StoryEditorOCM
DalmacijaDA SE NE ZABORAVI

Sjećanje na 67 pobijenih civila iz Košuta, Turjaka i Brnaza

Piše PSD.
27. rujna 2015. - 11:59
Posije svete mise zadušnice slavljene u crkvi Srca Isusova u Košutama u subotu je kod spomenika na Kukuzovcu održana komemoracija za 67 nevinih civilnih žrtava iz Košuta, Turjaka i Brnaza koje su na tom mjestu 24. rujna 1943. godine ubili pripadnici SS divizije “Princ Eugen”.

Putujući iz Trilja prema Splitu vojnici po zlu poznate njemačke SS divizije u Košutama, Turjacima i Brnazama ušli su u domove mještana. Sa sobom su poveli 42 osobe iz Košuta, 7 iz Turjaka i 18 iz Brnaza.

Doveli su ih na Kukuzovac i ubili mitraljeskim rafalima. Dan prije u zaseoku Bučani u Vojnićima ubili su 25 osoba, a poslije zločina na Kukuzovcu krvavi pir nastavili su u zaseoku Malbaša u Brnazama gdje su, uz ostale, ubili i u vatru bacili mladog fanjevca Rafu Kalinića i Anku Malbaša, majku petero djece koja je bila u visokoj trudnoći.

U povodu 72. tužne obljetnice u subotu su kod spomenika na Kukuzovcu položili vijence i zapalili svijeće rodbina stradalih žrtava, gradonačelnik Trilja Ivan Šipić i njegov zamjenik Ivan Žolo, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Sinja Kristina Križanac i zamjenik gradonačelnika Zlatko Ugrin te predstavnici mjesnih odbora Košute, Turjaci i Brnaze.

Na tužni događaj i sve što mu je prethodilo sjećanja je evocirala Miljenka Žuro, a molitvu odrješenja predvodio je don Franko Prnjak, župnik Košuta uz asistenciju fra Antonija Mravka, župnog vikara u župi Gospe Sinjske.

T. PAŠTAR
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:27