StoryEditorOCM
DalmacijaSAČMARICOM NA BALVANE

Vrličani otkrili spomen-ploču oružanom otporu: Mi smo prvi branili Hrvatsku!

Piše PSD.
18. kolovoza 2015. - 21:30

Izravna velikosrpska agresija na Hrvatsku počela je 17. kolovoza 1990. godine, kada su u selu Civljanima kod Vrlike, na državnoj cesti D-1, postavljene prve barikade s naoružanim Srbima.

To za Vrličane i one koji su se u tadašnjoj općini Sinj uvelike pripremali za obranu nije bilo iznenađenje, pa su iste večeri domoljubima s vrličkog područja podijelili 70 pištolja te manju količinu lovačkog oružja.

Tako su vrlički branitelji prvi u Hrvatskoj organizirano uzeli oružje i stali u obranu doma i domovine. Istaknuto je to u ponedjeljak u Vrlici, gdje je u povodu 25. obljetnice postavljanja barikada i velikosrpske agresije te organiziranog preuzimanja oružja radi obrane Hrvatske otkriveno prigodno spomen-obilježje.

Odlukom Gradskog vijeća, Vrličani su 17. kolovoza proglasili Danom branitelja Vrlike. U povodu toga u ponedjeljak je održana svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su, uz gradonačelnika Ivana Ćorića i njegove suradnike, nazočili Branimir Petričević, 1990. godine sekretar tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu općine Sinj i organizator obrane od velikosrpske agresije cijelog cetinskog kraja, Damir Gabrić kao predstavnik Splitsko-dalmatinske županije i Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

O događanjima poslije prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj 1990. godine, otimanju oružja teritorijalne obrane, otvorenim prijetnjama i velikosrpskim pripremama za agresiju i u vrličkom kraju, postavljanjem balvana na cesti u Civljanima 17. kolovoza, odgovoru naoružavanjem hrvatskih branitelja te otvorenim oružanim napadom udruženih snaga JNA i četnika koji je uslijedio 25. kolovoza 1991. godine i svemu što je slijedilo do konačnog oslobađanja operacijom “Oluja”, govorili su Ante Turudić, predsjednik Gradskog vijeća, koji je od svibnja 1990. do listopada 1991. godine bio predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Sinj i predsjednik Kriznog štaba, Niko Rebić, predsjednik tadašnje mjesne zajednice Vrlika i predsjednik mjesnog Kriznog štaba, i Branimir Petričević.

Oni su podsjetili da su u noći na 18. kolovoza 1990. godine Branimir Petričević, Neven Bazina i Predrag Romac iz Sinja u Vrliku dopremili prvi kontingent raspoloživog oružja koje su u Vrlici preuzeli i iste noći podijelili Niko Rebić, Dušan Turudić i Miljenko Radnić.

Prije svečane sjednice, kod središnjeg križa na mjesnom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a zatim je u župnoj crkvi Gospe od Ružarja slavljena sveta misa za sve poginule vrličke branitelje, prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i sve koji su dali život za samostalnu i slobodnu hrvatsku državu.

Poslije svega na lokalitetu Pekac, uz državnu cestu D-1, nedaleko od mjesta gdje su velikosrbi prije 25 godina postavili prvu barikadu i pokrenuli oružanu agresiju na Hrvatsku, a na kojem je sve do kolovoza 1991. bio punkt hrvatske policije, otkriveno je spomen-obilježje.

Tekstom na spomen-ploči podsjeća se na događaje od 17. kolovoza 1990. godine. Spomen-obilježje zajednički su otkrili roditelji poginulih vrličkih branitelja, a blagoslovio ga je fra Ćiro Lovrić, župnik župe Bila kod Livna iz koje je Ilija Perajica, hrvatski branitelj koji je poginuo kao prva žrtva u velikosrpskoj agresiji na Vrliku 25. kolovoza 1991. godine.

TONI PAŠTAR

Zahvala

Uz isticanje da je riječ o vrijednim događajima iz najnovije hrvatske povijesti, Vrličanima su zahvalili i čestitali Damir Gabrić, koji je kao zapovjednik i osobno sudjelovao u osobađanju Vrlike tijekom akcije “Oluja”, te Ante Nazor koji je istaknuo povijesnu vrijednost sačuvanih sjećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:44