StoryEditorOCM
Dalmacijakulturocid

Novi vandalizam u Trogiru: razbijeni kameni blokovi na staroj peškariji

Piše PSD.
14. siječnja 2016. - 16:07
U proteklih nekoliko mjeseci nad trogirskim spomenicima kulture događa se nezapamćen vandalizam. Čak tri puta oni su bili meta suludog iživljavanja onih koji nisu svjesni njihove neprocjenjive vrijednosti koju je struka prepoznala uvrstivši Trogir prije 19 godina na UNESCO-ovu listu svjetske spomeničke i kulturne baštine.

Nakon što je netko sredinom prosinca prošle godine crvenim sprejem na zidinama srednjovjekovne crkve sv. Dominika na gradskoj rivi ispisao neprimjerenu i uvredljivu poruku „Dominikanci lopovi“, nepoznati vandal ili vandali pedesetak metara istočnije od te crkve snagu svojih mišića odlučili su „testirati“u maloj renesansnoj loži (staroj peškariji). U dva navrata bešćutno su razbili kamene blokove. Prvi je popravljen, a ovaj posljednji nalazi se na podu već nekoliko dana.

Još se ne zna kome je zasmetao dva i pol metra dug kameni postament koji je prije dvadesetak godina služio za prodaju ribe, a prije toga bio je i mjesto na kojemu su stari Trogirani i putnici namjernici znali malo odmoriti posebice Drvenčani čekajući brod za svoje otoke.

G. Dragan
Foto: I. Ugrina

OPŠIRNIJE ČITAJTE U SLOBODNOJ DALMACIJI OD PETKA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:16