StoryEditorOCM
Dalmacijakolaps

U tri sata na brzoj cesti Solin – Klis 'prokuvalo' 50 auta

Piše PSD.
2. studenog 2014. - 10:47
Ako ste kojim slučajem jučer, na blagdan Svih svetih, krenuli iz Splita prema Zagori, i to preko Dugopolja, mogli ste komotno zaboraviti na ugodnu vožnju po lijepom vremenu. Štoviše, od Splita, ovisno iz kojeg ste dijela grada krenuli, pa do Dugopolja trebalo vam je više od sat vremena. U koloni koja je bila duga kao sama brza cesta, od rotora pa do zadnjeg tunela kretalo se puževim korakom, i to uglavnom u prvoj brzini, relativno u drugoj.

Da ste u nešto boljoj formi, gotovo biste sigurno biciklom prije stigli do naplatnih kućica. Srećom, razlog, barem ne izravni, ovakvog prometnog kolapsa nije bila teška prometna nesreća, nego kombinacija čimbenika koja je dovela do toga da se u nešto više od tri sata na brzoj cesti pokvari nevjerojatnih 50 vozila. Zbog toga je brza cesta, kako nam je poručila glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Sanja Nazlić, bila zatvorena na 20-ak minuta (drugi put). Promet se preusmjeravao na staru solinsku cestu, koja se jedva nosila s njime. Nije se vozilo baš puževim korakom, ali skoro...

Da biste bolje shvatili što se zapravo dogodilo, valja nam stoga krenuti ab ovo, od početka. Naime, na blagdan Svih svetih, na dan kad je gust promet zajamčen, oko devet sati ujutro, na brzoj cesti dogodila se nesreća u kojoj su se sudarila četiri osobna vozila. Sve je, srećom, prošlo bez ozljeda. Kako nam je objasnila glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić, tada je sav promet prema Dugopolju preusmjeren u jedan trak, a cesta je zatvorena prvi put na pola sata kako bi se uklonila vozila koja su sudjelovala u sudaru. Tada se pokrenuo niz događaja koji je doveo do nezapamćenog prometnog kaosa koji je, usprkos svojoj veličini, zahvaljujući agilnosti Hrvatskih autocesta, Prometne policije i vučnih službi, čak i riješen u prihvatljivom vremenskom roku.

Dok se poprište sudara raščišćavalo, promet je tekao vrlo usporeno jednim trakom. Nakon pola sata brza cesta bila je opet otvorena, zbog čega je stigao nov priljev automobila. To je dodatno usporilo protok vozila, a na mahove ga i posve zaustavilo. Tada je nastupilo “kuhanje”.

– Dogodilo se da se u iznimno kratkom roku pokvarilo 50 automobila. Koliko je situacija bila teška, svjedoči i činjenica da su se automobili kvarili i u smjeru prema Splitu. Tako su se na istom potezu brze ceste nalazila pokvarena vozila iz oba smjera, što je onemogućavalo bilo kakvo manevriranje – objasnila nam je glasnogovornica Pajić.

Podignute haube

Policija tada nije imala drugog izbora nego ponovno zatvoriti brzu cestu na dvadesetak minuta kako bi se što više rasteretila. Sve ovo, međutim, dodatno je opteretilo staru solinsku cestu, na kojoj su se također počeli nalaziti automobili s podignutim haubama. Ti su, srećom, imali dovoljno mjesta sa strane da stanu i pozovu pomoć.

Najveća gužva tada je bila na Bilankuši i kroz Solin. Kad su prošli Policijsku postaju, sretnici su koji put čak mogli ubaciti motor i u treću brzinu, no vozilo se dovoljno sporo da su vozači, uključujući i autora ovih redaka, mogli baciti pogled prema brzoj cesti. A tamo se jasno mogao vidjeti odbljesak sunca na jedva pokretnim zarobljenim vozilima.
I baš kad je prometni kolaps ozbiljno zaprijetio da će posve pokvariti blagdan vozačima i njihovim obiteljima, cesta se donekle raščistila te je ponovno puštena u promet. Promet se nastavio, iako smanjenom brzinom, a kako je vrijeme odmicalo, tako se brzina vožnje povećavala.

– Do 13.30 na cesti je bilo ostalo još dvadesetak vozila, no pomaknuta su sa strane pa se promet mogao odvijati bez većih problema. Djelatnici HC-a promptno su reagirali u suradnji s Prometnom policijom, zbog čega je izbjegnut još veći kolaps. Čak su naši zaposlenici poslužili i kao svojevrsna “prva pomoć” za automobile nudeći vodu i pomažući vlasnicima “prokuhalih” automobila – kazala nam je glasnogovornica HC-a, dodavši kako su jučer od sedam ujutro pa do 13 sati na brzoj cesti zabilježena 9122 vozila, ponajprije zbog blagdana.



VLADO OZRETIĆ

Kvare se loše održavana vozila

– Logično je da se događaju ovakve stvari – kazao nam je dr. Željko Marušić s Prometnog fakulteta u Zagrebu, dodajući kako se ovakav ekstrem može pripisati i zakonu velikih brojeva.

– Hrvatski vozni park star je skoro 13 godina, a zbog krize automobile se sve slabije održava. Zbog toga će oni i prije otkazati. Kombinacija gustog prometa, toplog vremena, strmog nagiba ceste i opterećenja vozila, budući da su čitave obitelji išle na put za blagdan, dovela je do brojnih kvarova. Vožnja u takvim uvjetima, osobito u prvoj ili drugoj brzini, opteretit će i najnovije motore i spojke, a vrlo često se događa da zbog lošeg održavanja u ovakvim situacijama otkaže hladnjak. Upitna je i ispravnost termoprekidača i električnog ventilatora kod pokvarenih vozila – zaključio je dr. Marušić.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:58