Slobodna Dalmacija

Povratak na naslovnicu

SMS komentar

Žužul škarta Bellea. Neka ga sad Hajduk dovede ka veliko pojačanje, pa će nakon tri miseca raskinit ugovor. Dino, Spinut

Kako poslati komentar

Split županija

Objavljeno 06.06.2013. u 19:15

GLASOVI OBVEZUJU

Kaštela: HDZ se 'pomladio' - u oporbi ‘prekaljene snage’

Pobjednička kaštelanska ekipa s gradonačelnikom Ivanom Udovičićem na čelu

Politička utakmica u Kaštelima je završena, situacija je potpuno jasna. HDZ ima potpunu vlast i kontrolu, kako nad gradskom upravom, tako i nad gradskim ustanovama i u Gradskom vijeću. Novi gradonačelnik Ivan Udovičić sebi je, možemo kazati, stvorio poziciju odriješenih ruku.

Tijekom četverogodišnje vladavine neće biti opterećen političkom trgovinom, ugađanjima koalicijskim partnerima, ucjenama ni trzavicama, budući da u Gradskom vijeću ima i više od natpolovične većine, 15 vijećničkih mandata. Apsolutna prevlast, naravno, nosi i političku odgovornost, a toga je Udovičić svjestan.

− Ni u kojem pogledu neće nam biti interes da sami donosimo sve odluke za grad. Naš je interes da naše odluke i prijedloge koji budu na Gradskom vijeću podržava i oporba.

Dat ćemo sve od sebe da i oporbeni vijećnici sa svim odlukama budu upoznati na vrijeme, a transparentnost će biti jedna od glavnih zadaća. Nastojat ćemo da svih 25 vijećnika zajedničkim radom i odlukama budu od koristi našim građanima i gradu − kazao je novoizabrani gradonačelnik Ivan Udovičić.

Vijećnika 25, a dolaze sa samo triju lista

A kojih će 25 “sretnika” sjediti u kaštelanskom Gradskom vijeću? Opcija nema puno. Samo su tri liste osvojile mandate − HDZ-ova 15, nezavisna lista Joška Berketa sedam i SDP tri mandata. U HDZ-ovim redovima samo su tri otprije poznata lica. Naime, vijećničke mandate opet su dobili Denis Ivanović, Petar Mustapić i Tomislav Lovrić, koji je u zadnjem sazivu bio samo godinu dana.

Svi drugi, može se reći, nove su snage te stranke. O budućem predsjedniku Gradskog vijeća još se nije razgovaralo. Bude li presudilo vijećničko iskustvo, na tu bi poziciju mogao jedino Ivanović, no u nekim kombinacijama spominje se da bi Vijećem u iduće četiri godine mogla prvi put upravljati žena. Dva su imena − Sandra Zokić, koja je bila druga na listi, odmah iza Udovičića, i na političkoj sceni nova dr. Jadranka Matok-Bosančić.

No, bilo kako bilo, konačna odluka znat će se vrlo brzo. Osim petoro spomenutih, iz HDZ-ovih redova u Vijeće su još ušli Marija Juras, Joško Botić, Joško Oštrić, Antonia Baturina, Banimir Matijaca, Antonija Teskera, Ante Botić i Mario Duvnjak.

‘Za naš grad i građane’

Zamjene za Udovičića i Milija Novaka, koji je postao dogradonačelnik, još nisu određene, a kako je riječ o stranačkoj listi, u HDZ-u se ne moraju pridržavati redoslijeda. Tako da bi ta dva mjesta mogla biti popunjena i ljudima koji su, primjerice, bili na začelju liste.

Tu odluku donijet će Gradski odbor stranke. U novom sazivu Vijeća, zanimljivo, sjedit će trojac iz aktualne gradske vlasti. Naime, u vijećničke klupe dolaze gradonačelnik Berket, dogradonačelnici Marinka Parčina i Marinko Kovačev, Berketovi zamjenici s ovih izbora Ivan Rančić i Kristina Konta, Meri Škopljanac-Gagić, koja je i do sada bila u Vijeću, a nakon četiri godine pauze u Vijeće se ponovno vraća Ivan Kovač Matela, koji je bio vijećnik u pretprošlom sazivu.

Uz Berketovih sedam vijećnika, u oporbi će biti i tri SDP-ova, i to Dražen Đaković i Filip Plećaš, koji su bili u prošlom sazivu, te predsjednik stranke Matko Kuzmanić. Kuzmanić nam je kazao da će SDP biti čvrsta i konstruktivna oporba, te da će jednako tako podržavati sve projekte koji budu na dobrobit građana, bez obzira na to što će Vijećem vladati HDZ.

− Moramo zajedno raditi za naš grad i građane, te uložiti maksimalne napore kako bi građanima bilo bolje − kazao je Kuzmanić.

Piše Jakov Žarko 
Snimio Zvonimir Barišin / Cropix


Komentari Morate se prijaviti da biste komentirali članak.

Trenutno nema komentara!