StoryEditorOCM
DalmacijaPROJEKT HOLISTIC

U Modrom jezeru održana vježba spašavanja iz vode

Piše PSD.
28. travnja 2015. - 10:35

U organizaciji Glavnog stožera Centra za spašavanje Splitsko-dalmatinske županije, u imotskom Modrom jezeru održana je pokazna vježba spašavanja iz vode i korištenja suhih ronilačkih odijela. Vježbu su realizirali članovi Specijalne ronilačke postrojbe Civilne zaštite naše županije.

U postrojbi su bili članovi ronilačkih klubova “Calipso” iz Omiša, te splitskih klubova “Saldun”, “Spinut” i “Hvidra”, a logističku potporu pružili su im članovi Ronilačkoga kluba “Crveno jezero” iz Imotskog.

– Ova pokazna vježba dio je europskog programa Holistic, čija je svrha smanjenje broja šumskih požara i njihovih posljedica, zaštita ljudi, prirodnog okružja i imovine, te promoviranje prevencije u ruralnim zajednicama regija uz Jadransko more. I ova vježba u Modrom jezeru, iznimnom spomeniku prirode, svakako je dobrodošla kako bi se u danom trenutku moglo intervenirati u rijekama i jezerima u slučaju neke nezgode. Osim toga, testirana su i nova takozvana suha ronilačka odijela, koje smo preko našega Centra kupili iz sredstava Europske unije. Slične vježbe raznih specijaliziranih postrojbi za spašavanje organizirat ćemo i ubuduće diljem Dalmatinske zagore – rekao je Damir Gabrić, pročelnik Civilne zaštite naše županije.

Ronioci su ronili i do četrdesetak metara u dubinu Modrog jezera, gdje je na mjestima uz aktivne podzemne izvore temperatura vode bila samo pet stupnjeva. Prilikom podvodnog snimanja u njihovu se kadru našao i zanimljiv primjerak daždevnjaka, vodozemnoga guštera koji inače obitava u Modrom jezeru, no ovaj je primjerak iznimno velik i takav do sada nije zabilježen.

– Naši su članovi dali punu podršku Specijalnoj postrojbi Civilne zaštite, bili smo im na usluzi prilikom transporta teške opreme u jezero, a vidjeli smo i primjenu novih suhih odijela koja će se ubuduće koristiti u ronjenju i spašavanju – kazao je Luka Kolovrat, član Ronilačkoga kluba “Crveno jezero”.

BRACO ĆOSIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 08:53