StoryEditorOCM
Dalmacija(pre)plaćeno

Iskopi za omiški spomenik stajali kao tri bazena

Piše PSD.
18. studenog 2013. - 16:09

Ukupno nešto više od 182.800 kuna, s PDV-om nešto više od 223.000 kuna, cijena je građevinskih radova na izradi spomenika poginulim braniteljima u Omišu, koji je otkriven 2004. godine. Riječ je o samim građevinskim radovima, iskopima i betoniranju podesta sa strojarnicom. Je li riječ o preplaćenom poslu?

Prema troškovniku završnih građevinskih radova na spomeniku, na mjestu izgradnje spomenika iskopano je 150 kubika građevinskog materijala 3. i 4. kategorije, što je naplaćeno po 85 kubika po kubnom metru, dok je kopanje rova za energetski kabel dugog 163,5 metara naplaćeno po 75 kuna po metru. Tu su još razni radovi, na jami i na izradi bazena od armiranog betona, a valja napomenuti da je, barem prema troškovniku, bazen kopan na dubini od 2,6 metara, ispod razine mora. Cijena odvoza viška iskopanog materijala iskazana je na 80 kuna po kubiku, a 75 kuna naplaćeno je po metru rova za energetski kabel i vodovodnu instalaciju dimenzija 40 puta 60 centimetara. U troškovniku je tako gotovo u lipu ista vrijednost strojnog iskopa rova i iskopa građevinske jame.

‘Predao sam sve papire’

Na dodatne radove od spomenute ukupne cijene otpada 25.000 kuna, dok je trošak rušenja starih betonskih klupa, kako je navedeno u troškovniku, i odvoz materijala određen na 22.500 kuna.

Ivo Jerčić, vlasnik građevinskog obrta “Ivo”, izvođač radova, nije želio razgovarati o troškovima izgradnje spomenika. Kako nam je rekao, on je predao sve papire vezane uz izvedene radove, posao je dobio na natječaju, nema ništa protiv da institucije rade svoj posao i, općenito, svaki je njegov komentar, kaže, suvišan.

- Tu knjigu sam zatvorio, već su mi od svih tih prozivanja i upita stradali živci. Radovi su izvođeni na neuređenom građevinskom zemljištu, bila je riječ o zahtjevnim radovima, a svi koji me prozivaju moraju se stidjeti svojih izjava. Neću reći ni riječi više, ionako se sve protumači na pogrešan način – kazao je još Ivo Jerčić.

Isti vlasnik obrta, i isti gradonačelnik – Ivan Škaričić, koji je 18 godina neprekinuto vladao Omišom do posljednjih lokalnih izbora – nedavno su prozivani zbog sličnih sumnji u preplaćene radove, o čemu je “Slobodna” već pisala. Riječ je o uređenju poučne staze sv. Leopolda Mandića, što je plaćeno ukupno 480.000 kuna. Tadašnjeg gradonačelnika Škaričića i građevinara Jerčića, čija supruga je zaposlena u gradskoj upravi te je Ivanu Škaričiću bila tajnica – predsjednik udruge “Volim Omiš” je i kazneno prijavio, spominjući i sklapanje ugovora direktnom pogodbom. Ivo Jerčić tada je u razgovoru za “Slobodnu” odbacio sve optužbe.

Sumnje u transparentnost i poštenje odbacuje i Ivan Škaričić, kojeg smo upitali smatra li da su radovi preplaćeni i je li činjenica da je supruga izvođača njegova tajnica, upućuje na sukob interesa:
- Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Omišu rađen je po javnom natječaju, a to se odnosi na odabir samog autora spomenika i kasnije izvođača radova.

Škaričić: Sve po natječaju

Izgradnju spomenika u potpunosti je financirao Grad Omiš, jer su općine Dugi Rat i Šestanovac otkazale svoje učešće u projektu kada je on već bio prilično poodmakao. Međutim, Grad Omiš nije želio odustati. Na spomeniku se nalaze imena svih poginulih hrvatskih branitelja s prostora bivše općine Omiš, kao i onih pokopanih na našem prostoru. Na spomenik smo jako ponosni jer je možda i najljepši u Hrvatskoj.

Spomenik je rađen nekoliko godina u dvije faze, radi problema koje smo imali s financiranjem, a nakon odustajanja spomenutih općina. Kako mi sada nije dostupna nikakva dokumentacija, mogu iznijeti samo po sjećanju: građevinske i zemljane radove izvodio je obrt “Ivo” iz Omiša, kameni dio spomenika izvodilo je poduzeće “Forma“ iz Omiša, a brončani odljev i montažu spomenika izvela je ljevaonica “Ujević“ iz Zagreba.

Sve radove koje je obrt “Ivo“ izvodio za Grad Omiš dobio je na javnom natječaju ili pod drugim važećim propisima o javnoj nabavi, te to povezivati s njegovom suprugom koja je tada bila tajnica gradonačelnika, besmislica je. Što se tiče samih iznosa o kojima govorite kao i naknadnih radova oni su bili po natječajnoj dokumentaciji odnosno svi su ovjereni od strane nadzornog inženjera prije nego sam ih potpisao, tako da to nisam dovodio u pitanje – kaže Ivan Škaričić.

marijo kavain

Bazen stoji 80.000 kuna

•• Usporedbe radi, gradnja bazena dimenzija 12 sa šest metara, dubine metra i pol, prema cjenicima koje smo pronašli na internetu, stoji do osamdesetak tisuća kuna. U cijenu je uračunata i sva oprema, dakle i obloga bazena preljevi, sapnice, pumpa, cjevovod do pet metara, čistač dna bazena, kemikalije i slično.

Iskop i građevinski radovi se plaćaju posebno, pojasnio nam je jedan od vlasnika tvrtke za gradnju bazena, i ovisno o tome kakav je pristup zemljištu – odnosno da li terenu može pristupiti veći bager ili samo manji - kakve je kategorije teren i da li se iskopana zemlja odvozi – pa je potrebno uključiti i kamion - može koštati do oko 50.000 kuna. U tu cijenu uključeni su betonski radovi i uređenje okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:28