju preduvjeta za legalizaciju najvećeg broja objekata koji su izgrađeni u prostoru koji nije predviđen za gradnju – izjavio je predsjednik Udruge Bogdan Pensa.

Isto tako, političke strukture, kaže Pensa, moraju prihvatiti reviziju GUP-a glede samog zahvata kao i izmjene granica građevinskih zona ako ne žele da se do kraja devastira preostali slobodni prostor i stvore divlja naselja u kojima će vladati prostorni, prometni i infrastrukturni kaos. Nada se Pensa da će Gradsko poglavarstvo prihvatiti mišljenje i dogovor svojih stručnih službi i Udruge. 

                                                                                                        JAKOV ŽARKO/epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:28