StoryEditorOCM
DalmacijaPROLOŽAC

Šestomjesečni Leon bio je mali Isus

Piše PSD.
27. prosinca 2013. - 00:02
U smiraju Božića počela je u Prološcu roskati kišica.Mnogi su se prepali da bi to moglo utjecati na održavanje četrnaestih po redu živih jaslica, događaja godine za Proložac. No, s prvim riječima župnika fra Vinka Gudelja kiša prestade, a u presušenom koritu rijeke Suvaje krenu Božićna priča, najljepša u povijesti ljudskog roda. Više od stotinu kostimiranih glumaca svih uzrasta iz svih zaselaka Prološca krenuše listati Bibliju. U središtu bijaše obitelj Dominika i Ivane Mršić, koji su glumili Josipa i Mariju, a njihov šestomjesečni sin Leon bio je mali Isus.
Ove godine, to se treba istaknuti, Žive jaslice bile su najsadržajnije, kako kostimima, scenografijom, tako i odgovornošću svih sudionika. Marijan Mirić, poznati glumac, počeo je priču, a nastavili su je Herod (Marijan Župić), pa kraljevi. Tko će ih sve nabrojiti. Oni koji su najzaslužniji a to su Milan Maršić Kubala, Đelo Matić, Paško Rimac i ostali, dirigirali su što scenarijem, što s pjesmom, što rasvjetom.

Časna sestra Filipa Smoljo vodila je veliki zbor, koji je pjesmom pokrivao divne scene Isusova porođenja. Mali anđelići, nepregledan bijeli niz mladosti Prološke, vatre, u štali magarci i krave, razdragana publika po starom Prološkom mostu, njih više od tisuću.Sve to splelo se u zajedničko klupko ljubavi, mira i radosti Isusova porođenja.
Bravo, Proložani, ovogodišnje Žive jaslice, osim što su obišle Hrvatsku jer su dvije nacionalne televizijske kuće uživo imale javljanje iz Prološca, svojom sadržajnošću nadmašile su sve prethodne.Najbolja je to najava za organizaciju petnaestih, jubilarnih.

BRACO ĆOSIĆ



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:23