StoryEditorOCM
DalmacijaGRAĐANI ĆE ZNATI ŠTO KUPUJU

Jagode iz Vrgorca konačno s oznakom izvornosti

Piše PSD.
25. listopada 2015. - 23:10
Hrvatska bi uskoro, osim istarskog i krčkog pršuta, ekstra djevičanskog maslinova ulja s Cresa, neretvanske mandarine, baranjskoga kulena, ogulinskoga kiselog zelja i ličkoga krumpira, trebala dobiti zaštićenu oznaku izvornosti za još jedan naš proizvod – vrgoračku jagodu. Naime, riječ je o slasnom voću po kojemu je vrgorački kraj poznat i prepoznat diljem Lijepe naše.

Postupak pri kraju

Ovih dana u gradskoj je upravi održan sastanak gradonačelnika Vrgorca Rudolfa Grljušića i predstavnika Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša koji vode postupak zaštite geografskog podrijetla vrgoračke jagode. Prema Grljušićevim riječima, postupak zaštite priveden je do kraja.

– Postupak zaštite pokrenut je 2012. godine i u taj projekt Grad Vrgorac uložio je 40.000 kuna, uglavnom u izradu studija i testiranja. Cilj je bio zaštititi našu jagodu, odnosno da i istraživanja potvrde ono što već svi znaju, da se na ovom području uzgajaju najkvalitetnije jagode. Osim toga, htjeli smo zaštititi i naše poljoprivrednike od nelojalne konkurencije, jer sve više se u posljednje vrijeme prodaju jagode upitne kvalitete i podrijetla pod imenom vrgoračke jagode. Prema onome što sam čuo od ljudi iz Instituta za jadranske kulture, postupak je pri kraju, treba samo predati zahtjev za zaštitu izvornosti Ministarstvu poljoprivrede, čekati da prođe rok od šest mjeseci za prigovore i onda bi, pod pretpostavkom da je sve u redu, vrgoračka jagoda trebala biti upisana u registar za zaštitu geografskog podrijetla – govori nam Grljušić dokle se stiglo s ovim projektom.

Zaštitna markica

Ova vijest zasigurno će obradovati 120 do 140 obitelji koje se bave proizvodnjom jagoda, a većina ih je okupljena u Udruzi “Vrgoračka jagoda”. Udruga je osnovana prije nekoliko godina, kad se vidjelo da je situacija na tržištu počela izmicati kontroli, odnosno kad su se jagode iz Španjolske, Italije, ali i raznih krajeva Hrvatske počele prodavati na zelenim tržnicama kao vrgoračke.

Počeli su se boriti s tim pakirajući svoje jagode u specifičnu ambalažu. No, tada su otkupni centri i trgovački lanci počeli tražiti da se jagoda pakira u drugu ambalažu.

– Mislim da je to dobro. Dobit ćemo zaštitne markice i na taj ćemo se način riješiti nelojalne konkurencije, a hrvatski će građani znati što kupuju. Hoće li to podići cijenu vrgoračkih jagoda? Mislim da neće, to će opet ovisiti o ponudi i potražnji na tržištu. Evo, imamo primjer iz prošle godine s neretvanskim mandarinama – to voće ima zaštitu geografskog podrijetla, a cijena mu je bila katastrofalna – istaknuo je Berislav Govorko, predsjednik Udruge “Vrgoračka jagoda”.
Mate PRIMORAC
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:01