StoryEditorOCM
Dalmacijadivlje svinje lude za smokvama, ciklom, rajčicama, jabukama...

Dođu i potaracaju sve - Makaranin se od krda veprova spasio penjanjem na bor

Piše PSD.
15. rujna 2008. - 13:21

Ljubo Matko Čaljkušić iz Makarske koji se od krda divljih
svinja spasio bijegom na stablo smo par stotina metara
od naselja Veliko Brdo / Foto: Ivo Ravlić / CROPIX
- Šetao sam psa u Velikom Brdu (zaseok na zapadnom dijelu Makarske) ispod groblja, 150 metara od kuća, kad ugledam kako nam ususret ide krdo od 15-ak divljih svinja. Zaletjeli su se i stali napadati moga psa, a on pobjegao meni u noge. Divlji gudani za njim, ravno na mene. Budući sam lovac znam da im se moram brzo skloniti s puta. Prvo što mi je naišlo kao sklonište bio je obližnji bor, uzverao sam se i objesio na granu. Krdo je došlo ispod stabla, roktalo, njušilo. Najblaže rečeno vrlo neugodan doživljaj. Mladi lovački pas je pobjegao tako daleko da sam ga nakon odlaska svinja još pola sata tražio. Razmišljao sam što bi se dogodilo da sam dijete vodio sobom. Mnogi turisti šetaju protupožarnim putovima kroz šumu, a divlje svinje su se tako razmnožile da ih je svuda okolo – ispričao je bliski susret s divljim svinjama Matko Čaljkušić.

Jadranka Grgasović uspjela je pobjeći u kuću kada je ugledala kako prema njoj ide pozamašna krmača, a za njom mladunčad, dok je zalijevala vrt u Kotišini.

- Ničega se ne boje. Slasno se hrane voćem i povrćem iz vrtala, lude su za smokvama, maslinama, jabukama. Ova divlja životinja ždere sve povrtnice, iskopaju korijen mrkve, oberu pamidore, ciklu, luk, ljutiku, priča Jadranka.

Ali neće tikvu, kaže Ljubo Lalić koji je o nemogućnosti da primorci bilo što zasade i imaju u svojim škrapama, jer im divlje svinje sve potaracaju, slome stabla i oberu.

Marko Kozlica se ustaje i dežura noću od 2 do 4,30 sati kada im je najdraže vrijeme za traženje hrane i tjera ih iz dvorišta pred kućom u zaseoku Lalići.
U Makarskoj su viđeni u šumi poluotoka Osejava. Prelaze jadransku cestu, šunjaju oko kuća u potrazi za vodom i hranom. Nikakva ograda i međa nije im prepreka.

- Građani su postali ljuti, napadaju lovce jer ne ubijaju divlje svinje, kaže Marko Raos, predsjednik LU Biokovo u Makarskoj. Divlja svinja ne spada u zaštićenu divljač, ali je lovci ne smiju bez dozvole županijskog odjela za gospodarstvo ustrijeliti. Nema je naime u popisu lovnog fonda. Divlji gudani su se na Biokovu i u primorju pojavili tek u ratu i užasno se brzo razmnožavaju. Treba rješavati problem i to razini države, zaključuje Raos.

Ana Dragičević / EPEHA

Veprovi pobrstili i Brela

Gornjobreljanin Stipe Ursić, od 1966. na privremenom radu u Hamburgu ove godine se nadao  dobroj jamatvi pa je u berbu sobom poveo suprugu Sabinu i kćer Jessicu. Prije 12 godina zasadio je vinograde visokosortnim vrstama  i uzorno ih je održavao. Plastične stupce i žicu dovezao je sobom iz Njemačke, a spremao se u vinograde uvesti zalijevanje kap po kap. Godišnje je proizvodio do 1200 kilograma visokokvalitetnog grožđa kojeg
je prerađivao u vino i rakiju i nudio gostima u svom restoranu u Hamburgu
Kad je došao u vinograde umjesto zrelog i zdravog grožđa dočekali su ga tragovi divljih svinja.

– Šteta je zaista velika. Umjesto da uberem u svom vinogradu ja ću 1200 kg grožđa kupiti u Vrgorcu ili Imotskom da ja i moji gosti navikli na dobru kapljicu, ne budemo uskraćeni užitka dobrog vina. Samo radnicima koji mi održavaju vinograd platio sam više od 3 tisuće kuna - rekao nam je Stipe kojeg smo zatekli dok je obilazio vinograde.

Stipe je štetu uredno prijavio lovačkom društvu i Županiji i očekuje dolazak komisije za  procjenu  štete.

Milan Babić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:40