Mesne prerađevine uzrokuju rak debelog crijeva, a možda i rak želuca, dok se crveno meso povezuje s mogućim nastankom zloćudne bolesti debelog crijeva, kao i s rakom prostate i gušterače.
Vijest je, podsjetimo, prije dva dana objavila Svjetska zdravstvena organizacija, objasnivši kako je do takvih zaključaka došla radna skupina od 22 znanstvenika iz deset zemalja, okupljenih pri Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IACR).
Nakon evaluacije više od 800 znanstvenih studija, znanstvenici su prerađeno meso svrstali u skupinu 1 tvari za koje ima dovoljno dokaza da su kancerogeni, pa su se tako kobasice, panceta, pršut, hrenovke, pašteta i hamburgeri našli u istoj skupini s duhanom, azbestom i ispušnim plinovima dizelskih motora.
Crveno meso, poput svinjetine, govedine i...
Vijest je, podsjetimo, prije dva dana objavila Svjetska zdravstvena organizacija, objasnivši kako je do takvih zaključaka došla radna skupina od 22 znanstvenika iz deset zemalja, okupljenih pri Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka (IACR).
Nakon evaluacije više od 800 znanstvenih studija, znanstvenici su prerađeno meso svrstali u skupinu 1 tvari za koje ima dovoljno dokaza da su kancerogeni, pa su se tako kobasice, panceta, pršut, hrenovke, pašteta i hamburgeri našli u istoj skupini s duhanom, azbestom i ispušnim plinovima dizelskih motora.
Crveno meso, poput svinjetine, govedine i...