StoryEditorOCM
Dalmacijanebeska zaštitnica

Solin proslavio blagdan Male Gospe: lizali se slajići, čupala se šećerna vuna, janjetina od 150 do 180 kuna...

Piše PSD.
9. rujna 2014. - 00:08
POSLIJEPODNE

Budući da je proslava Male Gospe, solinske zaštitnice, pala ove godine na radni dan u Solin je, uz obale Rike i Gospina svetišta, poslijepodne bilo još više svita. Hodočasnici koji nisu ujutro mogli na središnje slavlje, procesiju i svetu misu, mogli su prisustvovati svetoj misi uz blagoslov djece i bolesnika u 16 sati koju je predvodio don Mihael Prović, a poslije toga poslijepodnevnoj svetoj misi koju je predvodio don Jure Bogdan, rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, kojemu je tom prigodom dobrodošlicu poželio i splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

Koliko je bilo ljudi, poslije nisi mogao naći put kojim bi se provukao od Gospina mostića niz Zvonimirovu, do parka na Širini di su se vrtili janjčići i odojci, ali i ringišpili, tuta-forca, dok roditeljima nije nestalo para u takujinu. Jedna vožnja od 10 do 20 kuna, a dici nikad dosta za izguštirat se...

Baka Tea kupila je unučici Ivki drveni svirak i balun, svaki po 20 kuna.

- Ovo mi je svirak kojin ću zvat pasića – kazala nam je  petogodišnja Ivka iz Splita demonstrirajući kako puše u svirak dok se rozi balunčić od helija iz ručice razvijao u zraku.

Lizali se slajići, a čupala se po običaju i šećerna vuna, lipili se prsti, a stariji su se Solinjani prisjetili kako je nekad za Malu Gospu dici bilo najdraže kad bi im roditelji kupili lučice, slatko od brašna u raznim oblicima, figuricama ljudi i životinja.

Stigli su u Solin i mladi hodočasnici iz Sinja s ruksacima na leđima. Nakon misnog slavlja i oni će, kažu, malo u đir po solinskim kafićima, družiti se s vršnjacima.

I ekipa osmaša i srednjoškolaca je u parku. Guštaju na peglicama i ostalim zabavnim sadržajima. Lucijano, Tina, Luka, Nina, Jure, Karla, Ilija, Danijela, Nikola, Nevena...

- Najveći gušt nan je ić "na čekić", okrene te naopako, visoko gori, pa skričiš dok te ne vrati doli, a i muzika nan je super – zabavljaju se mladi Solinjani i njihovi prijatelji koji su im došli u goste.

I kafići su radili sve u šešnest, pa si atento čeka katrigu za uvatit misto, a u njima će se uz muziku, kao i u luna-parkovima na Širini i kod Poslovnog centra nastaviti zabavljati i dalje u noć...

UJUTRO


Na svetom smo tlu Gospe od Otoka, hrvatskom prasvetištu, mjestu prve crkve koju su generacije hrvatskog rodoslovlja posvetile Blaženoj Djevici Mariji – kazao je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić na proslavi blagdana Male Gospe u Solinu.

Na tom svetom tlu okupilo se tako u ponedjeljak vjerničko mnoštvo kako bi sudjelovalo u svečanoj svetoj misi i procesiji koja je nakon zvona Gospe od Otoka krenula ulicama grada, Zvonimirovom do Bilankuše i natrag na Gospin otok. Za križem kojeg su iz svetišta nosili Ante Crmarić, Tomislav Poljak i sin Krunoslav, išli su ministranti, prvopričesnici i redovnice, te mladići i djevojke u narodnim nošnjama, a Gospin kip su tradicionalno prvi ponijeli članovi pastoralnog vijeća župe Gospe od Otoka, Josip Radić Fedor, Petar Kalinić, Željko Škarica i Ante Boban, a potom su za njima hodili i mornarica, vojska, policija, mladi HKZ-a "MI", izviđači, Kliški uskoci, predstavnici vlasti, svećenstvo predvođeno nadbiskupom Barišićem, župnikom Gospe od Otoka i upraviteljem svetišta don Rankom Vidovićem te župnim vikarom don Frankom Prnjakom, te ostali vjerni puk.

Sve je pjesmom pratio Mješoviti zbor "Kraljica Jelena" pod ravnanjem maestra Mirka Jankova i za orguljama časne sestre Arsenije Vidović, inače dobitnice ovogodišnje osobne nagrade grada Solina. Među predstavnicima vlasti, uz domaćine gradonačelnika Blaženka Bobana i predsjednika Gradskog vijeća Renata Prkića, bili su i predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske Petroslav Sapunar, župan Zlatko Ževrnja, potom čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta i drugi uzvanici.

