StoryEditorOCM

U Alkarskim dvorima predstavljen Leksikon Sinjske alke

Piše PSD.
7. kolovoza 2015. - 20:39
U petak je u povodu 300. Alke u Alkarskim dvorima predstavljen “Leksikon Sinjske alke” čiji su nakladnici Viteško alkarsko društvo i Matica hrvatska.

Pred brojnim Sinjanima i njihovim gostima o tom vrijednom izdanju, koje spada među 20 najvrjednijih projekata VAD-a u čast jubilarne Alke, govorili su predsjednik VAD-a dr. Stipe Jukić, Kristina Križanac, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Sinja, Ivan Žižić, jedan od autora, Stjepan Botica, urednik Leksikona i Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske.

- Matica hrvatska je naša najstarija kulturna ustanova koja je kroz gotovo 175 godina djelovanja širila poglede i razbijala predrasude. S VAD-om smo u dobrom društvu i zato nam je bilo zadovoljstvo raditi na ovom projektu - kazao je predsjednik Damjanović.

- Rad na ovom projektu počeo je 2008. godine. Marmo Grčić napravio je abecedarij s 500 pojmova. Taj abecedarij istražio je i povezao Ivo Dalbello. Mi, skupina od 30-ak autora, to smo izbrusili povezujući povijesnu sinjsku bitku, Gospu Sinjsku i Sinjsku alku. Vjerujem da smo ostvarili glavnu zadaću, da ovaj leksikon bude sinjski, cetinski i hrvatski - kazao je Stjepan Botica.

T. Paštar
Foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 08:48