StoryEditorOCM
DalmacijaKAŠTELA

Potpisivanje ugovora na neodređeno vrijeme u ‘Adria čeliku’

Piše PSD.
12. siječnja 2015. - 23:28

Četiri puna mjeseca miruju strojevi u pogonu “Adria čelika” u Kaštel Sućurcu. Radnici su još uvijek na čekanju, a čeka se i pronalaženje sredstava za ponovno pokretanje proizvodnje.

Ne miruje, međutim, sindikalna aktivnost pa se upravo odvijaju razgovori između uprave i sindikata o potpisivanju ugovora za zaposlenike na neodređeno vrijeme. Prema riječima Vedrana Dragičevića, predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske - industrijskog sindikata, očekuje se da potpisivanje počne u ponedjeljak 12. siječnja ove godine.

Zaposlenici “Adria čelika” do sada su, inače, imali ugovore na određeno vrijeme, koji su im produživani svakih mjesec dana. Ugovori na neodređeno vrijeme bili su, podsjetimo, jedan od tri uvjeta istaknuta u listopadu prošle godine koje je poslodavac trebao ispuniti da radnici ne bi podnijeli prijedlog za pokretanje stečajnog postupka nad “Adria čelikom”. Ostala dva su pokretanje proizvodnje i isplata izostalih plaća.

Zaposlenicima su u međuvremnu isplaćene izostale plaće, u listopadu (za srpanj) i studenom (za kolovoz), te u prosincu za mjesec rujan. Sad im poslodavac ponovno duguje tri plaće (za listopad, studeni te prosinac 2014.), a za sada nema naznaka kada će doći do podmirenja tog duga.

Činjenica da unatoč neispunjenju postavljenih uvjeta, radnici nisu pokrenuli stečaj, potvrda je da i radnici i uprava vjeruju u ponovno pokretanje strojeva.

Uprava nije posustala ni nakon neuspjašnog razgovora s HBOR-om, koji nije odobrio kredit “Adria čeliku” kojim bi se namirila dugovanja prema radnicima i dobavljačima, te osigurao kapital za ponovno pokretanje proizvodnje.
Uprava, prema našim saznanjima, sada traži druge izvore kreditnih sredstava, a dogovorena je i suradnja sa strateškim partnerom iz Austrije.


J. MATIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 05:29