StoryEditorOCM
Arhivaprvi korak

Za osnivanje OPG-a morate imati osobnu, žiroračun i dobru ideju

Piše PSD.
19. ožujka 2015. - 14:07
Prema podacima iz svibnja 2013., od 192.096 poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, njih čak 185.287 su OPG, a preostalih 6809 su obrti, trgovačka društva, zadruge i ostali. Pritom OPG-ovi koriste ili obrađuju 769.570,57 hektara poljoprivrednih površina.

Što se smatra obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom?
OPG je samostalna gospodarska i socijalna jedinica, čine ju punoljetni članovi zajedničkoga kućanstva, a temelji se na vlasništvu i uporabi proizvodnih resursa u obavljanju poljoprivredne djelatnosti ili samo na uporabi proizvodnih resursa u obavljanju poljoprivredne djelatnosti. OPG je namijenjen prvenstveno obiteljskom poslovanju u poljoprivredi.

Potrebna dokumentacija za osnivanje OPG-a:
Postupak registracije jednostavniji je od osnivanja trgovačkog društva i obrta. Za OPG ne treba osigurati temeljni kapital (uvjet za trgovačko društvo), niti treba imati odgovarajuću stručnu spremu (majstorski ispit za vezane obrte), a trošak registracije svodi se na okvirnih 400 kuna. Obrazac za upis Obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva nabavlja se u Narodnim novinama.

Upis poljoprivrednih gospodarstava u upisnik obavlja se tijekom cijele godine u uredima državne uprave u županijama, ovisno gdje pripadaju s obzirom na prebivalište nositelja OPG-a. Od početne dokumentacije potrebno je priložiti sljedeće:
- preslike osobnih iskaznica nositelja i članova OPG-a
- presliku žiroračuna iz poslovne banke
- posjedovni list za poljoprivredno zemljište koje se upisuje (original, ne stariji od 6 mjeseci), ugovor o zakupu ovjeren kod javnog bilježnika (ako poljoprivredno zemljište nije u vlasništvu OPG-a), izjava vlasnika o davanju zemljišta na korištenje bez naknade, uz izvadak iz katastra za sve prijavljene čestice koje nisu u posjedovnom listu nositelja i članova
- obrazac upisnik koji se kupuje u Narodnim novinama ili na kiosku u uredu državne uprave (u sklopu upisnika se nalazi izjava o nositelju, a koju je potrebno ovjeriti od strane nositelja i svih članova gospodarstva, u slučaju da gospodarstvo ima članove)
- presliku dokumenata o svim postojećim upisima gospodarstva u registre i evidencije ministarstva i od ministarstva ovlaštenih ustanova (npr. zavodi, Hrvatski stočarsko-selekcijski centar, upisnik proizvođača sjemena, upisnik proizvođača vina, središnji popis matičnih grla i jata)
- potvrdu obveznika PDV-a (ako je PG već obveznik PDV-a)
- biljege u iznosu od 70 kn.

Upisom u upisnik svako poljoprivredno gospodarstvo dobiva jedinstveni matični identifikacijski broj poljoprivrednoga gospodarstva (MIBPG) te pravo na mogućnost ostvarivanja državne potpore i prodaju svojih proizvoda.

Milena Budimir
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:42