StoryEditorOCM
Dalmacijapotpisan ugovor

Muzej Alke otvara vrata 8. kolovoza

Piše PSD.
16. ožujka 2015. - 18:55
Muzej Sinjske alke bit će otvoren 8. kolovoza, dan uoči završnog slavlja jubilarne, 300. Alke. To je u ponedjeljak najavio predsjednik Viteškog alkarskog društva dr. Stipe Jukić, na svečanosti u povodu potpisivanja ugovora o izvedbi završnih radova za stalni postav muzeja.

Ugovor vrijedan 18,6 milijuna kuna potpisali su dr. Jukić kao predstavnik investitora i Branislav Brizar, predsjednik uprave zagrebačke tvrtke “Ing-rad”, koja je poslove na Muzeju dobila preko javnog natječaja.

Svečanosti su nazočili Kristina Križanac, zamjenica gradonačelnika Sinja, Ante Kuzmanić, autor glavnog projekta kompleksa Alkarskih dvora u sastavu kojega je i Muzej Alke, te Ante Milošević, koautor muzeološke koncepcije stalnog postava.

– Generacije alkara i prijatelja Sinjske alke sanjale su, planirale i pripremale izgradnju Alkarskih dvora. Našu generaciju pripalo je da tu veliku ideju dovede do kraja. Izgradili smo veličanstveni objekt vrijedan Alke kao svjetskog nematerijalnog spomenika kulture, a najvrjedniji dio Alkarskih dvora upravo je Muzej Sinjske alke.

Zahvaljujući artefaktima koje alkari neumorno sakupljaju i čuvaju tri stoljeća i najmodernijoj multimedijalnoj tehnologiji, posjetitelji Muzeja moći će našu vitešku igru doživjeti svakodnevno, a ne samo jednom godišnje. Otvaranjem Muzeja, a time i cijeloga kompleksa Alkarskih dvora, dat ćemo najljepši doprinos našemu velikom jubileju – kazao je dr. Jukić.

– Muzej Sinjske alke nam je veliki izazov, posebno i zato što vrlo opsežan i tehnički zahtjevan posao moramo obaviti u roku od tri mjeseca – kazao je Brizar.

Tekst i foto: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:55