StoryEditorOCM
DalmacijaONI ZNAJU

Trilj iz "zemlje čudesa": udvostručili proračun!

Piše PSD.
23. prosinca 2014. - 21:20
Proračun Grada Trilja u 2015. godini bit će 37,4 milijuna kuna, što je više nego dvostruko povećanje u odnosu na ovu godinu. Za takav proračun vladajuća većina pridobila je i oporbu, pa je odluka o njegovu usvajanju donesena jednoglasno, jednako kao i rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Do ovakve je sloge na triljskoj političkoj sceni – koja je u ovo vrijeme prošle godine bila užarena te je oporba najavljivala rušenje Gradskog vijeća i gradonačelnika – doveo uspjeh triljske izvršne vlasti u pribavljanju nepovratnih 15,2 milijuna kuna iz fondova EU-a.

Rebalansom je definirano da je ovogodišnji triljski proračun 17,7 milijuna kuna ili samo 90 tisuća manje nego što je bilo planirano. Pritom gradonačelnik Ivan Šipić ističe da gradska blagajna uredno podmiruje sve dospjele obveze unatoč brojnim neplaniranim rashodima, od kojih je najveća stavka bila kupnja udžbenika za sve učenike osnovnih škola.

Agropoduzetnička zona

U 2015. godini Triljani očekuju da će se u gradsku blagajnu, uz onih 15,2 milijuna kuna iz fondova EU-a, sliti još 19,5 milijuna. U tom iznosu najveći udjel imat će izvorni porezni prihodi od 8,1 milijun kuna, pomoći iz državnog i županijskog proračuna u iznosu od 5,9 milijuna kuna, a razliku očekuju namiriti od imovine, u čemu najveći udjel imaju naknade za zauzeti prostor hidroelektrana i vjetroelektrana, odnosno elektroenergetska renta.

Na strani rashoda Trilj će u 2015. godini na komunalno opremanje agropoduzetničke zone, za što su dobili nepovratni novac EU-a, uložiti 16,6 milijuna kuna, a još 1,1 milijun u dosadašnju radnu zonu u Čaporicama.

Za ulaganja u druge objekte komunalne infrastrukture i održavanje postojećih planirano je 8,4 milijuna, za administraciju i komunalne djelatnike namijenili su 2,6 milijuna, za gradske ustanove 1,9 milijuna, kulturnim, sportskim i ostalim udrugama planirali su iznos od milijun kuna, a za socijalne programe 1,8 milijuna.

TONI PAŠTAR

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:49