U posljednje vrijeme vrlo često nas bombardiraju podacima o tome da tisuće mladih iz Hrvatske u svijet odlaze za poslom, nerijetko baš prema Njemačkoj.
To više i nije neka vijest, ali jest da jedan njemački kuhar “svoj kruh” zarađuje u restoranu “Spizza”, u vlasništvu Dore Dragić-Cvitković i Igora Juzpašića u Jelsi, za istu plaću kakvu je primao u domovini, s tim da su mu kod nas plaćeni još smještaj i hrana.
Na početku turističke sezone pretražio je stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i došao do oglasa kojim “Spizza” traži kuhara, a potom je sve išlo ko po loju.
- Prijatelj iz Vinkovaca mi je u Njemačkoj pripovijedao da je ranije bio sezonac u Hvaru i da to podrazumijeva dosta odricanja, čak i do desetak sati rada dnevno. Ništa me nije pokolebalo, pa sam se ubrzo dogovorio s vlasnicima, a i jelovnik restorana mi se dopao. Mi nudimo praktično sve, ali ja sam pridodao i neka jela iz arapske kuhinje kao što je primjerice ‘humus’, pašteta od slanutka s ‘tahini’ pastom - kaže Patrik.
Jelsa mu je, kaže, neobično prirasla za srce, a nađe vremena i za morske radosti. No Patrick je očito ‘ptica selica’ pa kao svoje sljedeće odredište navodi Dubai.
Mirko Crnčević