StoryEditorOCM
Dalmacijaministar na tribini

Zmajlović u Omišu: Novac za sanaciju stijena je osiguran

Piše PSD.
5. veljače 2015. - 21:36
/ Novac za sanaciju omiških stijena je osiguran, ove godine očekujem početak radova, a do ljeta 2016. godine i završetak većeg dijela projekta – izjavio je u četvrtak na javnoj tribini „Sanacija stijena i energetska učinkovitost“ ministar Mihael Zmajlović i tako umirio brojne stanovnike starog dijela grada koji već desetljećima žive pod konstantnom prijetnjom nestabilnih kamenih gromada.

Naime, prema analizi obavljenoj prošlog ljeta, iznad Omiša postoje čak 24 mikrolokacije koje je potrebno sanirati i učvrstiti kako bi se eliminirala opasnost od odrona kamenih blokova teških i po nekoliko tona.

- Da, radi se uistinu o kritičnim točkama i definitivno je vrijeme da se problem sanacije stijena u Omišu riješi. Nikako nismo bili zadovoljni postojećom dinamikom izvođenja radova – izjavio je ministar.

Podsjetimo, upravo je neaktivnost na projektu sanacije stijena bio jedan od glavnih razloga zbog kojih je omiški HDZ u prosincu srušio gradski proračun. Bivši gradonačelnik Ivan Škaričić optužio je tada svog nasljednika Kovačića da je svojom nezainteresiranošću ugrozio čitav projekt, a upitan za komentare ovih navoda ministar je odgovorio:

- Ne, to naprosto nije istina. Radovi na projektu upravo su se intenzivirali u posljednjih godinu i pol dana. Naime, Ministarstvo je 50 milijuna kuna potrebnih za sanaciju osiguralo još 2011. godine, no prvi projekt bio je toliko manjkav da je bilo jako neozbiljno, a i opasno, na temelju njega krenuti u izvođenje radova. Za to je bila potrebna nova profesionalna 3D analiza terena koja je, uz angažman gradonačelnika Kovačića, i napravljena te su time ostvareni preduvjeti za početak sanacije. Očekujem da će odluka o početku radova na sanaciji biti jedna od prvih koju će donijeti novi gradonačelnik, tko god to bio – izjavio je ministar.

Nakon Zmajlovića, kraće izlaganje održao je i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Sven Mueller, koji je građane upoznao s poticajima koje Fond odobrava prilikom obnove ili izgradnje stambenih objekata niske energetske potrošnje, a koji na omiškom području iznose 40% od ukupne investicije.

Piše Marin Katušić
foto: Arhiv CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:50