StoryEditorOCM
Dalmacijai klape su zapjevale

Veličali Tita, optuživali Pavelića

Piše PSD.
11. svibnja 2015. - 18:12

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja Sinjana i Cetinjana poginulih u Drugom svijetskom ratu i Domovinskom ratu te svečanom akademijom u gradu alkara pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora održana je središnja svečanost obilježavanja 70. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe za područje Dalmacije.

Na spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata ispred Općine te na spomenik poginulim partizanskim borcima i žrtvama fašističkog terora u Đardinu vijence su položili predstavnici grada Sinja, antifašističkih udruga Županije splitsko-dalmatinske, Sinja i drugih dalmatinskih gradova te predstavnici SDP-a, HNS-a i HSU-a.
Na svečanoj akademiji u dvorani Gradskog kina u Sinju pred oko 250 nazočnih govorio je domaćin Stipan Samardžić, predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Sinja i Cetinske krajine.

- Da nije bilo Titova antifašističkog pokreta, danas ne bismo imali samostalnu RH već bi se obnovila Kraljevina Jugoslavija na četničkoj ideologiji - kazao je Samardžić ističući da je u partizanskim jedinicama bilo više od sedam tisuća boraca iz Sinja i Cetinske krajine od kojih je oko 1400 poginulo, a gotovo dvije tisuće civila ubijeno je kao žrtve fašističkog terora.

Slavljenicima se prigodnim riječima u ime sinjskog gradonačelnika Ivice Glavana obratio njegov zamjenik Zlatko Ugrin. Krešimir Sršen, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih biraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije, biranim je riječima govorio o Josipu Brozu Titu kao vođi antifašizma te je citirao više istaknutih državnika i njihove izjave o doprinosu Titovih partizana pobjedi nad fašizmom.

- Dr. Ante Pavelić najveći je izdajnik kojega je rodila hrvatska majka. Nasuprot njemu Hrvat Josip Broz Tito osnovao je antifašistički pokret kakvom nije bilo ravnog u Europi. U tom pokretu Hrvati su među svim narodima na tlu bivše Jugoslavije dali najveći doprinos, a među njima najistaknutiji su bili partizani iz Dalmacije - kazao je Sršen.
Prigodni program izvele su klape “Sinj” i “Ježinac”.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:50