Procesiju je, kao i prijašnjih godina, svojim komentarima u vidu molitve i nadahnućima pratio dr. don Ante Mateljan, dekan na Katoličkom Bogoslovnom Fakultetu u Splitu, čija su nadahnuća u proteklih 16 godina objavljena ove godine u knjizi „Od Otoka Gospe, moli za nas!“ i promovirana u Solinu.
-  Današnja molitva neka ne bude samo za nas osobno i za naše obitelji, nego i za boljitak naše domovine, da iz ovog ružnog vremena izađemo s dobrim nakanama i potpomognuto dobrim djelima onih koji su joj na čelu – kazao je don Ante tijekom procesije.

Kada su hodočasnici po povratku iz procesije ponovo ispunili svetište, započelo je i misno slavlje. U svojoj propovijedi nadbiskup Barišić se uoči nove školske godine obratio i mladima, a posebno njihovim odgajateljima.
- Znanje je potrebno, danas više nego ikada prije. Potrebna je stručnost, izvrsnost, ali uza sve to bez solidarnosti, ljudskosti, ljubavi, bez duhovnih i moralnih vrijednosti opasnost je da se otuđimo, udaljimo, da svojim egoizmom i konzumizmom još više ugrozimo jedni druge. Mentalitet hedonizma, mentalitet nalijepljenih cijena, a zapostavljanih vrijednosti, ne odgaja, urušava slobodu, a mladež raznim manipulacijama pretvara u ovisnike i umirovljenike.

U društvu smo svi odgojitelji zajedno s roditeljima i prosvjetnim djelatnicima. Nitko od nas ne bi smio prati ruke i svoju odgovornost prebacivati na druge. Po svojim manama i vrlinama nitko nije otok. Zato se s pravom postavlja pitanje: kakvi smo učitelji našim mladima? Zgražamo se kada se dva učenika potuku ili dvije učenice počupaju. Ali gdje oni žive, u kakvom svijetu i mentalitetu? Što im nudimo i što im predajemo? Kakve im filmove dajemo i u kakve ih igrice već od malih nogu uvlačimo? Koliko u našim medijskim ponudama njima, ima nasilja, razbojstva, krvi, ubijanja…



Mladi, svaka vam čast! Ne samo da ste dobri, nego ste izvrsni jer uza sve razorne ponude odraslih uspijevate plivati protiv struja profita, egoizma i konzumizma. Stoga, i u vaše ime i u ime vaših roditelja, učitelja, odgojitelja, ravnatelja na početku nove školske i vjeronaučne godine, molim sve odgovorne u medijima da vaše male pojedinačne ekscese skinu s prvih stranica. Neka se slučajevi nasilja u školi rješavaju među vama, u vašem razredu, školi i obitelji, a svima nama budu upozorenje kakav to svijet gradimo. Vi ste još uvijek pošteni i spremni pomiriti se i oprostiti. Za vas je solidarnost i prijateljstvo nešto sveto.

Isto tako, u ime svih vas, želio bih zamoliti medijske djelatnike da provjere svoje programe i ponude, a kriterij neka im bude dobro njihove vlastite djece – poručio je, među ostalim, nadbiskup Barišić izraživši želju da i nova škola – crkva koju grade na ovom svetom tlu u Solinu, ne bude samo spomen svete baštine, niti samo novi potrebiti prostor za život ove župe.

- Prije svega, neka bude znak naše zahvalnosti Božjem valu ljubavi što zagrli naš otok, neka bude budućim naraštajima hrvatskog naroda svjetionik na moru života – zaključio je Barišić.


MIA SESARTIĆ

Janjetina od 150 do 180 kuna

Nanizali se po običaju sajamski proizvodi u Zvonimirovoj ulici od svetih krunica do razne druge ručne radinosti za domaćinstvo, a dok su odrasli gledali drvene žlice, košare, bukare ili peke, koje su se mogle kupit za tristotinjak kuna, ovisno o veličini, dica su potizala matere do štandova sa igračkama i đinđama. U parku na Širini, po tradiciji, vrtuljci, ali i redovi janjčića i odojaka friško pečeni koji su se nudili po cijeni od 150 do 180 kuna za kilo janjetine, a stotinjak kuna za odojak.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:49