StoryEditorOCM
Dalmacijana sv. juri ispod nule

Treća marčana bura u Makarskoj puše na udare i do 148 km na sat

Piše PSD.
28. ožujka 2015. - 13:44
Točno po predviđanjima zapuhala je i treća marčana bura i to baš 27. ožujka, datum treće bure po pučkim vjerovanjima. Kako se i najavljivalo bura nije slaba oput druge, ali ni katastrofalna poput prve koja je poharala sve pred sobom. Ipak donijela je i neke zanimljive meteorološke podatke kazuje nam Rade Popadić iz Crometea.

- Najjače je puhala podno Velebita, u okolici Maslenice izmjereni su udari do 176 kilometara na sat što je blokiralo cestovni promet. Orkanski udari zabilježeni su i na Paškom mostu od 168 kilometara na sat.- kaže Popadić

Osim u Podvelebitskom kanalu, orkanski udari zabilježeni su i u Dalmaciji, a rekord drži Makarska, gdje su udari bure dosezali čak 148 kilometara na sat, a pod naletom jakog vjetra palo je nekoliko borova, slomljene su i grane. ra je u makarskoj ponovno lomila grane, a stradalo je i nekoliko borova. Na području Brela bura je imala udare do 138, a u Splitu do 130 kilometara na sat. Zato su u prekidu neke katamaranske i trajektne linije prema srednjodalmatinskim otocima.

Zanimljivo je kako unatoč orkanskoj buri uz obalu nije bilo previše hladno, no zato je na biokovskom vrhu Svetom Juri bio pravi zimski dan jer se temperatura zraka spustila na 4 stupnja ispod nule.

S obzirom da nam stiže Uskrs sve će zanimati kakvo nas vrijeme čeka, no Popadić je, s obzirom na duže vremensko razdoblje ipak suzdržan:
- Iako je spomenuto razdoblje još daleko za bilo kakvu pouzdanu prognozu, sadašnje prognostičke karte upućuju na mogućnost dužeg razdoblja hladnijeg vremena. Ta promjena vremena moguća je u blagdanske dane nadolazećeg vikenda,a sljedećih dana znat ćemo kakvo će nam vrijeme biti za Uskrs - navodi Popadić.



OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: IVO RAVLIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 06:17