StoryEditorOCM
Dalmacijabaka mara buljubašić iz istoimenoga zagvoškog zaseoka uskoro će navršiti 102 godine

Doživjeti stotu: ‘Kamen mi je više puta umisto kušina bio’

Piše PSD.
21. srpnja 2008. - 13:07
A kako, ni sama ne znan. Puno san radila, kopala, drva sjekla, u planinu svaki dan odlazila, kamen mi je više puta bio umisto kušina i nije mi tvrd bio SEnD objašnjava baka Mara svoju dugovječnost

Mara Buljubašić              Foto: Vedrana Bekavac Šuvar / EPEHA
Potiha pjesma iz staračkoga grla bila nam je vodilja do male kamene kuće u gotovo napuštenom zagvoškom zaseoku Buljubašići.

 - To ona piva i čeka da ja dođen – rekla nam je Mila Buljubašić, dok nas je vodila do sobe u kojoj je ležala njezina majka Mara Buljubašić. Ova je starica dobrano uhvatila 102. godinu i najstarija je Zabiokovka i stanovnica Imotske krajine, a zasigurno je jedna od rijetkih u Dalmaciji s prevaljenom 100.

- Bako, kako si?, bilo je prvo što smo je pitali po dolasku.
- Nikako, ćerce moja, grumenčić crne zemlje primaka se kraju – tiho će ova još uvijek bistra 100-godišnjakinja koju noge, nažalost, već nekoliko godina ne služe. A slabije, kaže, i čuje. Do prije osam godina, održavala je vinograd i sama pravila vino, u kojemu nije bilo ni trunke šećera, priča nam baka Mara, koja je udovica ostala prije punih 50 godina. Od djece ima samo svoju kćer Milu, udanu u isti zaseok, samo nekoliko kuća dalje, te četvero unučadi i desetero praunučadi. Svi je oni obilaze, ali, kako kaže, neće nigdje iz svoje kuće.

  - I kraljeva kćer je voljela svoju kolibu više nego očeve dvore, sa svoga ognjišta ja ne idem nigdje – reći će baka Mara, dok rukama gladi bijeli lancun.

 - Bako, kada si rođena?, pitamo je, a ona spremno odgovara: - Dvadeset prvi jedanaestoga ijadu devesto šeste na Gospu od Zdravlja i zato ti mene moja Gospe čuva. U liječnika je rijetko zalazila, osim prije sedam godina, kada je operirala očnu mrenu.

 - Mile, šta ona govori – priupitkivala je svoju kćer, želeći uvijek čuti prvenstveno iz njezinih usta riječi koje joj očito puno znače.

 - Mama, ona te pita kako to da si doživila stotu.
 - A kako, ni sama ne znan. Puno san radila, kopala, drva sjekla, u planinu svaki dan odlazila, kamen mi je više puta bio umisto kušina i nije mi tvrd bio, a danas su mi i meki kušini tvrdi, dite moje. Za spizu joj ne treba puno, tek jedan obrok na dan pojede žlicom. Jede voća i povrća, ponekad malo čokolade i nikada se u životu nije okusila kupovnoga kruha, nego samo kruha ispod peke, kojega joj kćer Mile spravlja.

 - Najviše ti volin pojest malo zagvoškoga zelja, pure i kozjega mlika – priča nam najstarija Zabiokovka, kojoj se je i u 100. očito teško otrgnuti od zagvoškog kamena i rodnoga kraja.

 - Svemu, dite moje, dođe kraj, pa tako i živu isanu, ali lipo se je sititi mladih dana, one pastirske pisme, divojačkih sila i momačkih pogleda. Bilo je teških dana, gladi i neimaštine, ali je bilo više druženja nego danas – polagano će baka Mara. Na odlasku, obećali smo posjetiti baku za rođendan.

 - Ako buden živa, i fala ti šta si došla. Ovo ti je sevap od Boga pohoditi bolesnika, mašući rukom na pozdrav ispratila nas je 102 godine stara Zagvožđanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:14