StoryEditorOCM
Dalmacijavijećnici nezavisne liste dr. stipislava jadrijevića ostali usamljeni

SINJ Vijećničko ‘ne’ skupljoj vodi

Piše PSD.
27. ožujka 2012. - 23:32

Gradsko vijeće odbilo je namjeru gradonačelnika Ivice Glavana da se potrošačima vode u Sinju cijena poveća za jednu kunu za svakih potrošenih tisuću litara. Glavan je vijećnicima predložio donošenje odluke o naknadi za razvoj na području grada Sinja.

Pozivajući se na Zakon o financiranju vodnoga gospodarstva, gradska je izvršna vlast u odredbi da jedinice lokalne samouprave mogu u cijeni vode odrediti i naknadu za razvoj, vidjela priliku da zavuče ruku u džep svojih sugrađana.

− Još imamo puno posla na izgradnji objekata odvodnje i vodoopskrbe. Odnedavno je snižen PDV na vodu s 23 na 10 posto, a potrošači vode prestali su plaćati dosadašnju naknadu od 0,39 kuna za tisuću litara. Zahvaljujući tim smanjenjima, uvođenjem ove naknade od jedne kune cijena vode ne bi se povećala, nego bi se i smanjila za nekoliko lipa. Dosadašnja cijena vode u Sinju za kupce koji imaju kanalizaciju iznosila je 7,39 kuna po kubičnome metru, a za one bez kanalizacije 6,92 kune. Smanjenjem PDV-a i onih 0,39 kuna, ta bi cijena za potrošače koji imaju kanalizaciju iznosila 6,79 kuna, a za one bez kanalizacije 5,93 kune. Na taj iznos dodala bi se kuna za razvoj, na koju se ne bi obračunavao PDV – prijedlog izvršne vlasti obrazložila je Ankica Panza, gradska pročelnica za gospodarstvo i komunalu.

‘Novi harač gradske vlasti’

Čelništvo Grada u pisanom obrazloženju dostavljenom vijećnicima nije se potrudilo navesti podatke o dosadašnjoj i planiranoj cijeni vode i, što je još važnije, o očekivanom prihodu od planirane naknade.

U prijedlogu odluke navedeno je da bi se naknada koristila za sufinanciranje izgradnje i dovršenje komunalno-vodnih građevina, gradskih i mjesnih vodovodnih mreža, magistralnih cjevovoda i drugih vodnih građevina, te za otplatu kredita i financijskih obveza prema sklopljenim sporazumima s “Vodovodom i čistoćom” za izgrađene komunalno-vodne građevine. Svi vijećnici, osim liste dr. Stipislava Jadrijevića, suprotstavili su se povećanju cijena.

Prvi je reagirao nezavisni vijećnik Miro Bulj, koji je planirano povećanje cijene vode nazvao “novim haračem gradske vlasti”. Na višestruko ponovljen upit dobio je nemušt odgovor da se prikupljenim novcem ne bi otplaćivali dosadašnji krediti.

− Građani bi sigurno pozdravili smanjenje cijene vode, mi zato u ovom trenutku nismo za uvođenje ove naknade. Bilo bi dobro da djelatnici “Vodovoda i čistoće”, kojih je nemalo, štede i manje se vozaju – kazao je u ime HDZ-a dr. Stipe Jukić.

− Mi ćemo također biti protiv ove odluke. Jer, dok Vlada RH smanjuje parafiskalne namete, Grad Sinj želi ih uvoditi – kazao je HSLS-ov vijećnik Hrvoje Filipović Grčić.

− Standard građana pada, nagriza se sa svih strana. Zato mi u SDP-u smatramo da smanjeni PDV mora ići u korist potrošača. Lani ste na cijenu vode uveli fiksni dio od 19 kuna i još povećali cijenu za 10 posto, a sada želite uzeti građanima ono što im je dala država. SDP to ne može podržati – kazao je vijećnik SDP-a Sloven Poljak.

Uvidjevši da za povećanje cijene vode neće imati većinu, reagirao je Glavan.

− Povlačim ovu točku dnevnog reda. Samo da znate, ni jedan građanin više neće moći dobiti vodovodni priključak. Nezadovoljne građane koji se meni budu obraćali upućivat ću na Gradsko vijeće – kazao je Glavan.

t. paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:39