StoryEditorOCM
Dalmacijačekajući obnovu prokišnjavaju prostorije vrgoračke gradske glazbe

Vrgorac: sviraju u ritmu kiše

Piše PSD.
2. travnja 2010. - 15:24

Gradska glazba u Vrgorcu ima dugu i bogatu tradiciju. Puhački orkestar osnovan je 1937. godine, a s manjim prekidima uspješno djeluje do danas te broji 31 člana. Vrgorački glazbenici održali su koncerte u svim ratom razrušenim gradovima u Hrvatskoj, od Vukovara, Gospića, Knina, do Dubrovnika.

Bili su i na završnoj proslavi ukazanja Gospe Lurdske. Pored puhačkog orkestra, u Tinovu gradu djeluje i glazbena škola koju pohađa 50 učenika. No, prostorije koje zajednički koriste, prokišnjavaju te je rad u njima otežan.

- Uz to što nas muči stalan odlazak mladih, gotovih glazbenika iz Vrgorca, imamo velik problema s prostorijama u kojima radimo jer su pune vlage i gljivica i teško je tu raditi. Mi smo 2000. sami obnovili prostorije te dio prostora za glazbenu školu, no krovište je propalo i sve prokišnjava – ističe Ljubomir Markotić, voditelj Gradskog puhačkog orkestra “Ljudevit Bačić”.

Markotić naglašava dobru suradnju s Osnovnom glazbenom školom.

- U gradskom orkestru svira dvanaest glazbenika izraslih u glazbenoj školi, a Antea Šalinović osvojila je prvo mjesto na županijskom natjecanju u kategoriji flaute. U ovom kraju ima mladih, nadarenih glazbenika, samo im treba omogućiti normalne uvjete za rad - veli Markotić.

Glazbenici očekuju da će grad Vrgorac, zajedno s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, pokrenuti akciju obnove njihovih prostorija, kako bi u njima mogli normalno raditi.

MATE PRIMORAC

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:11