Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu
u tiskanom izdanju
u tiskanom izdanju

Split županija

Objavljeno 22.01.2010. u 18:24

tajna u utrobi zemlje

Lubanje i kosti u jami kod Dola na Hvaru

Dvije lubanje i brojne kosti pronašli su speleolozi splitskog 'Špiljara' na sjevernoj strani Hvara, nedaleko Dola.

Hvarsko područje već je poznato splitskim speleolozima, a ovoga puta vodič im je bio Jakov Franičević iz Vrisnika:

- Bio sam u lovu i na jednom dijelu sam opazio drveni križ. Zvao sam splitske speleologe koje na ovom području već provode biospeleološko istraživanje - kaže Franičević.

Upravo je križ u kršu potvrdio raniju priču da su na tome području, nedaleko od Pitvi, u čak tri jame, za vrijeme Drugog svjetskog rata, ubačeni mještani.

Ranije su upravo splitski speleolozi otkrili jamu podno brda Borovika s kostima najmanje četiriju osoba.

– Poznato je da su na tom području jame koje još treba istražiti, a ovoga puta nas je zajedno s vodičem navodio baš križ u kršu. Spustio sam se kroz svega jedan metar širok prolaz i na petnaest metara dubine ugledao brojne kosti i dvije lubanje zatrpane kamenjem – kaže speleolog Tonči Rađa.

Na jednoj lubanji uočio je rupu, što dodatno pojačava pretpostavku da su žrtve, kao i mnogo puta do sada, smaknute i bačene u jamu. Splitski speleolozi već su istraživali ovo područje, otkrivši kosti i u obližnjoj jami na Boroviku, koja također još čeka na ekshumaciju.

Uz ovu hvarsku, na čekanju su i ostale jame na području županije, poput biokovske jame na Stipkovcu, a kada će stručne ekipe na teren, još se ne zna. Ekshumacije čekaju i mještani i rodbina ubijenih, a do tada im ostaje samo nada da neće proći još dugo.

Dok ova jama ne dođe na red za ekshumaciju, iz županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode najavljuju kako će se zaštititi i označiti, kako bi se izbjegla bilo kakva nesreća.

OJDANA KOHAREVIĆ

Ulaz u jamu u kojoj su speleolozi otkrili ljudske lubanje i kosti


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Komentar od: otarnik | Komentirano: 22. siječanj 2010. 21:59
Bože moj do kad će ovo trajat kad će pristat ove jame kad će pojedini ljudi pristat sijat mržnju.Čin se netko dobronamjern javi bude napadnut sa svih strana.Tko to voli svako malo po novinama slike ljudski kostiju,,ZŠTO".Zašto se ne pokupe te kosti pa dostojno polože u najbližu grobnicu održi se sveta misa bez velike govorancije.A na posljetku sve vojske su ubijale i bacale u jame ma ko je to u ratu ukopavo osim ovg zadnjeg.