StoryEditorOCM
Dalmacijaneizvjesna sudbina čelnika lučkih dokera davora škugora nakon što je riječkoj ‘Transadriji’ odbio dati pozajmicu od 5,5 milijuna kuna

Spriječio isisavanje novca iz Luke i postao laka meta

Piše PSD.
20. ožujka 2011. - 18:50
Branimir Lepur
Morska inačica afere “Spice” (slučaj Podravka), kako se već neko vrijeme naziva koordinirana akcija Uprave i NO “Transadrije” usmjerena na “neprijateljsko preuzimanje” nekadašnjeg velikog riječkog špeditera, doguranog do ruba stečaja, mogla bi puknuti na pokušaju ove (sedmeročlane) skupine da, po istom modelu, nakon TNSA, “isiše” i šibensku Luku čiji je većinski (50-postotni) vlasnik.

‘Razočarao ih’

Jučer je trebala biti održana Skupština dioničara Luke na kojoj je sadašnji direktor Davor Škugor trebao biti smijenjen, nakon što je “Transadriji” odbio potpisati pozajmicu od 5,5 milijuna kuna. Kormilo poduzeća, od kojeg živi oko 500 ljudi, trebao bi preuzeti član Uprave TNSA, Šibenčanin Branimir Lepur, čije ime mnogima signalizira da se nešto čudno s Lukom događa. Zašto TNSA smjenjuje direktora uspješnog poduzeća koje je i lani poslovalo pozitivno (3,4 milijuna kuna dobiti)? - Zato što nismo zadovoljni njegovim radom. Dapače, jako smo, jako razočarani Škugorom, a TNSA je uvijek radila u interesu Luke i njezina razvoja- kaže predsjednik Uprave TNSA Miran Ključariček.

- Po čemu je Škugor neuspješan direktor ako Luka posluje pozitivno?

-Zato što je poslovanje Luke debelo ispod onog što smo očekivali, zato što je nedopustivo da Luka ima samo jednog velikog klijenta, kutinsku “Petrokemiju”. I zašto mislite da je dobit Luke isključivo s osnove poslovanja, a ne onoga što smo i mi ostavili poduzeću? I da, na dnevnom redu Skupštine dioničara, što prije, bit će i smjena direktora Škugora - potvrđuje Ključariček i nastavlja: - Kao većinski vlasnik Luke imamo pravo zaštititi imovinu i postaviti svoju kontrolu nad tvrtkom kroz Upravu i NO.

Skupština je odgođena Škugorovim manevrom i mitinzima koje je organizirao s radnicima kako bi nas onemogućio. Njegovo nije da vodi politiku nego da izvršava što se od njega traži - objasnio je Ključariček, evidentno zaboravljajući da je pod njegovom upravom TNSA dovedena do stečaja. TNSA-ova akvizicija za Luku, Branimir Lepur, bio je direktor TEF-a, Vodičanke, Solarisa, član Uprave TLM-a, a evo ga danas i u završnoj rundi “preuzimanja” “Transadrije” i Luke Šibenik.

Pokriće blokiranog računa

U TLM-u je kao jedan od triju članova Uprave, kažu u Tvornici, četiri godine primao plaću, a da nikakvo zaduženje zapravo nije imao. U Solarisu će ostati upamćen po otkazima i promjeni imena hotela Jure, Niko, Ivan u Meridien, Milenium, Mirage...I u TNSA je zadužen za otkaze. Kako bilo, Lepur u Luku dolazi da bi Upravi “Transadrije” omogućio lak pristup financijama šibenskih “dokera”. Škugor o tome kaže: - Procijenio sam da bi njihov zahtjev ugrozio Luku.

Ponudio sam im da za taj iznos prodaju dio vlasničkog udjela, ali bi tako izgubili većinski paket i upravljačka prava u Luci, što bi ih onemogućilo u isisavanju novca iz poduzeća - kaže Škugor, dodajući da mu je dodatno zasmetalo traženje da novac uplati na “treći račun”- tvrtke kćeri, “TransRija”. Budući da samo direktor može potpisati odobrenje za pozajmicu, TNSA saziva Skupštinu radi smjene nekooperativnog Škugora, koji se boji da će dolaskom Lepura na čelo Luke nestati ne samo 5,5 milijuna kuna nego sve što tvrtka ima na računu, namijenjeno ulaganju u modernizaciju Luke, bez čega slijedi njezin kraj. O svemu su upoznati Vlada, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i sve relevantne institucije.

davorka blažević

Gubici i dobit

Dugovi TNSA navodno premašuju 100 milijuna kuna, račun je u blokadi, a stečaj je pokrenulo 60-ak malih dioničara. Imovina riječkog špeditera procjenjuje se čak na 50-ak milijuna eura, pa Uprava drži da o stečaju nema govora. U vlasničkoj strukturi TNSA prednjači HFP s 28 posto dionica, drugi se suvlasnik krije iza skrbničkog računa ZG banke, a treći je Šibenčanin, Predrag Bulat, s 10,3 posto. Za sve informacije Bulat nas je hitro uputio na predsjednika Uprave ili člana Uprave Branimira Lepura, koji se, pak, na pozive nije javljao. Sve sporne transakcije TNSA sadržane su i u nalazima HFP-a i HANFA-e...


Šibenski Ostap Bender

Predrag Bulat (bivši vozač TLM-a) 2007. osnovao je prijevozničko poduzeće TIP d.o.o., koje je raspolagalo s 20 tisuća kvadrata zemljišta u poduzetničkoj zoni Podi Šibenik kao jedinom nekretninom. Na Podima se obvezao izgraditi pogon za preradu aluminija i zaposliti 26 radnika, ali nikad nije ni kamen temeljac položen. Iako je vrijednost zemljišta 100 tisuća eura (Grad i danas prodaje parcele na Podima za 5 eura po kvadratu), Bulat 2008. g. prodaje 50 posto TIP-a ‘Transadriji’ za 32 milijuna kuna!? Dijelom toga novca potom kupuje dionice TNSA i postaje ključni faktor riječke špedicije. Opravdano se sumnja da se preko njegovih poduzeća (TIP, Pumpa, Pumpa Posedarje, Aluminij, te firmi njegova zaposlenika Dražena Juričića-Quick Meches i King Meches...) izvlačio novac iz TNSA, tako što je riječka tvrtka Bulatu odobravala pozajmice ili davala jamstva na kredite koji se nisu vraćali, a TNSA gomilala gubitke. Na sličan način je TNSA poslovala i s opuzenskom tvrtkom VRNi Ante Vrcana kojemu je dano jamstvo na kredit od 6 milijuna kuna. Tim je novcem kupio dionice TNSA, tvrtka je otišla u stečaj, a banka sjela na račun TNSA. Novac se odlijevao i preko tvrtki “Vendicija”, čiji su suosnivači Transadria i Vendita...


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:23