StoryEditorOCM
Dalmacijaprognoza  

Od utorka će nas hladiti bura: ne radujte se velikom osvježenju, ostaje oko 30

Piše PSD.
22. lipnja 2013. - 19:35

Nema osvježenja do daljnjega, tek nešto ugodnije s burinom bit će sredinom sljedećeg tjedna, no kiše, makar što se Dalmacije tiče, nema na vidiku.

Prije desetak dana mnogi su tražili sunce, a sada kad je ugrijalo, nije čudno da se s neba očekuje malo osvježenja, no ništa slično neće se događati sljedećih dana u Dalmaciji.

Tvrdi to Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”.

- Ljetne temperature pratit će nas i dalje, u subotu će nas grijati do 35 stupnjeva, u nedjelju i ponedjeljak od 28 do 31 stupnjeva, a utorak bi trebalo biti malo ugodnije, s temperaturama najviše do 30 stupnjeva – kaže Popadić.

Dok će u unutrašnjosti već od nedjelje biti nestabilnije vrijeme uz pljuskove, a ponegdje se očekuje i nevrijeme, u Dalmaciji toga neće biti. Nakon burina koji će makar malo osvježiti Dalmaciju, stiže vijest i o buri koja bi sredinom tjedna mogla jačati.

Toplinski val koji traje danima u cijeloj zemlji uveo nas je i u kalendarsko ljeto koje je stiglo jučer u 7 sati i 4 minute, a prvi ljetni dan, ujedno i najduži dan u godini, označile su i prave ljetne temperature oko 35 stupnjeva. Proteklih je dana, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda u Splitu, dva puta zaredom oboren dnevni temperaturni maksimum.

Tako je 20. lipnja s 34.4 stupnja bio najtopliji 20. lipnja u Splitu u povijesti mjerenja temperatura, jer je stari rekord iznosio 34.1 stupnja iz 2007. godine. Sunce je dobro zagrijalo more, pa je tako najhladnije 23 stupnja bilo u Splitu, Zadru i Hvaru, u Dubrovniku je bilo stupanj toplije, koliko je izmjereno i u Komiži, dok je more najviše zagrijalo u Puli te na Krku do nevjerojatnih 29 stupnjeva.

To je za čak tri stupnja toplije od prosječne temperature mora na tom području, kaže Popadić napominjući kako je uobičajeno da je more toplije na Sjevernom Jadranu jer je pliće nego na jugu.

Ojdana KOHAREVIĆ


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 05:47