Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split županija

Objavljeno 08.03.2010. u 18:56

gornji humac

BRAČ Ne slave Dan žena zbog odmazde nad muškarcima

CROPIX
Gornji Humac na Braču jedino je mjesto u Hrvatskoj, a i šire, u kojemu se ne slavi praznik Dana žena. I to s razlogom. Prije 66 godina, 8. ožujka 1944., njemački okupatori su u znak odmazde u tome malom bračkome mjestu strijeljali sve zatečene muške osobe od 16 godina naviše.

Toga kobnog dana 24 muškarca ni kriva ni dužna pokošena su neprijateljskim rafalima. Među njima bio je i župnik don Kuzma Šimunović koji nije želio napustiti i izdati svoje vjerničko stado.

Dok su obavili egzekuciju, njemački okupatori su žene i djecu zatvorili u mjesnu crkvu. Ostalo je upamćeno da je pogubljenom Nikoli Tarašu toga dana žena rodila sina i dala mu ime po strijeljanom ocu, Nikola. Njih 17 strijeljano je i bačeno u jamu Gustrišice, dok je sedmero ubijeno na drugom stratištu. Sjećanje na taj dan potaknuo je i obnovio Marino Kaštelan (HDZ), načelnik općine Pučišća, u čijem je sastavu i naselje Gornji Humac.

Misu zadušnicu za nedužne žrtve fašističkog terora predvodio je župnik don Jakša Rubinić, a nakon toga su mještani, predvođeni načelnikom Marinom Kaštelanom i predsjednikom Mjesnog odbora Gornjeg Humca Nikšom Michielijem Tomićem, ispred jame položili cvijeće, vijence i zapalili svijeće.

Župnik don Jakša Rubinić izmolio je molitvu odrješenja, a načelnik Kaštelan prisjetio se tih događaja koji su se snažno urezali u sjećanje stanovnika toga bračkog mjesta. Zbog toga stanovnici Gornjeg Humca već 66 godina ne slave Dan žena, nego se toga dana sjećaju i odaju počast svojim nedužno strijeljanim sumještanima.

Ivica RADIĆKomentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: koromač | Komentirano: 9. ožujak 2010. 10:43
Dosta bračkih mjesta nosi ožiljke iz toga doba, koji se pomalo zaboravljaju. Za ovaj tragični događaj fašista, nisam zna, ili sam možda zaboravija. I sram me je radi toga.
Radi onih, koji to doba naše krvave povijesti, guraju pod tapet.
Treba poštivati želju žitelja Gornjeg Humca, žena i djece i potomaka, koji su tog kobnog dana, ostali bez svojih najbližih, na tako surov i svirep način.
Komentar od: amorella | Komentirano: 9. ožujak 2010. 8:16
zšto se onda ruše spomenici onima koji su ustali protiv fašističkih okupatora ?
Komentar od: Tombra | Komentirano: 8. ožujak 2010. 22:06
Mi.fmengo@,budalo,zivotinjo,ignorante.Ne znam gdje te majka izlegla,ali znam da je jadna izlegla pravu hijenu.
Nauci postivati nevine zrtve upravo onako kako ih postivaju
stanovnici tog malog mjesta na Bracu.Zalosno je da si hrvat.
Pretpostavljam da jesi; ni srbin ne bi se narugao obicaju tog
sela.Ako imas malo savjesti pitaj od tog sela da ti oproste.
Komentar od: TBA | Komentirano: 8. ožujak 2010. 21:50
Bilo ti je bolje da si muča. Ispa bi pametniji.
Komentar od: mi.fmengo | Komentirano: 8. ožujak 2010. 20:35
A bracani sta oni slave tesko im potrosit koju kunu na zenu i kupit joj crvenu ruzu za 8 MART.