StoryEditorOCM
Dalmacijaotvorilo se nebo

Nova obilna kiša i poplave u Dalmaciji: u zaleđu Trogira palo gotovo 200 litara

Piše PSD.
5. prosinca 2014. - 08:08
Spojilo se nebo sa zemljom u okolici Trogira, te ovom području u noći sa četvrtka na petak donijelo enormne količine kiše, a na kišnoj top ljestvici je Ljubitovica u trogirskom zaleđu na koju se sručila čak 191 litra kiše po metru četvornom.

Ovaj ekstremni meteoscenarij priredila je ciklona Feliks koja se samo nastavila na višednevnu ciklonu Edita. Mnogima se činilo da nije bilo predaha između dvije ciklone, pogotovo onima koji žive uz obalu jer je cijeli protekli dan padala kiša, čula se grmljavina. 'kuhalo' je cijelo popodne da bi se u večernjim satima nevjerojatna količina od 190 litara sručila na ovo područje.

Od kiše se nije dalo voziti, svi potoci i kanali su se izlili, a cestama su tekle bujice. Ništa bolje nije bilo ni uz obalu, na području Marine gdje je kiša u nekoliko minuta potopila ulice, a u Marini je voda poplavila dio rive, dok velike štete od poplava bilježi zaleđe Trogira.

Kiša je obilato podarila i šibensko područje, tako je u Rogoznici palo 63.6 litara, na DHMZ postaji u Šibeniku od 7 do 19 sati palo je 51 litara kiše. To je više od polovice prosječne mjesečne količine za prosinac koja iznosi 94.9 litre.

POTOP U OKOLICI ŠIBENIKA POGLEDAJTE U FOTOGALERIJI CROPIXOVOG REPORTERA NIKŠE STIPANIČEVA.

Ovim su se obistinile nedavne prognoze o kišnom prosincu, a izgleda da su se u cjelosti potvrdile najave o toplom zimskom mjesecu.

Tako je u Splitu izmjerena maksimalna temperatura od 17.9 stupnjeva, što je novi datumski rekord za najvišu dnevnu temperaturu. Do danas je najviša temperatura na dan 4. prosinca izmjerena 1979. godine i iznosila je 17.5 stupnjeva. U Dalmaciji su najviše dnevne temperature imale vrijednosti od 17 do 19 stupnjeva, a najtoplija je bila Makarska sa 19.6 stupnjeva.

Što nas dalje čeka pitamo Radu Popadića iz Crometea? – Subota ćebiti još u znaku kiše, a lagano smirivanje vremena očekuje se u nedjelju kad bi iza oblaka moglo proviriti i malo sunca.

OJDANA KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:27